Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha a-720-brak reakcji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha a-720-brak reakcji

Witam ostatnio sie chwilem ze ten wzmacniacz jest nie do zajechania a jednak udalo mi sie to testujac nowo zbudowane kolumny:/,wzmacniacz niemial prykreconej galeczki na full,mial cos ponad polowe,zrodlem dzwieku byl laptop i w nim glosnosc na full w winampie tak samo pod windowsem wiec mozliwe ze zostala podana wieksza moc niz oferuje sam wzmacniacz ok 105 W na kanal,poszly końcówki czy cos innego,np jakies zabezpieczenie?? co polecacie sprawdzic na samym poczatku??

Bezpiecznki :).. wczesniej gwarancje :)...

Skomentuj

Chcialem jeszcze dodac ze wczesniej wystapil spadek napiecie co sygnalizowaly przygasajace diody,chcialem szybko skrecic galeczke ale niestety nie udalo mi sie:)

[ Dodano: 2009-04-10, 17:05 ]
      Bezpieczniki sprawdze tylko musze rozmontowac wzmacniacz a co do gwarancji to hm ponad 20 letniej gwarancji chyba yamaha nie udziela :razz:

[ Dodano: 2009-04-10, 21:49 ]
      Bezpiecznik spalony po wpieciu nowego jego rowniez przepala:/ czyzby obawy sie sorawdzily,zwarcie na ktorejś z koncowek :mad:

Skomentuj

kaman777, wydaje mi się że podłączyłeś kolumny o zbyt małej impednacji dla wzmacniacza i nie wytrzymał. Ile miały Ohm?

Skomentuj

Nie wiem jak sie takie wzmaki naprawia ... jedyne co przychodzi mi do glowy to sprawdzic trany koncowe sterujace itd.. rezystory emiterowe.. podpiac zasilacz przez rezy zeby nie upalic nic przy uruchomieniu z ew wymienionymi tranami itd no a jak nie to sprawdzic wszystkie elementy xD ... nie no moze ktos bardziej obeznany pomoze

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
            kaman777, wydaje mi się że podłączyłeś kolumny o zbyt małej impednacji dla wzmacniacza i nie wytrzymał. Ile miały Ohm?
            popieram, odpowiedzmy na to pytanie, potem będzie zabawa z szukaniem usterki, bo już wiemy że coś się sfajczyło.

Skomentuj

Nie kolumny są o impedancji 8 ohm wiec napewno nie:) A jedynymi sladami spalenia jest tylko bezpiecznik jest gdzies zwarcie ale dokladnie niewiem gdzie narazie bede szukal na mostku gretza tranzystorach koncowki mocy i na driverach zobaczymy co zdzialam

Skomentuj

w takim razie:
                wylutuj trany mocy końcowej
                daj nowy bezpiecznik
                włącz sprzęta, jak nie spali bezpieczników sprawdź czy trany są dobre
                jak złe, daj nowe i przed ich wlutowaniem sprawdź napiecia na sterujących i innych
                "zbierz dane" wyciągnij wnioski,
                jak n_omyzs mówił przez rezystory 100ohm 5W podłącz zasilanie do końcówki, gdy będziesz już wkładał części zamienne.

Na końcu ustaw prąd spoczynkowy i możesz także porównać główne spadki napięć na niektórych elementach dla kanałów.

Skomentuj

Tak jakbys przeczytal mi w myslach dokladnie taki mam plan po swietach wylutowac trany po kolei najpierw z jednego kanalu po wylutowaiu wszytskich z jednego odpalic na jednym kanale i sprawdzic czy nadal jest zwarcie jesli jest to samo tylko z drugim kanalem,co do bezpiecznikow to jest tylko jeden na ukladzie zasilania,wymiana odrazu wszystkich koncowek niewchodzi w gre chyba ze poszly by wszystkie ale chce znalesc te uszkodzone-koszt jdnego orginalnego trazystora do tego wzmaka stoi 15 zl na allegro wiec koszt zakupy wszystkich-8 szt wyniuslby mnie 120 zl wiec ....

Skomentuj

El_liero, myślę że dajesz zbyt skomplikowane rady osobie która nie ma większego pojęcia o elektronice(bo skoro zadaje pytanie co się stało to tak włąśnie jest), co jak znam życie skończy się tak że kaman777 zostanie ze w wzmakiem w częściach na kolanach zupełnie bez pojęcia co się stało...
                    Ja jednak jestem za tym aby zarówno montować jak i serwisować układy których zasadę działania się rozumie, inaczej to tylko losowa wymiana losowych podzespołów za niemałe nieraz pieniądze która i tak zwykle kończy się fiaskiem.
                    kaman777, polecam Ci znaleźć jakiegoś elektronika który się tym zajmie, gwarantuje że będzie szybciej i pewniej, a pewnie i taniej.
                    A do nauki polecam jakieś proste kity :)

