Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy VS. Amplituner KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy VS. Amplituner KD

Witam.
    Mam za pewne proste pytanie dla doświadczonych użytkowników:

1 - Czy końcówkę mocy można przerobić tak aby akceptowała sygnał z wyjść amplitunera kina domowego ??
    Co za tym idzie - podejrzewam że znaczenie będzie miała rezystancja wejściowa końcówki mocy, zapewne trzeba obniżyć poziom wzmocnienia sygnału wejściowego końcówy poprzez zapewne kilku watowe rezystory tak jak ma to miejsce w wejściach wysokopoziomowych przedwzmacniaczy subwoofera.

2 - Czy za tym idzie obniżenie jakości dźwięku lub inne problemy ?

Moim założeniem jest wykonanie końcówki mocy dla dość dobrego jakościowo ale słabego mocowo amplitunera yamahy. Końcówki to 2xLM4780 na front + 3x lm3875 w wersji powerclone na tył i front.

Podłączasz do wyjść głośnikowych ampli albo wzmaka przez dzielnik napięcia, sprawdzone nie degraduje dźwięku.

Skomentuj

nie mozesz porpsty wylorzystac out czy wyjscia sluchawkowego nawet ..

Skomentuj

ok, to mogę zrobić na płytkach końcówek a nie na kablu ;]

tu są schematy obu wzmacniaczy

w przypadku lm3875 nie ma problemu ale w schemacie lm4780 nie wiem dokładnie co mam zmienić żeby było 10k na sygnał a 1k na masę
        chyba że zamiast R0 wstawię 1k a zamist R6 10k, wR7 zwora a R4 nie montuje ?

[ Dodano: 2009-03-14, 15:48 ]
        Zamieszczone przez caras
        nie mozesz porpsty wylorzystac out czy wyjscia sluchawkowego nawet ..
        nie nie mogę bo robię końcówkę dla 5kanałó a nie stereo
        a wyjście out 5kanałowe to raczej rzadkość o ile w ogóle istnieje
        poza tym amppli ma ten plus że przyjmuje optyka i dekoduje DD DTS i inne brednie

Skomentuj

zrob se to na pajaku i nie bedzie problemu

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
            wyjście out 5kanałowe to raczej rzadkość o ile w ogóle istnieje
            Połowa amplitunerów ma wyjście wielokanałowe, mam do niego podłączone końcówkę mocy i jest gitara, bez kombinowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
              wyjście out 5kanałowe to raczej rzadkość o ile w ogóle istnieje
              Połowa amplitunerów ma wyjście wielokanałowe, mam do niego podłączone końcówkę mocy i jest gitara, bez kombinowania.
              jeszcze się nie spotkałem ale jeśli tak mówisz to ci wierzę

Skomentuj

jakiego masz aplika ;>

Skomentuj

http://www.avland.co.uk/pioneer/vsx839/rear.jpg
                  Yamaha663, Onkyo606, Harman 255,355 itd.

Skomentuj

no tak już spoko, powiedzmy sobie otwarcie są takie rzeczy są możliwe :P

chciał bym jeszcze wiedzieć jak wygląda sprawa z rezystorami wejściowymi w lm4780 ?

Skomentuj

Nie mozesz wstawic tych rezystorow przed samymi koncowkami mocy. Koncowki maja byc takie jak sa oryginalnie a te dzielniki masz dolaczyc dodatkowo. Na wejsciach koncowek powinny byc kondensatory ktorych nie widze na twoim schemacie.

Skomentuj

ok, teraz przerabiamy inną sytuację
                        mam wyjścia niskopoziomowe w ampli i chcę tylko podłączyć końcówki z tym że podejżewam że rezystancja wejścia w przypadku schematu lm4780 i 3875 jest różna bo w 3875 jest 1k i 47k do masy a w 4780 są 2 pary na plusie i miniusie wejścia R0 i R4 oraz R6 i R7
                        z tym że nie mogę dojść jaki jest współczynnik wzmocnienia w 4780 (w 3875 współczynnik 47 o ile dobrze kombinuje)

irek - dlaczego na wejściu powinny być kondziory skoro w żadnym schemacie ich nie ma ?
                        schemat dla lm4780 jest od Petera Daniela więc chyba powinien być poprawny
                        wiem że stosuje się kondziory podłączone na + wejścia np 1uF,3,3uF ale jak autorzy tych projektów ich nie uwzględnili to znaczy że ich nie trzeba
                        chyba że jest to kwestia umowna i tak czy siek pod wejście podpina się kodziory ?

