Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz nr 3 z audiotonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz nr 3 z audiotonu

Witam, piszę temat, ponieważ mam problem z moim przedwzmacniaczem.

Mój wzmacniacz to UNIAMP.

Sprawa polega następująco: Problem z pogłaśnianiem ... Potencjometr to ALPS 100k LOG.

Potencjometr wystarczy przekręcić o 20 stopni w prawo i już jest praktycznie max głośności, na jakiej słucham muzyki :/

Gdybym miał regulować głośność potencjometrem normalnie ręcznie to by mi to może tak bardzo nie przeszkadzało, lecz potencjometr ma silnik, i przy sterowaniu z pilota ciężko będzie ustawić odpowiednią głośność :/

Co więcej, ze zbyt dużym wzmocnieniem na początkach skali potencjometra daje się we znaki minimalna rozbieżność kanałów, która przy tym wzmocnieniu jest odczuwalna :/

Gdy sam potencjometr podpiąłem przed Uniampa, bez przedwzmacniacza to wszystko jest ok :)

Czy ktoś z Was miał ten problem?

Ja już próbowałem go rozwiązać zmieniając wartości rezystorów R10 i R9 ( dzielnik napięcia )

Próbowałem dawać potencjometr na wejście ( porażka, bo brumi i szumi totalnie )

Aż w końcu postanowiłem zmniejszyć rezystor anodowy, zmniejszając tym samym wzmocnienie preampa, ale to dało tylko MINIMALNĄ zmianę ... tyle, co nic, a w kolumnach jakby troszkę zaczęło szumieć, bardziej tak cykać śmiesznie :/ Rezystory anodowe zmniejszyłem z 33k do 20k.

Link do strony z opisem: http://www.audioton.republika.pl/preamp-nr3.html

Proszę o pomoc

Moze zle podpioles potencjometr :P? Pamietaj ze suwak zawsze do wzmaka a pozostale wyprowadzenia dobierz testowo - moze pomyliles.

Skomentuj

n_omyzs, potencjometr dobrze podpięty, zresztą jak sam potek do uniampa podpiąłem to było wszystko ok ...

Skomentuj

100k to nie za duży?Z tego co pamiętam miał być 47k...

Skomentuj

jest taki parametr koncówki mocy o nazwie "znamionowe napiecie wejściowe dla mocy..W przy..Ohm".Dobrze abys znał tę wartośc swego uni i wtedy dopasujesz wzmocnienie przedwzmacniacza.Dla uni w zasadzie przedwzmacniacz jest niepotrzebny,doskonale jest wysterowywalny bezpośrednio z CD czyli mozna wniskowac,ze ww parametr w uni ma wartość ok.0,3V(dla syma 0,7V).Jesteś na dobrej drodze tylko więcej cierpliwości przy doborze R9 i R10 + ewentualnie te drugie lampy o mniejszym wzmocnieniu

Skomentuj

csbiczek, autor do preampa zaleca potek 50-100k logarytmiczny

zbyszek, zmiana lamp odpada - to wiąże się z kosztami, pewnie trzeba by na nowo ustawiać napięcia, prądy itd. - nie ma mowy :P

Znamionowego napięcia wejściowego mojego Uni nie znam :P

Powiedz mi jakie mam dać wartości R9 i R10 ... Już dałem r9 22k i r10 22k, a autor napisał, że przy tych wartościach amplituda sygnału zmniejszona jest o POŁOWE! a to nic nie dało :/

Skomentuj

gostek na stronie ,która zapodajesz napisał,że preamp ma wzmoc.ok60.W wyjasnieniu problemu ,który masz Ty napisał,iż należy zmniejszyc do ok 2-3 a Ty po zmniejszeniu o połoę (czli do 30)oczekujesz poprawnego działania.Moze po prost6u zastap R9,R10 potencjometrami pokręć w lewo/prawo az uzyskasz zadowalajacy efekt :razz:

Skomentuj

Nieeee będę dawał potków, bez przesady :P

Jakie wartości chociaż mniej więcej mam dać? Bo już próbowałem r9 40k, r10 10k

teraz mam r9 i r10 22k

No i te 2 zmiany nic nie dały :/

Skomentuj

Zmieniajac wzmocnienie samej lampy zmieniasz charakter jej brzmienia wiec to zla droga bo rownie dobrze mozna Cio polecic zebys wywalil ten preamp bo bez niego jest przeciez wszystko dobrze ew dodal preamp na lampach ale tylko w ukladzie wtornika. Inne rozwiazanie to zmniejszenie wzmocnienia lampy do sensownej granicy np 30x i zredukowanie sygnalu na wyjsciu o ta wlasnie wartosc a mozna to zrobic zwiekszajac szeregowy rezystor R17. Potek volume 100k w uniampie ogranicza pasmo przenoszenia do wartosci ok 15khz oczywiscie tylko w jednym polozeniu. Mozesz sprawdzic na ucho w ktorym :)

Skomentuj

irek, czyli najpierw dzielnikiem na wejściu preampa mam zredukować wzmocnienie do 30, a dodatkowo zwiększyć R17? Ile na oko ohm mam dać na R17?

Skomentuj

W sprzezeniu lampy zmniejszyc wzmocneinie ile sie da a z tego co wyczytalem to standardowo ma 60 wiec mozna zmniejszyc ze dwa razy do 30. Na wejsciu lampy mozna dac jakis dzielnik ale tu daje sie ne iwiecej niz 1:2 czyli bedzie juz 15 i dalej na wyjsciu trzeba zredukowac duzo bo o prawie 10 razy. R17 w okolicy 100-330kom.
                      To troche bez sensu bo najpierw cos wzmacniamy a potem tracimy wzmocnienie co prowadzi tylko do wzrostu szumow.

Skomentuj

a może prostszym rozwiazaniem było by zostawienie pre w spokoju i niewielka zmiana w Uni?

Skomentuj

zbyszek, co masz na myśli?

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                            a może prostszym rozwiazaniem było by zostawienie pre w spokoju i niewielka zmiana w Uni?
                            Lampa to lampa a tranzystor to tranzystor jak ktos chce sluchac znieksztalcen lampy to zaden uklad tranzystorowy tego nie zastapi.

Skomentuj

A jakie dokładnie lampy dałeś do pre?

Skomentuj

E88CC

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                  zbyszek, co masz na myśli?
                                  myslałem o zmianie znamionowego napiecia wejsciowego w Uni na wyższe.Ale co i jak spytaj Irka.

Skomentuj

Ten preamp ma wyzsze wzmocnienie niz caly uniamp i to w nim jest problem a nie w koncowce. Nie wiem kto zaprojektowal preamp do koncowki mocy ktory ma wzmocnienie o wartosci 60razy. Ludzie biora sie za lampy a nie maja o nich totalnie zadnego pojecia bo wazne zeby szklana banka sie swiecila..

Skomentuj

irek, a kto powiedział, że ten preamp jest zaprojektowany do Uniampa? Autor przewidział problem z pogłaśnianiem przy tranzystorowych wzmacniaczach, ale to i tak nie pomaga :P

Skomentuj

zaden preamp do zadnego wzmacniacza nie moze miec az tak duzego wzmocnienia a jesli ktos nie wie jakie powinien miec wzmocnienie to niech sie nie bierze za konstruowanie preampow. Konstruktor na pewno wie jakie wzmocnienie ma preamp tylko ten co by chcial go zrobic nie ma zielonego pojecia co to jest wzmocnienie i to jest najwiekszy problem bo liczy sie szklana swiecaca banka a nie przeznaczenie ukladu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X