Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uklad opoznionego zalaczania glosnikow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uklad opoznionego zalaczania glosnikow

witam:

znalazlem taki shcemat :

http://audiopit.fm.interia.pl/protectiondc.html

ale jak wiedzie moj wzmak jest zasilany z aku... i teraz pytanie mam w moim wmzakuz asilanie symetryczne z aku to jest +-24v a ten uklad jest zasilany z +-30 co musze zmienic by wszystko bylo ok?? (przecietnie z moich aku mam +-26 ale wole zrobic ze ok 24 bo przy rozladowaniu bedza mialy +-22 ale to akurat najmniejszy problem przygotowanie tego ukladu go 24v zamiast 30 (ale powiedzcie co musze zmienic)

wiekszym problemem choc nie koniecznie... bedzie te zasilanie 25 vac... bo tez chcialbym z aku czyli musialbym pozbyc sie mostka prostowniczego konda C4 i podac jakie napiecie wtedy stale?? i tutaj tez moje pytanie bo w aku nie mam za duzego manewru bo mam +-24 i jak podepne sie pod jedna ze ston (2 aku to beda sie szybciej rozladowywawy niz pozostale 2... wiec pozostaje jeszcze plus i minus bez masy czyli da mi to ok 50v i gdybym zastosowal przekazniki na 24v a nie 12 to polaczone w szereg wytrzymaja tylko pytanie czy musze poza tym cos jeszcze z mienic w ukladzie??

czyli reasumuajc co zmienic by koncowki mogly byc zasilane nie +-30 a +-24 oraz co zmienic by uklad od przekaznikow mogl byc zasilany nie 25vac a 50 stale... czyli plus i minus z aku bez masy??

daniel69,.. jak grochem o sciane! Tlumaczylismy ci w poprzednim temacie (nie wiem po co zakladasz nowy) jak rozwiazac ta sytuacje. W ogole zdajesz sobie sprawe z czym masz do czynienia? Przegladales note katalogowa kostki? A moze tak jak polecilismy przejrzales jeszcze aplikacje lm'a wg AVT? Kolega podpowiedzial ci jak zrealizowac opoznione zalaczanie i szybkie wylaczanie za pomoca JEDNEGO REZYSTOWA I JEDNEGO KONDENSATORA, a ty sie dalej pchasz w przekazniki masz klopoty z napieciami blablabla.. po co tobie pomagac i podpowiadac skoro i tak masz swoje 10x bardziej skomplikowane rozwiazania.. :roll: :neutral:

Skomentuj

bo ja chce na przekaznikach... tak jak jest to zazwyczaj rozwiazane... i ja tez juz mowilem ze nie chce pojsc na latwizne tylko ze sie dopiero ucze........... ile kropek musze postawic by wreszcie bylo jasne ze mnie nie interesuje wyjscie z tego problemu tylko nauka czyli chce sie pobawic a nie dac konda i po sprawie... nie po to ktos wymyslil opoznione zalaczanie na przekaznikach zeby dawac konda... a poza tym nie przegladalem noty kataogowej kostki bo sie na tym nie znam... chce zrobic uklad opoznionego zalaczania glosnikow a nie pozbyc sie tego nieprzyjemnego dzwieku... znaczy nie tylko bo akurat chce sie go pozbyc ale nie w najprostrzy sposob... a poza tym przy slabo i nierownomiernie naladowanych aku moze pojawic sie napiecie stale na wyjsciu... i po jaki wal mi wtedy kondensator?? za wiele to on mi nie pomoze a kolumny akuram mam dosyc drogie podlaczone do tego wzmaka... wiec pytam czy da sie ten uklad przerobic tak jak pytalem w pierwszej wypowiedzi....

[ Dodano: 2009-03-26, 17:56 ]
      ok zwracam honor i zaczne sie sluchac przyjmijmy na chwile ze sklonie sie do wersji z rezystorem i kondem to nie wiem gdzie je mam umiescic.... poczytalem o tym wzmaku z avt i nie wiem ... moze ktor mi powie cos na ten temat:

http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=27121

choc nie bede ukrywal ze nie wiem czemu ale wolalbym na przekaznikach... i teraz pytanie czy taki rezystor i kond nie wplywa na jakosc ?? bo nei wiem gdzie jest umieszczony czy w torze audio?? bo zawsze wtedy to gorzej niz przekazniki...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
        nie chce pojsc na latwizne tylko ze sie dopiero ucze...........
        Zamieszczone przez daniel69
        nie przegladalem noty kataogowej kostki bo sie na tym nie znam...
        ..

A jesli chodzi o kond i rezystor to widac jak sa w aplikacji AVT podpiete. Do masy, ujemnego zasilania i wejscia MUTE kostki. Nie wiem czy takie same wartosci sie nadadza ale moze w nocie jest cos o tym, jesli nie to pewnie jakis elektronik tutejszy pomoze.

Skomentuj

aha to i widze ze noty i ty nie przegladales gdyz lm3875 nie ma funkcji mute :P 3886 juz tak... czyli chcial nie chcial bedzie trzeba chyba pozostac przy opcji ktora mi badziej odpowiada... tak??

Skomentuj

Co do schematu, który pokazałeś: powinien działać przy +/-24VDC bez żadnych przeróbek. Jeśli ma być zasilany z aku to wywal mu mostek (unikniesz spadku napięcia na diodach - zyskasz ok. 0,7V/gałąź).

Skomentuj

to to wiem mostek wywale...

Skomentuj

Przegladalem pobierznie i ma SPIKE no i Mute tez mi sie rzucilo w oczy ale moze to byla jakas autosugestia czy cos.. zaraz sprawdze. Jesli nie ma to szkoda ze wzioles ten gorszy scalaczek bo jednak lm3886 ma lepsze parametry..

---The LM3875 is a high-performance audio power amplifier capable of delivering 56W of continuous average power to an 8 load with 0.1% THD+N from 20Hz to 20kHz.

The performance of the LM3875, utilizing its Self Peak Instantaneous Temperature (°Ke) (SPiKe™) protection circuitry, puts it in a class above discrete and hybrid amplifiers by providing an inherently, dynamically protected Safe Operating Area (SOA). SPiKe protection means that these parts are completely safeguarded at the output against overvoltage, undervoltage, overloads, caused by shorts to the supplies, thermal runaway, and instantaneous temperature peaks.

The LM3875 maintains an excellent signal-to-noise ratio of greater than 95dB(min) with a typical low noise floor of 2.0ľV. It exhibits extremely low THD+N values of 0.06% at the rated output into the rated load over the audio spectrum, and provides excellent linearity with an IMD (SMPTE) typical rating of 0.004%.
                ---

Ano zasugerowalem sie SPIKIEM.. cuz trzeba rozwiazac to inaczej.

Skomentuj

ok zabieram sie za wytrafienie plytki do tego schematu i bede sie bawil, jesli zadziala z 24 to koncowki bede mial z glowy a zasilanie przelacznikow sie wymysli, zrobie wszystko tak jak jest w standardzie i zaczne zabawy w razie czego w zmienianie rezystorkow...

Skomentuj

Czaruję...
                  X