Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brum potencjometru.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brum potencjometru.

Witam.
    Mam wzmacniacz GC z potkiem ALPS 2x50K.
    Przy minimalnym i maksymalnym zakresie z głośników nie ma żadnego szumu, przy tym najczęściej używanym zakresie pojawia się brum.

Czym go zneutralizować ?

Tu jest ogólny schemacik jak to mam połączone
    niebieska linia - masa
    czerwona - sygnał
    gruba pomarańczowa zwora pomiędzy masami która czy jest czy jej nie ma nie powoduje zanik brumu
    błękitna linia to połączenie na płytkach wzmacniaczy - pomiędzy nimi jest drut miedziany który jest podłączony do 0 z diod prostowniczych

Suwak potka jest polaczony z wejsciem wzmacniacza tak?

Ogolnie to masz tam ewidentna petle masy - nawet ze 3. Rozlacz przynajmniej ta blekitna linie pomiedzy koncowkami.. ale petle masy tez masz jesli masa idzie po plytce od zasilania do sygnalowej masy a ty je dodatkowo osobno spinasz ta blekitna linia.

Skomentuj

Czy zastosowales przewody ekranowane?
      Gdzie jest wspolny punkt masy kanalu lewego i prawego?
      Cy korpus potencjometru jest na masie?
      Czy obudowa jest na masie?
      Czy gniazda wejsciowe sa odizolowane od obudowy?

Po pierwsze odłacz jasnoniebieskie przewody od punktow oznaczonych minusem na plytkach - obwody masy powinny byc polaczone juz na samej plytce drukiem
      Po drugie masz zle podlaczony potencjometr - przerwij polaczenie masy od gniazd do potencjometru i podlacz mase z gniazd bezposrednio do plytek.

Zreszta wszystko masz na obrazku:

Skomentuj

ok tak zrobię z tym że błękitna linia to połączenia na płytce wzmacniacza
        tam jest pętla pomiędzy ,,-" wejścia a zerem z zasilacza
        obie płytki korzystają ze wspólnego zasilacza i dodatkowo łączy się ,,-" obu wejść z zerem zasilania

odłączę ,,-'' wejść od potka tak jak pokazałeś
        i puszczę je na masę obudowy,
        słyszałem że na masę obudowy się podłącza masę wejścia poprzez rezystory około 10-40ohm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
          słyszałem że na masę obudowy się podłącza masę wejścia poprzez rezystory około 10-40ohm ?
          Nie. Po prostu do masy.

Skomentuj

Czasem wogole ni elaczy sie masy do obudowy (np. gdy jest drewniana :smile: ). Wazne zeby byl wpolny punkt masy gdzie zbiagna sie masy kanalaow lewego i prawego w jedym tylko miejscu. Mozna dac przez rezystory, kondensatory, dwojniki RC a nawet diody. Ale po co kombinowac.

Skomentuj

ok, pozamiatane brumu nie ma
              z podłączonym głośnikiem 4ohm 92db słychać szumy z uchem praktycznie w głośniku
              10cm od głośnika idealna cisza

petla masy jak na obrazku
              pod potek nic oprócz sygnału, a masa wejścia pod obudowę i dalej z tego punktu do wzmacniacza

dziękuje i pozdrawiam

Skomentuj

Dałes ciała.
                Gdzie masz podlaczony potencjometr do masy? Jakim cudem dziala regulacja głosności?
                Dlaczego masz połączone kanały przewodem jasnoniebiskim (petla masy, bo masy sa polaczone juz w punkcie globalnym masy). No i masa z gniazd powinna byc polaczona bezposrednio do wejscia, chociaz tak od biedy tez moze byc.
                Nadal nie widze przewodow ekranowanych.... bieda z nedza...

Skomentuj

maxdila, teraz potek nie dziala jak dzielnik napiecia ale jak regulowany rezystor. Nie masz problemu ze sciszeniem sygnalu do 0 ?

Skomentuj

eee :oops:

dzisiaj to sprawdzę
                    próbowałem z masa potka ale w każdym przypadku był brum taki jak wcześniej albo większy

Skomentuj

No bo nie zastosowales sie do zalecen. Caly czas masz petle masy ktora muszisz usunac przerywajac polaczenie plytek przewodem jasnoniebieskim.
                      Wszystko masz jasno wytłumaczone, nie wiem jaki jeszcze moze byc problem.
                      Nawet myslec juz nie musisz :mrgreen:
                      PS. A wlasnie zastanawiales sie wogole nad tym ukladem polaczen i analizowales go pod katem jego zlego dzialania? Czy wiesz co moze byc zle itp?

Skomentuj

witam
                        jasnoniebiesa kreska to połączenie od zasilacza (przewód zerowy) i nie moge jej usunąć bo mi nie będzie działał wzmacniacz

spróbuję go rozdzilić i puścici od zasilacza osobnymi kabelkami do każdej płytki wzmacniacza

Skomentuj

Czyli masz jeden zasilacz wspolny dla dwoch kanałów. Szkoda.

W takim przypadku masa wspolna jest niestety w zasilaczu.

[ Dodano: 2009-03-24, 12:04 ]

Skomentuj

zapomniałeś o połączeniu mass sygnału z masami zasilacza, ja nie doczytałem artykułu o prowadzeniu mass jeszcze to nie narysuje narazie niczego.

Skomentuj

Czaruję...
                            X