Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana rezystorów w zwrotnicy-prosba do fachowców

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana rezystorów w zwrotnicy-prosba do fachowców

Witam szanowne forum.

Wpadłem na pomysł wymiany rezystorów w mojej zwrotnicy.Kompletnie sie nie znam na elektronice ale lutownicy sie nie boje,wiec lutowac umiem.Gorzej jest z rozszyfrowaniem tajemnych znaków na elementach.Wiec do rzeczy.Na rezystorze(takie białe prostokatne,domyslam sie ze to rezystor ) jest napisane 5W2RJ.Chciałem je wymienic na rezystorki MILLS'a.I w tym problem ze tam na stronie sa podane parametry i jakies inne symbole.Wiec moje pytanko:jakie mam zakupic zeby były odpowienie z takimi samymi parametrami.Za odpowiedzi z góry dzieki.
    pozdr
    Tomek

2ohm 5W

Skomentuj

Re: Wymiana rezystorów w zwrotnicy-prosba do fachowców

Zamieszczone przez tomeczko
      Witam szanowne forum.

Wpadłem na pomysł wymiany rezystorów w mojej zwrotnicy.Kompletnie sie nie znam na elektronice ale lutownicy sie nie boje,wiec lutowac umiem.Gorzej jest z rozszyfrowaniem tajemnych znaków na elementach.Wiec do rzeczy.Na rezystorze(takie białe prostokatne,domyslam sie ze to rezystor ) jest napisane 5W2RJ.Chciałem je wymienic na rezystorki MILLS'a.I w tym problem ze tam na stronie sa podane parametry i jakies inne symbole.Wiec moje pytanko:jakie mam zakupic zeby były odpowienie z takimi samymi parametrami.Za odpowiedzi z góry dzieki.
      pozdr
      Tomek
      Proponuję poczytać trochę literatury na ten temat, przyda się na zawsze :)

Skomentuj

A można wiedzieć od czego ta zwrotnica ?? :)

Skomentuj

Dzieki za pomoc laikowi.Po co brac sie za ksiazki jak trafiłem na takie forum.Sorki ze nie podałem o jaka strone mi chodzi,gdzie chce zakupic te haj endowe rezystorki,wiec na stronie www.akkus.com.pl.Czyli jesli dobrze rozumiem mam zakupic rezystorki 1R20??
          A co do zwrotki to chce zrobic dobrze tymi elementami moim Kef Q5.No DIY-owcem nie jestem,czego sie mozna domyslic po moim pierwszym wpisie.Kolumny pieknie graja ale jak zobaczyłęm zwrotke to pomyslałem ze tam wystapiły najwieksze oszczednosci.Bo obudowa MDF,fornir,wykonaie klasa,jak i same przetworniki,to jak zobaczyłem zwrotke to pomyslałem jak one wogóle graja na takich podzespołach. Same elektrolityczne kondensatory,cewka z tego co sie dowiedziałem zdzeniowa,jedna powietrzna ale taka mikroskopijna,no i rezystory najzwyklejsze.Kumpel wymienił te bebechy łącznie z cewkami taśmowymi,druty itd (moim zdaniem troche przesadził) i graja teraz naprawde duuzo lepiej.Napewno mi nie uwierzycie ale te przetworniki sie niezle marnuja przy tej zwrotce.Wiec stąd ten pomysł.Czuje ze zaras mnie wysmiejecie ze głupi audiofil,no ale to trzeba usłyszec zeby uwierzyc:).Jeszcze dodam ze słuchałem jego kolumn jak nie wiedziałem o tuningu,wiec nie ma mowy o autosugesti:)
          Pozdr
          Tomek

Skomentuj

Witam,
            Tomeczko, chciałbym zwrócić uwagę, że lepiej trochę jednak i poczytać.
            Potrzebujesz rezystor o wartości 2 ohm i mocy 5 wat. Na pewno nie 1R20.
            Pomyśl. Masz dostęp do internetu, jakby wiedzę całego świata w zasięgu ręki.
            Powodzenia, Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Sorry kolego, ale daruj sobie wymianę tych rezystorów ceramicznych na metalizowane. Powiem wprost: gówno to da. To są mity. Te rezystory wnoszą ledwo mierzalne szumy przy tej rezystancji. A o szumach możemy zacząć mówic jesli mają ze 100k-1M w górę i stoją we wzmacniaczu małosyglałowym. Te tu nie szumią i nie zniekształcają.

