Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z pilotem do CD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z pilotem do CD

Witam wszystkich,

Czy jest możliwość zdiagnozowania pilota lub nadajnika, posiadając tylko multimetr?
    Pilot do Marantza 63Ki - został rozebrany, dokładnie obejrzany, przelutowane zostały wszystkie punkty. A może to odbiornik? Czy samemu mogę coś jeszcze sprawdzić, czy nie bawić się i od razu kupić kwarc?

Dziękuję z góry za pomoc.

[ Dodano: 2009-04-08, 12:57 ]
    Widzę, że nikt z elektroników nie miał problemów z pilotem, no cóż będę próbować wymienić kwarc. :sad:

Diodę pilotów, nei wiem czy wszystkich, można sprawdzić zwykłym aparatem cyfrowym na podglądzie w wyświetlaczu (nie w wizjerze optycznym). Jeśli pilot nadaje sygnał będzie widać mruganie.

Skomentuj

Faktycznie, widać mruganie, ale nie w każdym aparacie. Czy to ma oznaczać, że usterki należy szukać w odbiorniku?

Skomentuj

Raczej tak, na 100% wykluczyłbyś pilota gdybyś użył jakiegoś uniwersalnego i ustawił na obsługę tego Marantza. Sam odbiornik RC powinno się dać sprawdzić woltomierzem, przynajmniej te od RC5, ale z innymi powinno być podobnie. Jeśli ma 3 nogi to jedna to zapewne GND druga Vcc, a trzecia to właśnie ta na której trzeba zmierzyć napięcie podczas nadawania sygnału z pilota, powinno się przynajmniej minimalnie zmieniać na krótką chwilę. Nogi trzeba zlokalizować wg noty układu, oczywiście usterka odbiornika to nie jedyna możliwość i zacząłbym od załatwienia pilota uniwersalnego.

Skomentuj

Wielkie dzięki mkul, zacznę od zidentyfikowania układu odbiornika i sprawdzenia, tak jak to opisałeś, bo z tym uniwersalnym pilotem to na razie nie mam skąd pożyczyć.

Skomentuj

Nie wiem jak w Twojej okolicy, ale u mnie najtańsze uniwersalne kosztują po 5-10zł i jakiś czas działają. Tak czy siak powodzenia.
            BTW właśnie sprawdziłem, że Marantz używa RC5. U mnie jeśli wepnę się tanim i powolnym miernikiem w odbiornik to podczas ciągłego nadawania z pilota uzyskuję na niej spadki z 5 do 4.3V, w rzeczywistości spadek powinien być znacznie mniejszy, bo to ciąg stanów wysokich i niskich, ale to sygnał o częstotliwości 36kHz stąd taki efekt. W każdym razie napięcie powinno co najmniej nieco spadać podczas nadawania.

Skomentuj

Czaruję...
            X