Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak sprawdzic prawidlowosc dzialania ukladu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak sprawdzic prawidlowosc dzialania ukladu

Witam
    tak jak w temacie chcialem sie dowiedziec jak mam sprawdzic czy uklad dziala poprawnie...
    http://audiopit.fm.interia.pl/protectiondc.html
    zrobilem taki uklad i ok opoznione zalaczanie glosnikow dziala ale jak mam sprawdzic czy dziala wykrywanie napiecia stalego na wyjsciu ... bo przez uklad idzie tylko sygnal do kolumn a masa jest u gory podlaczona tak...?? wiec biorac baterie i podlaczajac ja tam u gory gdzie masa i tam u dolu gdzie sygnal do kolumn uklad powinien odlaczyc (wylaczyc przekazniki) kolumny tak??

mówiąc łopatologicznie:
    zamiast muzyczki + - ,podłącz baterię + -

i kup sobie te rękawiczki ochronne bo naprawde :smile: ... (nie chciałem cię obrazić)

Skomentuj

a wiec jak tak zrobie to uklad nie odlacza kolumn... w takim razie czemu?? podaje plus tam gdzie podlaczone beda pozniej kolumny (plus z tego samego zrodla co zasilam ten uklad czyli mase tez juz ma... a wiec czego to moze byc wina??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
        podaje plus tam gdzie podlaczone beda pozniej kolumny
        na wejście a nie wyjscie układu.

Skomentuj

no tak tak zle napisalem ale dobrze robilem i nie dziala... nie odlacza przekaznikow

Skomentuj

Przelutuj wszystkie elementy a jak to nie podziała to coś masz uszkodzone...

Skomentuj

no to żeś coś skopał :)
              teraz szukaj przyczyny

Skomentuj

witam
                podejzewam ze uszkodzone sa tranzystory wszystko pozostalem na 99,99% sprawne i wina jak dla mnie pada na tranzystory i tu moje pytanie bo nie mam juz w domu bc546b ale mam za to duzo bc548b uwazacie ze moge uzyc je w zamian czy nie??

http://www.datasheetcatalog.org/data...xohlhq11wy.pdf - tu sa opisane oba...

Skomentuj

daniel69, wtedy układ będzie działał tylko do 30VDC, ale działać będzie...

Skomentuj

to ja juz nie wiem przelutowalem wszystko wymienilem tranzystory i dalej cos nie tak... rezystory sprawne na 100 % kazdy sprawdzilem, kondy tak samo, tranzystory tez, a wiec zostaje tylko transoptr czy jakos tak ktory kupilem nowy (jak by byl nie sprawny to calkowicie?? bo polowa ukladuy dziala tak jak to opoznione zalaczanie...

[ Dodano: 2009-04-05, 20:47 ]
                    uklad prosty jak budowa cepa i cos nie tak to ja nie wiem no nie dalo sie tutaj nic spieprzyc... na 100% to wina jakiegos elementu a nie mojej roboty

[ Dodano: 2009-04-05, 20:50 ]
                    jedyne co w ukladzie zmienilem to dioda prostownicza nie 4005 a 4004 - to chyba znaczenia nie ma w tym ukladzie, oraz kondy r3-r6 z 1,2k na 1k bo zasilam z napiecia nie 30 a 22-26 wiec to chyab tez nic nie zmienia a 1 k mialem pod reka... wszystko pozostalem takie jak na schemacie.

Skomentuj

daniel69, rezystory zmieniles nie kondy

Skomentuj

taki układ ma jakaś czułosc czyli wartosc napiecia stałego przy której zadziała.ostatnio robiłem układ zabezpieczeń i ta wartosc wynosiła + - 3V(właściwie to wartosc składowej stałej).Aby go prawidłowo sprawdzić i ustawić potrzebny jest generator funkcyjny z mozliwoscia nakładania i regulacji składowej stałej.Ja podobnie jak ty podłączałem napiecie stałe z zasilacza stabilizowanego z regulacja + - 1,3-20V.Jakie napięcie ma ta twoja bateria?jesli 1,5V to raczej za mało.

Skomentuj

moja bateria ma 9v a podlaczalem rowniez plus z samego ukladu czyli biorac pod uwage plus i mase to nawet 26v podawalem i nic prubowalem juz kilka razy i ciagle cos jest nie tak a przeciez tutaj nie ma co byc nie tak...

tak tak rezystory nie konty blad z pisania na szybko

a moze ja zle to zasilam jest powiedzialen +-3-vdc dobrze to rozumiem ze plus 30 minus 30 i masa czyli zasilanie symetryczne...??

Skomentuj

A jak ty to zasilasz?

Skomentuj

no walasnie tak... zasilanie symetryczne czyli plus 26 minus 26 masa (zasilacz taki jak do wzmakow) a zasilanie przekaznikow poprzez trafo tylko 24v tak jak na schemacie

Skomentuj

pewnie masz zle podlaczone zasilanie +-26V albo cos jest nie tak z tym transoptorem.

Widze ze musze szybko zamiescic moj uklad zabezpieczen bo ten uklad na transoptorach jest po prostu idiotyczny.

Skomentuj

no irku przydalo by sie cos dobrego.... wszystko jest dobrze podlaczone... wiec cos musi byc uszkodzone... a moze uklad musi byc podlaczony do dzwieku...?? moze na sucho nie da sie sprawdzic bo juz pomyslow mi brakuje :P

Skomentuj

To jest tak prosty uklad ze szkoda mi czasu na tlumaczenie co i jak w nim sprawdzic.
                                    Zrob chwilowe zwarcie na transoptorze od strony tranzystorow a uklad powinien na chwile wylaczyc przekaznik. Mozesz tez zamiast transoptora wlutowac cztery ledy i bedzie wtedy wiadomo czy strona wejsciowa dziala prawidlowo.
                                    Generalnie to uklad jest idiotyczny i widac ze projektowal go ktos kto nie ma zielonego pojecia o elektronice.

Skomentuj

mi wisi ten uklad zrobilem bo potrzebowalem tylko opznione zalaczanie a ze bylo razem to zrobilem.... a warto by bylo wreszcie bys ty udostepnil swoje zabezpieczenia...

Skomentuj

Alez prosze bardzo mam zamowionych ponad 20 plytek i musze z nimi cos zrobic bo wydalem na nie sporo kasy. Chcesz sama plytke czy gotowy uklad?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X