[widzę, że propaganda niejakiego Petera Danielsa co do GainClonów przenosi się również i na głośniki. luzdie, więcej krytycyzmu]

Zmień elektrolity na MKT, KP lub inne foliowe, mogą być nawet polskie Milfexy, inne lepsze nie za wiele pomogą, bo to własnie będzie najistotniejsza zmiana, po prostu na razie wystarczą a jesli nie to dopiero wtedy próbuj z innymi. cewki zmień na bezrdzeniowe z grubego drutu (fi od 0.9 mm w górę, w zalezności od indukcyjności) lub taśmowe, tak żeby nie miały więcej niz 0.5 ohma rezystancji dla prądu stałego, mogą być OFC (ale nie tylko "z nazwy"a nie wiem jak to sprawdzić :-). I tyle. Miłego słuchania po tych zmianach życzę i dużo gotówki w kieszeni.

Skomentuj

Dodam ,ze zdażaja sie przypadki iż ludzie wierzący w cudowną moc niemierzalnych parametrów lepszych komponentów po wymianie np. orginalnego okablowania z "drutu od nocnej lampki" na hi ednowy kabel głośnikowy z przykroscia stwierdzaja ,że jakimś sposobem na orginalnych kablach było lepiej.

Skomentuj

Pomijając kwestię sensu wymiany tych rezystorów, to muszę powiedzieć, że na stronie, której adres podałeś nie ma elementów, których szukasz. Możesz co najwyżej połączyć dwa jednoomowe w szereg. Wydasz na to łącznie 120 zł-powodzenia :)

Skomentuj

Ceramiczne bym wymienił na metalizowane, ale bardziej skupił bym się na kondensatorze w torze wysokotonwym i cewce dla niskotonowca.

Skomentuj

Dzieki wielkie za odpowiedzi.To raczej te rezystorki sobie zostawie i nie bede wymieniał,ale za to kondensatorki wymienie na lepsze.A co do kabli to kumpel wynieniłna XLO VDO ER 14 i jest super,o czym juz pisałem wczesniejMam od wzmaka do głosników Van den Hula CS 122 wiec moze wymienie srodek na cos takiego.Teraz sprawa kondensatorów. Co powiecie na SCR KP SN albo zwykły SCR MKP.Albo takie rozwiazanie,KP SN na wysokotonowy a na niskie i srednie MKP SCR-a.Poprawie moze przy tym i tak wybitna srednice w tych kolumnach jak na ta klase cenowa kolumn.A co do cewki to sie dowiedziałem ze dla sredniowysokotonowca jest o wartosci 1,1 mH.A na stronce akkusa nie ma takiej:(.Znacie moze sklepy gdzie takie maja??(internetowe).No i jaka warto cewke,powietrzną zwykła,czy tez ta tasmową??
                      Pozdr
                      Tomek

Skomentuj

www.audiosklep.com.pl - tu jest duzy cewek oraz rezystorow met.

Skomentuj

Witam Was Serdecznie..
                          Panowie, mam problem z doborem zwrotnicy do głosników 3way i bardzo bym prosil osoby w temacie o pomoc, prosze mi powiedziec co potrzebne i zaraz przystepuje do odpowiedzi na wszystkie pytania donośnie sprzetu (głosników i kolumny czyli wielkosci pudła)

Skomentuj

na stronie głównej masz komplet artów gdzie sa wszystkie informacje
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                            X