Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

delikatny brum sieci w subie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

delikatny brum sieci w subie

Witam. mam problem z brumem. otóż brum pojawia się tylko po podłączeniu preampa, jak zwiększam wzmocnienie preampa to brum się zwiększa. Załączam schemat jak jest podłączone wszystko w subie w osobnej komorze. Preamp ma potencjometry połączone na ekranowanych kablach i połączony do masy oraz obudowy potencjometrów. Jak to wyeliminować, próbowałem różne prowadzenie kabli i nic to nie pomogło. Odległość trafa od reszty układów to 10cm. Zrobiłem wiele wzmacniaczy i nigdy tego problemu nie miałem, a teraz mnie dręczy :(

Podlaczenia wygladaja ok. Trzeba okreslic czy jest to czysty brum 50-100hz czy brzeczenie? Prawdopodobnie jest to taki brzeczacy brum czyli statyczny wynikajacy ze zlego ekranowania ew bliskosci trafa.
    Ekranowanie przewodow w preampie nie zabezpiecza przed dostawaniem sie brumow, potencjometry powinny byc na plytce preampa, tu duzo zalezy od samej konstrukcji preampa. Wyprowadzenia trafa powinny byc skierowane w przeciwna strone do kierunku preampa.

Skomentuj

co znaczy rozne prowadzenie kabli ?
      sproboj jeszcze polaczyc masy nie samym ekranem, tylko osobnym drutem, a z jednej strony ekran odlacz
      ew. wiem glupie, ale polacz tez masy zasilaczy :) serio

Skomentuj

odłączyłem preamp, i to on brumi, na słuchawkach osobno. brumi;/ zamieszczam fotki jak wygląda, i jak wygląda komora z wzmacniacza, dodam że podłączałem przedwzmak z avt taki zwykły, i nie było żadnego brumu. końcówka gra czysto.. Napięcie za stabilizatorami 11V a przed stabilizatorem 12,5V.

[ Dodano: 2009-03-13, 11:26 ]
        co do podłączenia mas w zasilaczach, powoduje to niesamowicie duży przydźwięk. Brum to chyba 100hz bo jak reguluje odcięcie na 47hz to jest prawie niesłyszalny, a potencjometrem wzmocnienia gdy ściszę to niema przydźwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez hetm4n
          Napięcie za stabilizatorami 11V a przed stabilizatorem 12,5V.
          No to nie masz stabilizacji napiecia. Trafo ma pewnie za male napiecie. Ropzumiem ze stabilizatory sa na 12V wiec mozesz wstawic 9voltowe.

Skomentuj

w tym problem że jak dałem napięcie z innego transformatora o napięciu 2x18V to przydźwięk był jeszcze większy :( nie mam pojęcia co z tym już robić :/ Wykonałem 4 filtry już i wszystkie miały przydźwięki, nawet gotowiec z jabla :/ Nigdy nie miałem takiego problemu z innymi przedwzmacniaczami, wzmacniaczami jak z tymi filtrami aktywnymi :(

[ Dodano: 2009-03-13, 22:21 ]
            a to wygląd płytek od strony montażowej i miedzi, może coś źle masa poprowadzona?

Skomentuj

Zamieszczone przez hetm4n
              a to wygląd płytek od strony montażowej i miedzi, może coś źle masa poprowadzona?
              Faktycznie masa jest poprowadzona bez sensu. Quester zreszta sam przyznaje ze nie jest specjalista od elektroniki. Przetnij mase na krawedzi plytki w okolicy LED1.

Skomentuj

rozciąłem masę i pomogło brum tera jest tylko wtedy jak przyłorzę głowę do głośnika Dzięki iRek

Skomentuj

Czaruję...
                X