Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki do Altusa 140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewki do Altusa 140

Witam,
    szukam danych cewek do zwrotnic Altus 140
    (średnica drutu, ilość zwojów, wymiary cewek )
    Z góry wielkie dzięki.

pcfreax

zwrotnica prost ajak budowa cepa a mianowicie

cewka 2,4mh dla glosnika niskotonowego

kondesnator 6,8uf i cewka 0,22mh dla sredniego plus rezystory zamontowane na przelaczniku

kondensator 2,2 uf dla wysokiego plus rezystory zamontowane na przelaczniku

grubosci to po co ci wiedziec?? jak to tonsil bez szalenstw

a zreszta tu masz stronke z nie tylko tymi roznymi produktami odkladne opisy itd... http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php zeby znalezc altusa 140 sciagnij sobie pdf o nazwie ---------- I.S. Zestaw Głośnikowy ZGB 100-8-61 -------- to jest wlasnei altus 140

Skomentuj

Dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez pcfreax
        (średnica drutu, ilość zwojów, wymiary cewek )
        tak to nie ma, bo to nie takie proste. Zresztą nawijanie cewek samemu jest bez sensu i wcale nie jest tańsze od kupienia gotowych.

Skomentuj

Dla mnie nawijanie cewek nie stanowi zadnego problemu jesli znam srednice drutu i ilośc
          zwojow a drut do nawijania mam.
          pcfreax

Skomentuj

bez możliwości pomiaru indukcyjności takie nawijanie na małpkę jest bez sensu.

Skomentuj

Masz racje, dlatego szukam danych na temat srednicy drutu, ilosci zwojow i.t.d
              pcfreax

Skomentuj

bez najprostszego sposobu mierzenia indukcyjności nawijanie cewek na tej zasadzie to bezsens.
                A wystarczy w taki miernik zainwestować 5zł... (patrz JIG)

Skomentuj

Indukcyjnosc znam. 2,4 mH i 0,22 mH .

Skomentuj

Indukcyjnosc znam. 2,4 mH i 0,22 mH .
                    takero mowil chyba o pomiarze indukcyjnosci cewki ktora nawiniesz...nie bedziesz pewny w 100% jaka ma wartosc bez pomiaru

Skomentuj

Jezeli np.orginalna cewka od Altusow o indukcyjnosci 2,4 mH ma 245 zwojow drutem o srednicy np.1,5 mm to jesli ja taka cewke tak samo nawine to bedzie miala 2,4 mH.Zadne pomiary w tym wypadku nie sa potrzebne.Wystarczy ze znam liczbe zwojow i srednice drutu.

Skomentuj

pcfreax, znasz indukcyjność cewek które chcesz nawinąć, ale nie wiesz jak się do tego mają cewki które nawijasz. Nawijanie cewek to nie taka prosta zabawa, o czym Ty nie zdajesz sobie pewnie sprawy,ale widzę że tłumaczenie nie ma większego sensu więc masz tu parę materiałów ode mnie:
                        Załączone pliki

Skomentuj

Jestem praktykiem a nie teoretykiem.
                          Sprawa jest prosta:
                          zalatwie orginalna zwrotke od Altusa, zmierze jaki gruby jest drut, potem odwine orginalna cewke i policze zwoje i na tej podstawie nawine nowa cewkw.Napewno moja nawinieta cewka bedzie taka sama jak ta orginalna od Altusa.
                          Mialem w 70 tych latach kolege ktory tez byl teoretykiem i niestety jego uklady i projekty nigdy nie dzialaly.Facet nie rozumial,ze istnieje cos takiego w elektronice jak tolerancja.
                          Nie chodzi o to ,by np. cewka miala indukcyjnosc dokladnie 2,4000000000000000000mH
                          bo inne elementy z ktorymi wspolpracuje moga zmienic parametry calego ukladu.
                          Teoretycznie to mozna parasol w dup.. otwozyc.
                          Moje pytanie bylo proste:
                          Czy ktos zna liczbe zwojow i srednice drutu w cewkach ktore byly stosowane w Altusach 140
                          Niestety nikt nie zna.
                          Jedyne rozwiazanie to odwinac orginalna cewke, policzyc zwoje i zmiezyc drut.
                          Wszystkie teoretyczne rozwiazania sa tu niepotrzebne.
                          Do Takero.
                          Nawiniecie cewek do zwrotki jest dziecinnie proste.
                          Sprobuj sam to sie przekonasz.
                          Pozdro.
                          pcfreax

Skomentuj

pcfreax, widzę żę nie bardzo rozumiesz o czym my tu do Ciebie piszemy
                            Nawiniecie cewek do zwrotki jest dziecinnie proste.
                            Sprobuj sam to sie przekonasz.
                            nawinięcie jest proste, trudniej natomiast by cewka miała taką indukcyjność jaką chcemy żeby miała.

