Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przedwzmacniacz do gainclone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przedwzmacniacz do gainclone

Witam
    szukam jakiegos dobrego i ogolnie ciekawego przedwzmacniacza ktory bedzie pracowal z gaimclone... najlepiej jak by byl zasilany napiecien 12(najlepiej) lub 24v (nie koniecznie musi miec regulacje barwy tonow i balansu) cos nie jakos bardzo rozbudowanego ale za to pozadnego.
    Ma ktos moze jakies pomysly, propozycje?? aha i co powinno byc jasne po napieciu zasialania jakie podalem ale dla jasnosci nie moze byc to przedwzmacniacz lampowy(choc taki dalbym najchetniej) bo bedzie zasilany z akumulatorow

A po co Ci on?

Skomentuj

aha czyli tak jak myslalem wystarczy tylko potencjometr?? bo czytalem na forum o gainclone to niektorzy nazekali ze przydal by sie do niego preamp jeszcze jakis...

Skomentuj

A jaka czulosc ma wzmacniacz? jak 10V to poztebuejsz przedwzmacniacza, inaczej nie. A skoro ma 0,2 to wrecz tłumik jest ci potzrebny a nie przedwzmacniacz.

Skomentuj

proponuje lm1036 ma niezłe opinnie o jakości jako kit avt244 http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/962...+z+lm1036.html bardzo tani preamp.W moim tda7294 zam potencjometr nie wystarczał, bo miałem za słaby sygnał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Robson132
            W moim tda7294 zam potencjometr nie wystarczał, bo miałem za słaby sygnał.
            A skad sygnal pobierales jesli mozna sie dowiedziec?

Skomentuj

z odtwarzacza cd i mp3, ale to już historia teraz właśnie zamowiłem sobie ten kit avt244 do n-mosfetów.

Skomentuj

Przeciez odtwarzacz CD daje 2 albo i 4V na wyjsciu. A do TDA, LM, UNiampa itp do pelnej mocy treba okolo 0,5V albo troche wiecej...

Skomentuj

Zeby podniesc czulosc wystarczy zwiekszyc wzmocnienie koncowki mocy i zaden preamp nie jest potrzebny. Barwe stosuje sie wtedy jak sie chce taka korekcje a lampy jak sie lubi ich specyficzne znieksztalcenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    lampy jak sie lubi ich specyficzne znieksztalcenia.
                    Albo z nostalgi/dla sportu/hobbystycznie/itp.
                    Zamieszczone przez irek
                    Zeby podniesc czulosc wystarczy zwiekszyc wzmocnienie koncowki mocy
                    Nie zawsze jest to mozliwe bo producent TDA7294 zaleca max 40dB wzmocnienie. Chociaz czasem przy 30 sa kloppoty ze stabilnoscia tego scalaka.

Skomentuj

nie wiem ile mp3 i cd ma ale przy standardowym ustawieniu wzmocnienia tda 680r i 22k to prawie nic nie grało a do maxymalnej mocy tda potrzeba az 1,5v powyzej to juz przester :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                        Nie zawsze jest to mozliwe bo producent TDA7294 zaleca max 40dB wzmocnienie. Chociaz czasem przy 30 sa kloppoty ze stabilnoscia tego scalaka.
                        40dB jest w zupelnosci wystarczajace bo to 3razy wiecej niz typowa aplikacja. Z powodzeniem stosowalem wzmocneinia bliskie tej wartosci i nic sie zlego nie dzialo. A klopoty ze stabilnoscia na glosnikach o duzej indukcyjnosci to on ma w typowej aplikacji ktora po prostu trzeba uzupelnic co jest dopiero opisane w nowszych notach TDA7293.

nie wiem ile mp3 i cd ma ale przy standardowym ustawieniu wzmocnienia tda 680r i 22k to prawie nic nie grało a do maxymalnej mocy tda potrzeba az 1,5v powyzej to juz przester :razz:
                        Standardowy odtwarzacz CD ma wyjscie 2V rms czyli ok +-3V amplitudy. Oczywiscie przy plycie nagranej na 0dB a takich nie ma wiec wzmacniacze musza miec czulosci ok 5-10 razy wieksza zeby nawet cicho nagrane plyty w pelni wysterowaly wzmacniacz.
                        Nie wiem kto ci takich bzdur nagadal ze TDA ma czulosc 1,5V? Przy 70W/4omach i typowym sprzezeniu 22k/680om czulosc wynosi 520mV i tylko bardzo cicho nagrane plyty nie wysteruja w pelni wzmacniacza no i oczywiscie jakies przenosne zrodla dzwieku o niezidentyfikowanym napieciu wyjsciowym.