Skomentuj

co TY zesz sie upar z ta rezystancja wejsciowa .. :?:

a co do kondow to sa jak filtracja ..

Skomentuj

dlaczego na wejściu powinny być kondziory
                            Choćby w celu odcięcia składowej stałej.

Skomentuj

Zamieszczone przez caras
                              co TY zesz sie upar z ta rezystancja wejsciowa .. :?:

a co do kondow to sa jak filtracja ..
                              prosił bym cię o zakończenie wypowiedzi w tym temacie bo kompletnie nic nie wnoszą do tematu

na mój chłopski rozum jak jeden wzmacniacz ma XXohm na wejsciu a drugi YYohm na wyjściu to będą różnym poziomem głosu grać

co do tego co napisał irek to to rozumiem że te rezystory mają być dodatkowo przed tymi z oryginalnych płytek
                              tylko chcę teraz wzmocnienie ustawić w obu przypadkach takie same

Skomentuj

to mozesz dozuc same potencjometry aby wrownac moc sygnaly albo porobic jakies male przedwzmacniacze

Skomentuj

Zamieszczone przez caras
                                  to mozesz dozuc same potencjometry aby wrownac moc sygnaly albo porobic jakies male przedwzmacniacze
                                  kolo weź się uspokój i opuść ten temat - proszę
                                  tak na każdy kanał będę dawał po potencjometrze i regulował 5 kanałów na raz
                                  zrobię sobie zębatkę, małą korbkę i łańcuszek między potkami tak że będą sie wszystkie równo kręcić :wink:
                                  i pełno malutkich przedwzmacniaczy będzie sobie biegać w koło.... wiem zawieszę je na tym łańcuszku żeby fajnie wyglądało :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez caras
                                    kolo weź się uspokój i opuść ten temat - proszę
                                    tak na każdy kanał będę dawał po potencjometrze i regulował 5 kanałów na raz
                                    zrobię sobie zębatkę, małą korbkę i łańcuszek między potkami tak że będą sie wszystkie równo kręcić :wink:
                                    i pełno malutkich przedwzmacniaczy będzie sobie biegać w koło.... wiem zawieszę je na tym łańcuszku żeby fajnie wyglądało :razz:
                                    No tak bo jak dasz rezystory na wejściu to będzie sie regulowało samo. Sam chcesz dobierać RÓŻNE wartości rezystorów wejściowych - wiec chwile pomyśl...
                                    Potki ustawia się raz dla wyrównania (o ile konieczne), a "tempo" grania ustala i tak potencjometr jednostki głównej.
                                    No chyba ze podłączysz to pod lineout w ampli :lol:.

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz

No tak bo jak dasz rezystory na wejściu to będzie sie regulowało samo. Sam chcesz dobierać RÓŻNE wartości rezystorów wejściowych - wiec chwile pomyśl...
                                      Potki ustawia się raz dla wyrównania (o ile konieczne), a "tempo" grania ustala i tak potencjometr jednostki głównej.
                                      No chyba ze podłączysz to pod lineout w ampli :lol:.
                                      jak dla mnie kupowanie pięciu potencjometrów aby wyregulować sygnał wejściowy z ampli jest trochę dziwnym zabiegiem

chyba łatwiej dodać odpowiednie rezystory

teraz już wiem że na wejście każdego kanału mam dać te 2 rezystory 1k i 10k dodatkowo
                                      tylko rozchodzi mi się tylko teraz o to jakie wzmocnienie na wejściu jest w układzie z lm4780 ?????
                                      jak dobrze kombinuję to muszę w przypadku 2 różnych wzmacniaczy ustawić taki sam poziom wzmocnienia
                                      dla lm3875 jest na wejściu 1k i 47 a dla lm4780 nie wiem co jest bo są po 2 rezystory na + i -

Skomentuj

Rezystancja wejsciowa nie ma wiekszego znaczenia.
                                        Kondensatory wyjsciowe powinny byc w przypadku ich braku moze pojawiac sie napiecie stale zalezne od zrodla sygnalu a podzcas regulacjo wolume glosnik moze sie dzwinie wychylac.
                                        Z Twojego schematu LM4780 ma wzmocnienie ok 33X i stalonapieciowe sprzezenie zwrotne co podnosi znaczaca wystepowanie napiecia DC na wyjsciu. LM3875 ma wzmocnienie tylko ok 24X. Zeby obliczyc czulos koncowek potrzebne jest jeszcze napiecie zasilania czyli osiagana moc.

Dokladny dobor czulosci nie jest potrzebny bo i tak ustala sie to w setupie amplitunera dobierajac sygnal do rozstawienia i efektywnosci kolumn.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X