Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz

http://files.geekysuavo.org/gainclone/
    czy takiego zasilacz amoge urzyc do zasilania np symasyma?? i pytanie mam a propo tego zasialacza bo nie rozumiem podlaczenia trafa (dlaczego mam 5 wejsc??) a nie 3 lub 4 w zaleznosci czy trafo 2x24 ze wspolnym srodkiem lub 2do polaczenia

[ Dodano: 2009-03-30, 04:18 ]
    i do czego sluzy (bedzie sluzyl w tym wzmacniaczu - biorac pod uwage calosc a nie tylko zasilacz) rezystor 8r 50W ??

To srodkowe wyprowadzenie to moze byc ekran w kazdym razie schemat i tak jest zle narysowany wiec radze omijac takie "audiofilskie" schematy z daleka.

Na schemacie nie widac rezystor 8om 50W

Skomentuj

a co w schemacie jest zle narysowane??

Skomentuj

Pewnie chodzi o to że to dla trafa 4x24V. Nie ma już tego zwykłego schematu co był na audiomanii? Oprocz głównych kondów daj mniejsze aby wyrównać tętnienia i to wszystko.

Skomentuj

nie no ludzie bez takich to nie jest dla trafa 4x24 tylko dla trafa 2x24 a dokladnie 2x25 jak koles napisal... a mniejsze kondy sa... wszystko jest dobrze chyab tylko schemat plytki wydaje mi sie zly i chyba o to irkowi chodzilo tak??

Skomentuj

A skad w takim razie 4 uzwojenia na trafie?
            na co po co nie wiem.

Skomentuj

jakie 4 uzwojenia? ja tam widze 2 wtórne, i po prostu masa jest sztucznie pędzona a do masy
              a ten środkowy pin jest pewnie do podłączenia odczepu od ekranu trafa bynajmniej tak to dla mnie wygląda

Skomentuj

Nie wiem jak Wy panowie, ale ja tam widze dwa mostki prostownicze i do kazdego z nich zasilanie z osobnych odczepów trafa, których jest 5 jak widać. W dodatku masa łączy się z tymi mostkami na diodach nie wiem po co :???:

Skomentuj

kombinujcie dalej, blad w schemacie jest tak oczywisty ze tylko przedszkolaki takie popelniaja :)

Skomentuj

diody są na odwrót wstawione?

Skomentuj

I w dodatku o 4 za duzo ich jest.

Skomentuj

hehe...

i też odradzam ten schemat.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                          w tym zasilaczu też są według twojego pojęcia o 4 diody za dużo a działa świetnie
                          http://images31.fotosik.pl/154/741445c044e56f96.jpg

no i gdzieś nie pamiętam gdzie wyczytałem że przy 2 mostkach mase powinno się łączyć na samym końcu baterii kondów a nie zaraz za mostkami, ale jak już pisałem tylko gdzieś to wyczytałem :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                            ale jak już pisałem tylko gdzieś to wyczytałem
                            To po co powtarzasz? Tak tworza sie mity i cale audiostereo.pl...

Skomentuj

czyli jaki w takim razie jest blad?? bo juz nei lapie?? jakie ma znaczenie czy polaczymy mase na poczatku i dociagniemy do konca niz polaczyc ja na koncu?? ma to jakies znaczenie??

czy wedlug was tak jest ok ?? bo wedle dygiego schematu podanego przez was powinno byc tak... zdjecie pogladowe oczywiscie

[ Dodano: 2009-04-02, 01:39 ]
                              chyba ze nie te sciezki sa polaczone na koncu tak?? a w tym wypadku nie wystarczy zmienic polaryzacji diod i kondensatorow...?? i wtedy plytka jest ok... czy zle mysle??