[ Dodano: 2009-03-17, 15:01 ]
                        Zamieszczone przez pegelmesser
                        40dB jest w zupelnosci wystarczajace bo to 3razy wiecej niz typowa aplikacja. Z powodzeniem stosowalem wzmocneinia bliskie tej wartosci i nic sie zlego nie dzialo. A klopoty ze stabilnoscia na glosnikach o duzej indukcyjnosci to on ma w typowej aplikacji ktora po prostu trzeba uzupelnic co jest dopiero opisane w nowszych notach TDA7293.

Standardowy odtwarzacz CD ma wyjscie 2V rms czyli ok +-3V amplitudy. Oczywiscie przy plycie nagranej na 0dB a takich nie ma wiec wzmacniacze musza miec czulosci ok 5-10 razy wieksza zeby nawet cicho nagrane plyty w pelni wysterowaly wzmacniacz.
                        Nie wiem kto ci takich bzdur nagadal ze TDA ma czulosc 1,5V? Przy 70W/4omach i typowym sprzezeniu 22k/680om czulosc wynosi 520mV i tylko bardzo cicho nagrane plyty nie wysteruja w pelni wzmacniacza no i oczywiscie jakies przenosne zrodla dzwieku o niezidentyfikowanym napieciu wyjsciowym.

Skomentuj

Witam
                          Mam do was prosbe w wyborze przedwzmacniacza do GC pisze tu aby nie zamieszcac nowego watku. Chcialbym aby wzmak nabral troche dzieku z lampy no i dalej dobrze brzmial w przyszlosci chcem podlaczyc pod niego kompa , cd/dvd , tv , gitare itd bedzie uzywany w domu dla wlasnych potrzeb.
                          propozycje :
                          1: http://allegro.pl/przedwzmacniacz-la...249881653.html (PRZEDWZMACNIACZ LAMPOWY STEREO)
                          2: http://allegro.pl/diy-pcb-przedwzmac...881564077.html (DIY PCB przedwzmacniacz lampowy WKWA ECC88 E88CC)

Skomentuj

Irek kiedyś pisał że jak ktoś początkujący to niech zacznie od czegoś prostego jak np bufor prosiaczek z avt i w sumie sam od takiego będę zaczynać

Skomentuj

No ja jednak chcialbym sprobowac z lampa wiem ze trudniej ale sprobowac mozna. Zawsze mozna kupic kita poskladac i jest tylko pytanie ktory warto w tym wypadku.

Skomentuj

Ale co za problem na początek wziąść tą pcb z avt i składać? Tam kilka lamp można podpiąć, ładnie opisane jak parametry się zmieniają i od czego to zależy

Skomentuj

A te z alledrogo np ta na 6n3 gotowy przedwzmacniacz mial moze ktos z tym doczynienia???

Skomentuj

A moe taki KIT bedzie w miare ok do LM 3886?? Czy moze ktos moze poleccic jakis inny Kit lub gotwy uklad??
                                    http://allegro.pl/show_item.php?item=5915855367 (AVT759 Przedwzmacniacz, mikser stereo) lub https://sklep.avt.pl/avt2132.html
                                    Last edited by puchaty106; 19.01.2016, 13:36.

Skomentuj

Trochę mało zachęcająco wyglądają te układy z potencjometrami na przewodach. Już słyszę przydźwięk
                                      Lepiej wygląda AVT1670.

Widzę, że nie bardzo jesteś zdecydowany co to w ogóle ma być. Raz lampa a raz barwa :)

Skomentuj

No nie wiem co wybrac szukam ale z lampa na poczatek odpuszcze. Szukam jakiegos KITa najprosciej.
                                        Avt 1670 jest na LM1036 to chyba tl072 lepiej wypada szumy itd no rzeczywiscie te kabelki odstraszaja.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X