Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA max napięcie zasilania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA max napięcie zasilania

cześć, mam pytanie odnośnie max napięcia zasilania TDA7374 producent podaje max 18V a takiego napięcia nie mam jak uzyskać mogę jedynie mieć 12 albo 24V (akumulatory) na słynnej elektrodzie wyczytałem że układy tda działają na wyższych napięciach niz podaje producent i nic im się nei dzieje niby max chwilowe napięcie wynosi 50V ale chodzi o stałe zasilanie tadka 24V a nawet więcej po max naładowaniu akumulatorów, radiator mam jak na wzmacniacz 200W więc problemu z odprowadzaniem ciepła nie będzie, wytrzyma czy wybuchnie? :P

do póki nie podłączysz to się nie dowiesz kiedyś tda2xxx (nie pamiętam jaki dokładnie) podłączyłem pod +-34V i działał przez jakieś 15 minut po czym bezgłośnie wyzionął ducha

Skomentuj

podlacz przez jakies zrdlo z ogranicznikiem pradu, i zobaczysz

Skomentuj

najwyzej sie bedzie mocniej grzać jak na moje ..
        a wiekszosc TDAkow ma zabezpieczenie termiczne

Skomentuj

TDA1514A - zasilone 2x35V zamiast 2x30 (co ciekawe, trafo wg projektu mialo 2x24Vzmiennego)
          "odpalilem" najpierw jeden kanal, radiator zrobli PING i 25 zeta za scalak poszlo sie pasc... :)

Skomentuj

nie chciałbym być 16zł w plecy heh a i roboty trochę też przy tym jest... zabezpieczenie "load dumb voltage" jest od zbyt wysokiego napięcia zasilania czy jak?

Skomentuj

To scalak do zasilania z aku samochodowego o napieciu 12V a producent podaje maksymalne napiecie jakie wytrzymuje np w stanach nieustalonych ale pracowac powinien tylko z aku samochodowym.

Skomentuj

Poprostu tzreba trzymac sie not katalogowych a wtedy uniknie sie niespodzianek - chociaz to tez zalezy od "operatora" - najczesciej domoroslego lutowajły...

Skomentuj

chodzi mi o to aby wycisnąć z niego więcej mocy, mam 2 akumulatory 12V więc mogę mieć 24V tylko tyle to on chyba nie wytrzyma... myślałem żeby dokupić jeszcze 6V byłoby 18 ale wiadomoi ze naładowane akumulatory miałyby napięcie sporo powyżej 20V... myślałem też o kupnie baterii AA 3500mAh i połączeniu 2 równolegle i 3 takie pary szeregowo 4,5V 7Ah bo akumulator mam 7Ah to w szeregu z akumulatorem dało by mi to 16,5V po max naładowaniu pewnie ponad 18 tylko nie wiem czy warto się w to bawić i czy e akumulatorki będą dawały radę...

Skomentuj

ale juz kombinujesz ..
                    to zrb se moze jakiegos mosta .. i tylle ... chyba bedzie prosciej

Skomentuj

to już jest w mostku

Skomentuj

jeśli koniecznie ma być zasilane akumulatorowo to pozostaje TDA1562 chyba. Ono ma przetwornicę pojemnościową (klasa H) to daje jakieś 60W z 14V. Jeśli nadal mało to przetwornica plus TDA7293 (ew 2 sztuki w mostku albo kaskadowo) jak nadal mało to tranzystory.

Z niskimi napięciami jest taki kłopot, że wtedy są duże prądy = większe spadki napięć = niższe napięcie zasilania pod obciążeniem = mniejsza moc

Skomentuj

wymiana kostki odpada, a przetwornica to już w ogóle akumulator ma małą pojemność łącznie mamy 12V 11,5Ah przetwornica by wszystko wyżarła w godzinę.

Skomentuj

to nic innego nie wymyslisz... 12v mostek i to wszystko

Skomentuj

Czaruję...
                            X