Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana TL062 w pre gramofonowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana TL062 w pre gramofonowym

Witam,

poniewaz jestem laikiem potrzebuje pomocy specow. Zakupilem pre gramofonowy oparty na TL062. Jest w podstawce. Chcialbym wymienic go na cos maksymalnie dobrego. Prosze o rady.

pozdrawiam

To trzeba bylo kupic jakis dobry preamp bo jak ktos wsadzil tl062 to znaczy ze to jakis kompletnie low endowy sprzet. TL062 ma jednak jedna powazna zalete a mianowicie pobiera bardzo malo pradu co w niektorych przypadkach jest koniecznoscia. Jesli prad zasilania to nie problem to mozesz wstawic popularny NE5532 czy MC33079. Jest jeszcze wiele innych lepszej klasy WO ale wstawianie ich na pale do nieznanego ukladu raczej ma maly sens.

Skomentuj

wlasnie zakup tego prostego pre jest po to aby upewnic sie czy warto kupic dobry pre. wszystko co moge dac za pre to 1000 zl. mam na testach projecta phono box SE za 900zl i chce go porownac z prostym kitem za 25 zl i wymiana wzm.operacyjnego. Ten prosty kit jest pod tym linkiem

http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,8479556

jets tam tez schemat

Skomentuj

Ten aktywny filtr 50hz wyglada dosc podejzanie mam nadzieje ze jest wylaczany. Pojedyncze i to dosc niskie zasilanie tez nie wrozy nic dobrego wyglada tez ze jest duzo elektrolitow w torze sygnalu.
        W zyciu nie kupilbym za 1kzl zwyklego preampa gramofonowego a glownie dlatego ze mnie ta technika wogule nie interesuje. Jak potrafisz cos zlozyc sam i slyszysz roznice miedzy wzmacniaczami operacyjnymi to kup sobie garsc i wkladaj po kolei. Choc do tego przydalby sie lepszy uklad i zasilacz. Gotowe schematy takich pre sa w pdf-ach specjalnych WO do celow audio wiec wiele nie trzeba szukac.

Skomentuj

Tak jak pisalem jestem laikiem z ogolna wiedza inzynierska ale mam mozliwosc profesjonalnego poprowadzenia takiego skladaka wg gotowego schematu. Czy bylbys tak uprzejmy i wskazal mi zrodlo gdzie szukac wartosciowych schematow?
          Zgadzam sie z Toba, ze 1000 PLN to kupa kasy za sam pre i stad me poszukiwania w DIY - to nie jest tyle warte poza wygladem.

Ten filtr jest wylaczalny. Pobawie sie tym kitem z ciekawosci aby ocenic roznice pomiedzy ukladami ale nie nastawiam sie na niego docelowo. Widze bardzo duza roznice w dzwieku pomiedzy pre za 900 zl a wbudowanym w wysoki model amplitunera Denona - to jest przepasc ale czy warta takiej kasy? mysle, ze nie...

dziekuje za wlaczenie sie w temat, pozdrawiam

Skomentuj

schematow takich preampow jest bardzo duzo ale nigdy nie wiadomo ktore sa ''dobrze brzmiace'' bo to niemierzalny parametr. Zawodowe preampy maja szereg funkcji jak przelaczniki imedancji i pojemnosci wejsciowej plus dostosowanie do roznych typow wkladek (MM/MC) znalezienie takiego schematu bedzie bardzo trdune. W pdf-ach z danymi scalakow mozna znalezc typowe aplikacje a inne uklady w serwisowkach konkretnego sprzetu audio. Czsami jakies schematy pojawiaja sie na audiofilskich forach ale nigdy nie wiadomo co to sa za wynalazki i czesto sa to jakies nieudolne samoroby.

Skomentuj

no wlasnie... i dla tego trzeba wydac 900zl za cos wartego 150 i pewnie glownie za obudowe:)
              no nic dzieki za odzew...

Skomentuj

za 900zl kupujesz gotowy produkt ktory mozesz odsluchac przed zakupem. A jak ktos lubi elektronika ma zdolnosci i dobry sluch plus duzo czasu to moze sobie dlubac.

Skomentuj

Czaruję...
                X