[ Dodano: 2009-04-02, 02:00 ]
                              przegladalem jeden schemat i drugi i w koncu stwierdzam (choc nei wiem czy pewnie bo juz mam starszny metlik w glowie... ze jedyne co zle to zla polaryzacja diod w jednym kanale tak?? a jak nie to prosze o ponoc... bo chodzi mi zebym wiedzial co jest nie tak czy plytka czy polaryzacja elementow bo chce (chyab i tak i tak) zrobic wlasna plytke... do wzmaka na lm3886 zrobilem wlasna plytke (prerabiajac istniejaca - chyba na kozysc mojej), niedlugo zamieszcze ja z opisem i wykazem elementow, wzmak ten gra o niebo lepiej niz lm3875 i nie tylko przez inny uklad ale przez inne elementy pozostale i o wiele lepsza plytke, a nie wierze ze roznica 12 watow (bo o tyle sie roznia) moze byc az tak duza... roznica w mocy i wzmocnieniu jest na prawde spora ten wzmak o wiele lepiej sobie radzi z kolumnami i jest w stanie zagrac o wiele glosniej niz lm3875

Skomentuj

ludzie ludzie, co wy za pierdoły wypisujecie... Daniel69 jak ty bym ci proponował grzebać w elektronice w rękawiczkach gumowych, dla ochrony. :idea:

Zrób sobie zasilacz według tego schematu:

gdzie:
                                trafo ma 2 uzwojenia wtórne ( napięcie i natężenie sam se dobierz do potrzeb )
                                R103 - 0,1 ohm 10W ( lub 2x 0,22ohm 5W )
                                C102, C106 - min 5000uF jak do symka
                                C103 - 100nF najlepiej MKP i tego typu.

i poczytaj jakieś książki :idea:

[ Dodano: 2009-04-02, 22:52 ]
                                aha zapomniałem o bezpiecznikach, daj jeden przed uzwojeniem pierwotnym 1 amperowy , oraz zaraz za uzwojeniami wtórnymi na odczepach 1 i 5. ( natężenie sam dobierz )

Skomentuj

widze ze nikt nie jest w stanie odpowiedziec na najprostrze pytanie CO JEST NIE TAK W SCHEMACIE KTORY JA POKAZALEM?? PLYTKA ?? SCHEMAT IDEOWY?? NIE TAK DOBRANE ELEMENTY??

a prosze nie sugerowac sie tym co wczoraj pisalem bo bylem juz tak zmeczony ze ani trzezwo nie myslalem ani nie moglem dopatrzec sie niczego na schemacie... jak nie dotane odpowiedzi od was to postaram sie samemu dojsc ale dzis zznowu jestem tak zmeczony ze nie mam ochoty siedziec przed schematem i myslec...

Skomentuj

daniel69, a umiesz Ty czytać? Napisane jest wszystko co w nim jest nie tak!
                                    i nie KRZYCZ!

Zamieszczone przez LightSound
                                    diody są na odwrót wstawione
                                    Widzisz? Już wiesz?

Skomentuj

bezpieczniki ja wiem i wcale nie jestem taki ku..a glupi jak ci sie wydaje ani tempy z elektroniki, choc po wypowiedzi moze sie tak wydawac... podstawy znam tylko jesli kazdy pisze co mu sie podoba to juz mam metlik w glowie, a nie wiem az tyle z elektroniki by tworzyc cos samemu... dlatego pytam.

jak moze byc o 4 za duzo blagggggggggggggggggaaaaaaaaaaaaaaam - nie krzycze zalamuje sie... http://www.audioton.republika.pl/wzm-gc.html tu tez sa o 4 za duzo?? w kazdym pokazanym schemacie a tym temacie sa o 4 za duzo diody?? w kazdym gainclonie jakim sie znajdzie sa o 4 za duzo??

a i ja nie tylko chce zrobic zasilacz... ale i wlasnie sie uczyc... ucze sie (bardziej praktycznie) i chec wiedziec co jest nie tak w tym schemacie... zeby poszezac swoja wiedze... bo od problemu uciec robiac cos innego kazdy glupi potrafi... ale nie w tym rzecz.

[ Dodano: 2009-04-03, 00:50 ]
                                      nie kazdy uczyl sie elektroniki od malego... jedni zajmowali sie tym jedni tym ja zajmowalem sie czym innym akurat a teraz mnie to zainteresowalo i sie ucze... dolaczylem do forum po to by wlasnie otrzymywac odpowiedzi na pytania na ktore ja odpowiedzi nie znam co jest oczywiste... a na tym forum coraz czesciej mozna zostac wysmianym odpowiedzi nie dostac a zarobci sieszcze opieprz... to po co te forum ?? tylko po to by jak jakis narcyz chwalic sie i podniecac do udalo sie sklepac nowego, bo coraz czesciej mam takie wrazenie... mozna pokazac pochwalic sie ale chyba nie po to forum powstalo...?? tylko po to by pomagac, wystawic cos co sie zrobilo (oczywiscie dolaczajac schematy opisy itd bo bedzie to pomocne innej osobie co bedzie chciala cos takiego zrobic, ale nie tylko chwalic sie i nie pomagac, bo odpowiedzi na pytania czystotechniczne coraz czesciej nie padaja... mozna zmusic do myslenia osobe pytajaca ale jak sama nie moze dojsc to zeby nie zasmiecac forum ani herezji nie prawic nalezy odpowiedz podac a herezje w miare mozliwosci usunac by potem by jakas osoba nie doczytajac do konca tematu nie popelnila jakiegos bledu... powinno byc wiecej konkretow (zarty tolerowane itd ale nie ciagle wysmiewanie)

