Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Większy kondensator do wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Większy kondensator do wzmacniacza

Cześć wszystkim nie wiem czy to coś poprawi ale chciałbym wymienić kondensator w moim wzmacniaczu SL-218 . Teraz tam siedzi 1000uF 16V a ja wymieniłbym na 2200uF 16V czy coś się może stać?? jak wymienie czy nie?

Jesli to kondensator w zasilaczu to mozesz oczywiscie zmienic.

Skomentuj

on jest w wzmacniaczu na płytce wlutowany . A wzmacniacz podłaczony jest w samochodzie

Skomentuj

elektronikwzmak, w takim razie daj se z tym spokoj - widac ze nie masz pojecia co robisz

Skomentuj

milego wysadzania wzmacniacza :twisted:
          racze Ci dorawac se jakies arty o podtawach elektroniki, o podtsawach budowy wzmakow

Skomentuj

ale wzmacniacze samochodowe teżmają kondensatory "filtrujące" na wejściu zasilania wiec jeśli to ten kondensator to może go wymienić, jeśli to kondensator w torze audio to myślę że też nic wielkiego by się nie stało. a z tego co widać na schemacie kostki jaka siedzi w tym wzmacniaczu w torze audio nie ma kondensatorów więc ten jest na dojściu zasilania a jeśli tak to może on mieć praktycznie dowolną pojemność.

Skomentuj

Aha no to go wymienie ale to coś da bo chyba nie??

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                ale wzmacniacze samochodowe teżmają kondensatory "filtrujące" na wejściu zasilania wiec jeśli to ten kondensator to może go wymienić, jeśli to kondensator w torze audio to myślę że też nic wielkiego by się nie stało. a z tego co widać na schemacie kostki jaka siedzi w tym wzmacniaczu w torze audio nie ma kondensatorów więc ten jest na dojściu zasilania a jeśli tak to może on mieć praktycznie dowolną pojemność.
                Nie o to chodzi. Widac ze kolega ma prawie zerowa wiedze z zakresu elektroniki i chce jakies kondy wymieniac nawet nie wie jakie ale wymienia itd.

Potwierdza to jego kolejny post:

Zamieszczone przez elektronikwzmak
                Aha no to go wymienie ale to coś da bo chyba nie??
                A przy okazji wygrales kolego konkurs na jedno z najglupszych sformulowan na forum w ostatnich latach.. ; )

Skomentuj

no w sumie racja ale od czegoś trzeba zaczynać hehe. wymiana na większy nie zaszkodzi ale żadnej różnicy nie odczujesz bo to za słaby wzmacniacz i taka pojemność kondensatora mu w zupełności wystarcza.

Skomentuj

wytłumaczcie mu jeszcze polaryzację.

Skomentuj

yyy :roll: tak jak był wlutowany tamten niech wlutuje ten lol. minus jest oznaczony paskiem. A tak w ogóle to po co go wymieniać? zepsuł się? :P

Skomentuj

Czaruję...
                      X