Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa wzmacniacza lampowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ech :razz: SE na EL84, PP na EL84 i sporo innych ciekawych konstrukcji lampowych: http://audioton.republika.pl/dyi.htm

A SE na EL34 masz tu:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...cniacz+lampowy

A SE na PCL86 jak chcesz to mam do sprzedania, brakuje tylko traf głośnikowych do kompletu(tzn są ale będą wykorzystane w innym wzmacniaczu) :wink:

Skomentuj

A jaka jest moc twgo wzmaka na PCL86??

Skomentuj

Zamieszczone przez klimeq
        A jaka jest moc twgo wzmaka na PCL86??
        Zalezy od punktu pracy lampy. MAX 4W przy 10% THD, jeslimowa o SE A-class.

Skomentuj

a mam jeszcze jedno pytanie dotyczące elementów elektronicznych http://diyaudio.pl/viewto...acniacz+lampowy amianowicie co to za oznaczenia ??
          rezystor np. 18k/w5 lub 33k/1
          kondensatory m22/k45
          i jakie mają być te transformatory głośnikowe??

Skomentuj

No tak, wszystko jasne. CZekałem na ten moment wlasnie.
            Jak ty zbudujesz wzmacnaicz pytajac o takie rzeczy to predzej na Antarktydzie pustynia bedzie chyba...

Skomentuj

widze ze nie jestes pozytywnie nastawiony do mojej pracy nad tym wzmacniaczem więc nie pisz postów które mi nie pomoga. z reszta nie trzeba być elektrykiem żeby zmienić żarówke nie??

Skomentuj

widze ze nie jestes pozytywnie nastawiony do mojej pracy nad tym wzmacniaczem więc nie pisz postów które mi nie pomoga. z reszta nie trzeba być elektrykiem żeby zmienić żarówke nie??
                Ale trzeba być elektronikiem żeby zbudować Lampowca :P Tam nie wystarczy przykręcić żarówek...
                I tu nie chodzi o nastawienie, pegelmesser, ma rację... A potem założysz milion tematów czemu nie działa to albo tamto... Może zleć komuś wykonanie tego?

Tak w ogóle to ty chyba jesteś zbyt pozytywnie do tego nastawiony:) wybacz pytanie ale ile masz lat?

Skomentuj

W trakcie prac z optymisty stajesz się pesymistą, potem zaczynasz się dokształcać i stajesz się realistą.
                  Budowa lampowca to nie wymiana żarówki ale nie przesadzajmy, to też nie neurochirurgia. :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    a Esh0 mówił EL34 w PP, wg mnie z deko różnicy jest w mocy tych dwóch wzmacniaczy :razz:
                    no to z dwa trzy razy tyle mocy... :P

klimeq, sluchales kiedys lampowca ? Te Twoje kolumny to sie nie nadaja, szkoda lampy do nich, mialem okazje dluzszy czas ich posluchac... gratuluje jbl`owi ze to sie sprzedaje.... Dwa, jak juz sie pchasz we wzmaka to zrob na tranach, bo o lampie zapomnij, ja stycznosc z elektronika mam a sam sie obawiam troche tych regulacji i odpalenia po czesci, ale Ty jak sie pytasz co to za oznaczenia na rezystorze to idz do sklepu i tak jak kupiles jbl`a tak kup sobie do niego wzmaka, bo bedzie placz a nie gra..

Skomentuj

klimeq, chyba lepiej zrób jak koledzy radzą, kup gotowy lub zleć komuś budowę tego... J jeśli chodzi o:
                      z reszta nie trzeba być elektrykiem żeby zmienić żarówke nie??
                      może i nie trzeba być elektronikiem ale trzeba mieć pojecie... W wzmacniaczu lampowym będzie sporo zabawy z ustawianiem prądów itp, to nie jest tak że masz schemat, polutujesz i gra, w schemacie nie raz mogą być spore błędy... Sam się ostatnio przekonałem jaka może być różnica między schematem a tym co wychodzi z obliczeń... Posłuchaj lepiej osób bardziej doświadczonych, lub jeśli nadal chcesz brnąć w ten temat to bierz się za czytanie i naukę podstaw bo masz spore braki...

Skomentuj

a jakie kiążki polecasz?? Wiem ze jest duzo ale moze byc tak ze każda bedzie uczyła czegoś innego. Wiem to z własnego doświadczenia jak chciałem sie nauczyć czegoś o transformatorach miałem chyba 3 książki i w każdej były inne wzory na obliczenia zwojów transormatora itp. w końcu poszedłem do wuja elektryka który mnie nauczył wszystkiego tego co jest potrzebne do projektowania trafa. i teraz transforatory nawijam bez problemu i na dodatek wszystkie działają prawidłowo

Skomentuj

Masz:
                          http://allegro.pl/item593912066_mant...owy_sklep.html

Lampa z monitorami za nie całe 1000 zł.
                          Czego można chcieć więcej?

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                            Czego można chcieć więcej?
                            Jakości :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                              Jakości :mrgreen:
                              Dobre.

Ale ta Manta nie jest zła wbrew pozorom.

Skomentuj

podajcie jakieś tytuły książek o elektronice

Skomentuj

klimeq, śniadanie do łóżka też?! Podałem Ci wczoraj link do audiotonu, masz tam sporo wiedzy która będzie potrzebna...

Skomentuj

Może coś z tego się przyda:
                                    http://www.avaxhome.ws/ebooks/engene...mplifiers.html
                                    http://www.avaxhome.ws/ebooks/engene...ectronics.html
                                    http://www.avaxhome.ws/ebooks/engene...o_preamps.html

Skomentuj

http://www.avaxhome.ws/ebooks/valve_amplifiers.html no i ta.
                                      A ogolnie to polecam www.trioda.pl

Skomentuj

Ale tu napisaliście jak mnie nie było :)

Za 1000zł nie zrobisz wzmacniacza, który uciągnie Twoje kolumny. Przykro mi. Na same trafa głośnikowe wydasz około 250zł, porządny zasilacz to będzie kolejne 200zł. Dobre lampy - 200zł - mamy około 700zł. A obudowa, elementy?

Co do mocy - nie oszukujcie się. Czego oczekujecie z 5W przy 10% zniekształceń? Owszem, aby wysterować klumny z lampy trzeba mniej mocy niż w przypadku tranzystora, ale to nie znaczy, że można dać 5W do kolumn, które mają dwa wielkie niskotonowce.

Moja propozycja jest taka - masz 1000zł, kup mantę którą ktoś polecił. Sprzedaj komuś kolumny za 300-400zł i zainwestuj w upgrade tej manty (ładnie wszystko opisane na audiostereo). Nawet jeśli nie chcesz upgradować, to będziesz miał wzmacniacz, którego nie wykonasz za tą cenę i z tym poziomem wiedzy, jaką posiadasz.

Oczywiście, jeśli będziesz się upierał przy swoim, to znajdziesz schemat jakiś, kupisz elementy, spróbujesz złożyć i... wolę nie myśleć

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                                          aby wysterować klumny z lampy trzeba mniej mocy niż w przypadku tranzystora,
                                          Moc to moc, 1W=1W.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X