cześć, mam pytanie odnośnie max napięcia zasilania TDA7374 producent podaje max 18V a takiego napięcia nie mam jak uzyskać mogę jedynie mieć 12 albo 24V (akumulatory) na słynnej elektrodzie wyczytałem że układy tda działają na wyższych napięciach niz podaje producent i nic im się nei dzieje niby max chwilowe napięcie wynosi 50V ale chodzi o stałe zasilanie tadka 24V a nawet więcej po max naładowaniu akumulatorów, radiator mam jak na wzmacniacz 200W więc problemu z odprowadzaniem ciepła nie będzie, wytrzyma czy wybuchnie? :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA max napięcie zasilania
Collapse
X
-
chodzi mi o to aby wycisnąć z niego więcej mocy, mam 2 akumulatory 12V więc mogę mieć 24V tylko tyle to on chyba nie wytrzyma... myślałem żeby dokupić jeszcze 6V byłoby 18 ale wiadomoi ze naładowane akumulatory miałyby napięcie sporo powyżej 20V... myślałem też o kupnie baterii AA 3500mAh i połączeniu 2 równolegle i 3 takie pary szeregowo 4,5V 7Ah bo akumulator mam 7Ah to w szeregu z akumulatorem dało by mi to 16,5V po max naładowaniu pewnie ponad 18 tylko nie wiem czy warto się w to bawić i czy e akumulatorki będą dawały radę...
Skomentuj
-
jeśli koniecznie ma być zasilane akumulatorowo to pozostaje TDA1562 chyba. Ono ma przetwornicę pojemnościową (klasa H) to daje jakieś 60W z 14V. Jeśli nadal mało to przetwornica plus TDA7293 (ew 2 sztuki w mostku albo kaskadowo) jak nadal mało to tranzystory.
Z niskimi napięciami jest taki kłopot, że wtedy są duże prądy = większe spadki napięć = niższe napięcie zasilania pod obciążeniem = mniejsza moc
Skomentuj
Skomentuj