Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnice - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnice - kilka pytań

Wtam!
    właśnie jestem w końcowym etapie budowy zestawu 5.1 i mam kilka pytań:
    - jak właściwie dobrać parametry zwrotnic 3 i 2-drożnych nie mając parametrów głośnika wysokotonowego dla 2-dr. oraz średnio- i wysoko- dla 3-drożnych (szukam już dość długo w necie i nie mogę znaleźć. GDM dla 3-droznych to Radio Shach 40-1281A 8Ohm, GDW to Radio Shach 40-1377 8Ohm; dla 2-dr. GDW to Zenith 49-1336 ( jest też napis Foster 8508) 4Ohm ) - jak je poprawnie zmierzyć?
    - kiedy się stosuje i jaka jest zasada przy doborze korektora w zwrotkach?
    Jak zakończę prace to się "pochwalę" na forum - mam nadzieję że zdążę przed wiosną :)

Jeśli nie posiadasz parametrów to nie zbudujesz prawidłowej zwrotnicy – możesz wykorzystać ewentualnie jakieś uniwersalne ale w żadnym wypadku nie będzie to optymalne rozwiązanie. Jeśli chciał byś pomierzyć przetworniki to zajrzyj na tą stronę http://www.audio.dmkproject.pl i zapoznaj się z artykułami.

Skomentuj

Zwrotnice konstuuje sie na zasadzie pomiarow albo zaawansowanej symulacji gdzie sa wprowadzone pomiary glosnikow. Teoretycznie konstruujac zwrotnice raczej na pewno zabijesz dzwiek nawet z najlepszych glosnikow.

Skomentuj

Strona super i bardzo konkretna, co do zwrotnic typu "kit" to macie całkowitą rację, ale pewnie jest jakieś pośrednie rozwiązanie. Może lepiej było by zmierzyć impedancję przetworników w częstotliwości założonego wcześniej podziału (tylko czy musiała by być mierzona w tym punkcie - co lepiej?) i zasymulować to w jakimś programie typu zwrotnice.exe, dać kondy MKP i cewki powietrzne - i może by coś z tego mniejwięcej wyszło (bardziej więcej jak mniej)
        Wiem że napewno GDW na 3-way wyciągnie wiecej dB niż GDW na 2-way, ponieważ przy podobnej mocy jest znaczna różnica w natężeniu dźwięku (przynajmniej 3 dB) a w dodatku ten słabszy ma mniejszą RMS. Może lepiej go odciąć trochę wyżej (5-6KHz)by go nie przyfajczyć i tak ze 12dB/okt i dać tłumik?
        GDM na 3-way jest kopułkowy ~2" średnicy - również o dość dużej efektywności (na "oko") tylko by pewnie pasowało go odciąć góra dół i też dać jakiś mały tłumik?
        Głośnik GDN/M na tył to ARN116/8ohm i pasuje mi go odciąć też od dołu (70 - 100Hz) by go nie zjarać bo wzmak dojdzie do 100W RMS, a poza tym w tych okolicach kierunkowość dźwięku jest raczej trudna do uchwycenia.
        Co wy na to?

Skomentuj

Czaruję...
        X