dziekuje za uwage choc pewnie to nic nie zmieni...

[ Dodano: 2009-04-03, 01:07 ]
                                      jestem pewny ze gdybym tak nie kochal audio to na 10000000000% zrezygnowal bym z diy po kilku pytaniach na tym forum bo lubie niekturych ludzi ale czasem na prawde potrafia niektorzy tak zniechecic ze moze dlatego jest tak malo osob na forum bo od razu sie poddaja nie otrzymujac pomocy. ja na sczescie do takich nie naleze i z pomoca czy nei zawsze dopne swego - dzieki temu powstalo juz kikla na prawde ciekawych kolumienek, 2 wzmaki jeden na lm3886 drugi na lm3875 6 wzmakow sluchawkowych suby i inne rzeczy i zrobilem tego na prawde duzo i wszystko bylo na 100 % sprawne tak jak sprawne byc powinno i sadze ze przy odrobinie pomocy te rzeczy powstaly by 2 razy szybciej ale grunt ze powstaly a ja ciagle sie ucze, nie jestem jakos na tyle zdolnym elektronikiem ze przeczytajac ksiazki bede w stanie zaprojektowac cos sam, choc na prawde nikt chyba z was nei wie jak chcialbym, miec taka wiedze jak nie jeden z was np irek, pawel - ci ludzie zatkwili jakos w mojej pamieci optymistycznie. A dowodem ze sie ucze i kiedys moze wniose sam tez cos do forum jest to ze chce sie uczyc i to ze zrobilem jig-a preamp mik i neidlugo jak kupie karte dzwiekowa zaczne zabawe z speakerworkshop i moze powtanie kiedys kilka dobrych zwrotek do jakis ciekawych konstrukcji, ale z elektroniki pewnie nie bo jakos nie wierze w to ze moglbym miec na tyle spora wiedze by tworzyc samemu skomplikowane uklady jak np irek ktorego podziwiam ale nie sadze ze jestem w stanie byc choc po czesci tak obyty w elektronice bo jak na dzien dzisiejszy tworzenie wedle schematu problemem nie jest to zaprojektowanie juz czarna magia, Pol na pol zrozumienie dzialania jakiegos schematu ktory powielam, moze kiedys bede rozumial w 100% - ale wtedy wynikalo by ze powinienem umiec i samemu cos zrobic (nie mowie o jakis podstawach bo selektor wejsc - nie na przelaczniku tylko przekaznikach itd bylem s tanie zrobic i zaprojektowac sam ale cos wiecej to czarna magia... sie rozpisalem ale kurde no zalezy mi na waszej pomocy - jest to jedyne forum audio na ktorym uczeszczam i o cokolwiek pytam. i czasem mam ochote zobaczyc jak jest na innych forach z ktorych tutaj sie nawet wysmiewa...

Skomentuj

daniel69, a umiesz Ty czytać? Napisane jest wszystko co w nim jest nie tak!
                                        i nie KRZYCZ!

diody są na odwrót wstawione
                                        Widzisz? Już wiesz?
                                        brawo chłopaki... wymontujcie najlepiej wszystkie diody, albo przed tym pozamieniajcie sobie ich bigunowość. :bzdura: Nawet mostka Graetza nie umiecie zbudować i ludzi w paradoksalne błędy wprowadzacie. Zanim coś powiecie idzcie najpierw o tym poczytać!

Daniel podałem ci dobry schemat, jak mi mówisz, żeby ci podać jeszcze różnice to aż nóż w kieszeni sie otwiera.
                                        Nie umiesz sobie ich kurde porównać?
                                        Chcesz się uczyć, to sie ucz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X