Skomentuj

takero nie jestem totalnym laikiem jesli chodzi o elektornike i el_liero zostaw w spokoju bo odpowiada-podpowiada jakie kroki nalezy poczynić jeśli wystepują takie usterki jak w moim wzmacniaczu ,jak mam byc szczery kroki postepowania znalem co nalezy na samym początku sprawdzić szukalem nowych podpowiedzi i upewnieć co do swoich,na koncie mam juz kilka serwisowanych wzmacniaczy i tu Cie zaskocze udanych,serwisów nie uznaje, koszt elementów plus koszt naprawy wyniesie polowe wartosci wzmacniaczy a pozatym nie ufam serwisom wole sam sie za to zabrac z pomoca np forum takie jak to,a co do usterki jest juz zlokalizowana poszla para tranzystorów 2SC3182 npn i 2SA1265 pnp koszt jednego trana to 15 zl dwie sztuki masz 30 zl plus przesylka 40 zl we wlasnym zakresie a w seriwsie??

[ Dodano: 2009-04-12, 15:24 ]
                      A dodajac,forum jest od tego zeby pomagac rozwiazywac dany problem a nie polecać serwis,powinienes to wiedziec skoro jestes jednym z moderow

Skomentuj

kaman777, żeby tak Cię nie zrujnowało:
                        http://www.tme.eu/pl/katalog/szukaj....arch%3D2SC3182

http://www.tme.eu/pl/katalog/szukaj....6bf_szukaj%3D+

Skomentuj

Zamienników niechce bo ponoć wzmacniacz nie stabilnie pracuje na nich i po nie dlugim okresie ulegają ponownemu uszkodzeniu wiec lepiej wole zakupic orginalne Toschiby

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                            A dodajac,forum jest od tego zeby pomagac rozwiazywac dany problem a nie polecać serwis,powinienes to wiedziec skoro jestes jednym z moderow
                            widzisz , sprawa jest taka że są dwie opcje, mogę albo za wszelką cenę polecać Ci wyjście DIY, widząc że nie jesteś zbytnio w temacie, bo pytania które zadajesz oraz całokształt Twoich wypowiedzi świadczy o tym żę z elektroniką zbyt wiele wspólnego nie masz , nie będę wnikał co serwisowałeś i z jakim skutkiem bo nie mam zbytnio czasu na udowadnianie komukolwiek czegokolwiek, po prostu mnie to nie interesuje, a piszę o tym co widzę tutaj, a nie snuje domysłów.
                            Żeby móc coś naprawiać trzeba wiedzieć jak to coś działa, to chyba oczywiste, jeśli się tego nie wie wtedy można nie dość że zaszkodzić sprzętowi , to jeszcze sobie, pomijając już wszelkie koszty i skuteczność.
                            Tu się nie ma czego wstydzić czy co, nikt nie zaczynał wiedząc wszystko, a każdy się cały czas ciągle i nieprzerwanie uczy nowych rzeczy. A mi zależy nie na tym by na siłę wciskać Ci jakieś sposoby których działania nie do końca rozumiesz , tylko na tym byś miał sprawny wzmacniacz. A jeżeli Ty zaczynasz od czegoś takiego:
                            wzmacniacz niemial prykreconej galeczki na full,mial cos ponad polowe,zrodlem dzwieku byl laptop i w nim glosnosc na full w winampie tak samo pod windowsem wiec mozliwe ze zostala podana wieksza moc niz oferuje sam wzmacniacz ok 105 W na kanal,poszly końcówki czy cos innego,np jakies zabezpieczenie?? co polecacie sprawdzic na samym poczatku??
                            to kurcze , jak inaczej mam Cię traktować ?
                            Mam Ci pisać o wylutowaniu tranzystorów i "wyciąganiu wniosków" ?
                            Litości, jeśli wymiana bezpiecznika nic nie daje to zanieś wzmacniacz do znajomego elektronika i tyle.
                            Odlutowywanie, wlutowywanie elementów na małpkę niczego nie uczy.

Skomentuj

Jak pisalem,forum jest od tego moze nie zeby podawac cala instrukcje jak postepowac np. jak wylutowac tranzystor,ale takie wskazówki jakie podal właśnie El_liero a nie po wymianie bezpiecznika zamknij obudowe zanieś do elektronika :smile: nie o takie wskazowki chodzi :) jak pisze wiadomo ze wymiana elementów jak to ujmujesz na malpke nic nie da ale wylutowac podejrzany element i go sprawdzić miernikiem to juz co innego, a przy braku zasilania jak wywala ci bezpiecznik wiadomo ze jest gdzies zwarcie i napiec sobie posprawdzasz na poszczegolnych elementach tylko szukasz zwarcia zaczynajac od ukladu zasilania idac po koncowke mocy:) nie pisze ze znam dobrze na elektronice ze znam zasade dzialania calego wzmacniacza ale mialem stycznoc z serwisowanie,obsluzyc miernik potrafie,lutownica tez upotrafie sie obsluzyc,z dobrymi wskazowkami ktos kto ma jakies pojecie o elektornice jest wtanie postawic taki wzmaciacz a usterke usunalem poprzez wyeliminowanie wlasnie jednej pary tranzystorow z konca mocy,temat do zamkniecia

Skomentuj

Czaruję...
                              X