Sprawa jest prosta:
                            zalatwie orginalna zwrotke od Altusa, zmierze jaki gruby jest drut, potem odwine orginalna cewke i policze zwoje i na tej podstawie nawine nowa cewkw.Napewno moja nawinieta cewka bedzie taka sama jak ta orginalna od Altusa.
                            Mialem w 70 tych latach kolege ktory tez byl teoretykiem i niestety jego uklady i projekty nigdy nie dzialaly.Facet nie rozumial,ze istnieje cos takiego w elektronice jak tolerancja.
                            Nie chodzi o to ,by np. cewka miala indukcyjnosc dokladnie 2,4000000000000000000mH
                            bo inne elementy z ktorymi wspolpracuje moga zmienic parametry calego ukladu.
                            Teoretycznie to mozna parasol w dup.. otwozyc.
                            Moje pytanie bylo proste:
                            Czy ktos zna liczbe zwojow i srednice drutu w cewkach ktore byly stosowane w Altusach 140
                            Niestety nikt nie zna.
                            Jedyne rozwiazanie to odwinac orginalna cewke, policzyc zwoje i zmiezyc drut.
                            Wszystkie teoretyczne rozwiazania sa tu niepotrzebne.
                            Nigdy nie spotkałem kogoś kto tak kombinuje...
                            Rzeczywiście - bardzo prosta jest ta sprawa :
                            -zdobycie cewki
                            -rozwinięcie jej
                            -przeliczenie grubości drutu i liczby zwojów
                            -znalezienie drutu
                            -nawinięcie cewki i modlenie się żeby miała takie parametry jakie chcesz

Zupełnie bez sensu, skoro już masz tą cewkę z altusów to po co ją rozwijać ? Nie łatwiej kupić dwie np ?
                            Zresztą te fabryczne altusowe cewki były do dupy, cienki drut, wysoka rezystancja, żeby chcieć to kopiować trzeba być "praktykiem" na zasadzie robienia zupy na winie - bierzesz garnek wody i wrzucasz co się nawinie. Ty robisz to samo, komplikując w przedziwny sposób kopiujesz beznadziejne rozwiązania.
                            Łatwiej jest Ci cewki rozwijać niż użyć prostego monogramu żeby sprawdzić ile drutu nawinąć , a do tego odnoszę wrażenie że zupełnie nie czytasz tego co piszemy...
                            Czy to prowokacja ?

Skomentuj

To co dla ciebie jest skomplikowane to dla mnie jest proste.
                              Nie chodzi o to czy zwrotki do Altusa sa dobre czy nie.
                              Chodzi o to -ILE TE CEWKI MAJA ZWOJOW I JAKIM DRUTEM SA NAWINIETE.
                              Pcfreax

Skomentuj

hahaha przepraszam ale mam dosyc, mimo tego ze bylem za pomaganiem a nie przyczepianiem sie, ale spytam w takim razie : po co ci te cewki ?? jesli chcesz zrobic zwrote do altusow to nawin cewki lepsze (jesli koniecznie nawijac) a nie cewki ktore sie do niczego nie nadaja pytasz o drut moge ci powiedziec ze na pewno nie wiekszy niz 1 mm a moze nawet 0,8mm gdzie przy cewce 2,4mH to nie rdzeniowej bym sie nie pokusil na takim drucie cienkim. Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac... ale osiagniecie orginalu w tym celu sensu nie ma... taka cewke mozna kupic nawet nie wiem czy ja nie mam... ale celem powinna byc jakosc i jesli chcesz odtworzyc zwrote do jakis pozostalosci altusow to lepiej na lepszych elementach

a ile maja orginaly to ci nikt nie powiem bo nie znam glupca ktory by to odwijak bo po co... a jak chces zto tonsil powiniej ci odpowiedziec bo oni tajemnic nie maja chyba... wystarczy napisac zapytanie a oznaczenia cewek masz dostales w mojej pierwszej odpwiedzi tam masz oznaczenia tonsilowskie cewek

Skomentuj

pcfreax jest takie prawo "jeśli coś może się nie udać to na pewno się nie uda"
                                  Próbują Ci to uświadomić a ty dalej swoje.

Skomentuj

Funiax1
                                    jest takie prawo "jeśli coś może się udać to na pewno się uda"
                                    Próbują Ci to to tez uświadomić .
                                    Daniel69:
                                    W koncu jakas odpowiedz.Jestem juz blizej celu.
                                    Dzieki
                                    pcfreax

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                                      pytasz o drut moge ci powiedziec ze na pewno nie wiekszy niz 1 mm a moze nawet 0,8mm gdzie przy cewce 2,4mH to nie rdzeniowej bym sie nie pokusil na takim drucie cienkim
                                      ale to niestety nie drut jakim ORYGINALNIE tamte cewki nawijano.
                                      Litości, dostałeś monogram:
                                      http://img512.imageshack.us/img512/5...9493316811.jpg
                                      tak ciężko z niego odczytać wartość ?

Skomentuj

Próbują Ci to to tez uświadomić .
                                        To co pisze tekero jest logiczne i zrozumiałe a wypowiedzi w stylu:
                                        To co dla ciebie jest skomplikowane to dla mnie jest proste.
                                        jakoś do mnie nie przemawiają ale życzę powodzenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X