Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gainclone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gainclone

witam mam takie pytanie apropo gainclona... chodzi o wersje zasilana akumulatorami i na dole jest plytka do tego wzmaka i jest napisane R4 600-1200ohm (w zaleznosci od wzmocnienia jakie chcemy uzyskac... ) i tu moje pytanie wieksze wzmocnienie uzyskam stosujac rezystor blizszy 600 czy 1200 ??

http://www.audioton.republika.pl/wzm-gc.html

i czy wogle opisane elemnty na tej plytce od wzmaka zasilanego akumulatorami sa dobrze opisane... bo na poprzednich schematach porownujac sa inaczej zamiast tego 600-1200 jest 22k... a tu on jest na innej pozycji... czy cos tam nei jest pokrecone??

[ Dodano: 2009-03-15, 20:27 ]
    tak z tego co sie dopatrzylem to wydaje mi sie ze tej osobie sie pomylilo rozpisanie elementow i zamienil r3 z r4... dobrze mi sie wydaje ?? r1 i r2 juz chyba sa dobrze rozpisane... a poza tym to nie pierwszy blad z rezystorami jaki sie dopatrzylem ... na plytce od zasilacza dokladnie to samo pozamieniane rezystory... troche to przesada bo jesli umieszcza sie schemat to powinno sie chociaz dobrze opisac rozmieszczenie na plytkach...

ok mniejsza z tym powiedzcie czy dobrze mowie ze zamienilo sie mu elementy r3 i r4 oraz co z tym 600 -1200 ohm??

daniel69, po co ci gc na akumulatorach :)? jakby to byl jeszcze jakis superhiend za XXXXXzł ale do GC :P?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
      k mniejsza z tym powiedzcie czy dobrze mowie ze zamienilo sie mu elementy r3 i r4 oraz co z tym 600 -1200 ohm??
      Sa zamienione, czym mniejsza wartosc tym wieksze wzmocnienie. Te uklady robia glownie ludzie nie majacy zielonego pojecia o elektronice wiec mozna znalezc sporo bledow.

Skomentuj

wlasnie zielony w elektronice jestem ja moze zielony to przesada ale nigdy nei budowalem wzmacniaczyy itd bo wydawalo mi sie to trudniesze... a wcale takie bardzo nie jest (tutaj wogle- gainclone) wiele bledow znalazlem na tamtej stronie... geinclona z racji ze jest prosty jak budowa cepa, potraktowalem jako projekt dla nauki zeby wkroczyc w swiat elektroniki diy. Potem beda lepsze i o wiele ciekawsze projekty ale zeby nie popelniac w nich bledow wolalem sie nauczyc na czyms prosciejszym. A czemu zasilany akumulatorami... bo z raczji tego ze dosc w nieodleglym czasie bede najprawdopodobniej robil uniampa to nie chcialem robic czegos co mi sie nie przyda... a po drugie chcialem zrobic cos innnego cos co czyms sie wyruznia a zarazem to cos spowoduje ze chcoc czasami przyda mi sie ten wzmak... bo jako ze to pierwszy wzmak nei chce po zrobieniu sprzedac tylko by sie przydal... a ten sie przyda z racji tego ze nie potrzebuje sieci do dzialania - jak wylacza prad to dalej bede mogl sobie sluchac muzyczki - ze zdziwieneim sasiadow albo poprostu wziasc ze soba gdzie pradu nie ma...

A co Gainclone zly?? slyszalem ze to bardzo ciekawy i dobry wzmacniacz jak na cos tak prostego... uwazacie ze bez sensu robic gainclona??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
          A co Gainclone zly?? slyszalem ze to bardzo ciekawy i dobry wzmacniacz jak na cos tak prostego... uwazacie ze bez sensu robic gainclona??
          Sens jest ale nie ma sensu pakowac do niego jakiegos audiofilskiego zasilania z aku.

Skomentuj

Czaruję...
          X