Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłaczenie subwoofera pod wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłaczenie subwoofera pod wzmacniacz

Witam. Mam wzmacniacz Unitra ws432 i zrobiłem podpięcie do subwoofera zaraz na wejściu końcówki, lecz po podpięciu dłuższego kabla 10m wkradają się jakieś zakłócenia takie "bzyczenie delikatne jakby cichutkie, jak wyeliminować ten problem? Z góry dziękuję za pomoc. Dodam że musi być to obowiązkowo za potencjometrem regulacji głośności.

hetm4n, zastosuj lepszej jakości kabel(mniejszy opór własny oraz najlepiej ekranowany) lub zmniejsz jego długość... powinno pomóc

Skomentuj

a co to za kabel? przy takiej długości musiał by być "lepszej jakości"

Skomentuj

zwykły kabel 1.5zł za metr, na kablu profesjonalnym długosci 15m od kumpla (dość drogo go kosztował) jest to samo. rezystorki wpięte na wejście wzmacniacza by pomogły? na krótszym kablu efektu niema takiego, a nie moge dać krótszego niż 10m bo subwoofer mam daleko od wzmaka

Skomentuj

Jesli wyprowadziles na zewnatrz sygnal z suwaka potencjoemtru to zrobiles to zle bo tak nie wolno robic! Musi byc dodany wtornik separujacy to wyjscie od potencjometru. Sub out mozesz tez zrobic sumujac i tlumiac sygnal z wyjsc koncowek mocy.

Skomentuj

a jeśli bym zrobił dodatkowy przedwzmacniacz biorący czerpiący sygnał zaraz za potencjometrem?

Skomentuj

Ja miałem podobny problem z wyprowadzeniem sygnału do suba. Złożyłem sumator i problem rozwiązany: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13281&start=88 ... No prawie rozwiązany bo ostatnio zauważyłem dziwne zjawisko - w trakcie szykiego podgłaśniania czasami głośnik w subie dziwnie wyskakuje na chwilę do przodu. Może to wina zasilania bo pod ten sam zasilacz podłączony jest sumator, selektor i potek z silniczkiem?

Skomentuj

wtornik, bufor czy sumator to wlasnie jakis wzmacniacz za suwakiem potencjometru ktory oddzieli sygnal od wyjscia.

Zamieszczone przez bart210
                w trakcie szykiego podgłaśniania czasami głośnik w subie dziwnie wyskakuje na chwilę do przodu.
                Mozliwe za masz na potencjometrze jakies napiecia stale i szybki przesow suwaka powoduje powstanie sygnalu, ten impuls powinien stlumic subsonic.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  Mozliwe za masz na potencjometrze jakies napiecia stale i szybki przesow suwaka powoduje powstanie sygnalu
                  Tylko skąd to napięcie??
                  Zamieszczone przez irek
                  ten impuls powinien stlumic subsonic
                  Też mi się tak wydaje. Póki co nie mam subsonica, ale wkrótce na pewno się pojawi.

Skomentuj

Nie wiem w jakim ukladzie jest podlaczony ten potencjometr. Czy to jest tlumik do masy wtedy brak kondensatorow na wejsciu i wyjsciu moze powodowac pojawienie sie napiecia stalego a jak jest to potek w sprzezeniu zwrotnym DC to tak juz bedzie.

Skomentuj

irek, potencjometr mam podłączony tak jak na rysunku:

Schemat sumatora:

Skomentuj

W takim ukladzie napiecie stale moze przychodzic z zewnatrz i bedzie zalezec od zrodla sygnalu. Jesli bez zadnego zrodla tez to sie dzieje to juz nic sie na to nie poradzi.

Skomentuj

Czaruję...
                        X