Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kondensatory odsprzeglajace

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kondensatory odsprzeglajace

Witam
    moje pytanie jest nastepujace : jakie kondensatory stosowac jako odsprzeglajace w zasilaczu audio...?? bo czytalem rozne rzeczy i opinie ze moga byc i mkt tyle ze daja gorsze efekty jesli chodzi o audio a jak nie o audio to bez roznicy...

chodzi o kondy 100nf teraz dalem takie jakie mialem w domu czyli 100nf MKP wima czy te sie nadaja czy lepsze beda ceramicze albo moze monolityczne??

pytanie rowniez skierowane do ladowarki (ladowarka akumulatorow) czy tu jako odsprzeglajace moga zostac mkp czy lepiej wymienic na ceramiczne albo monolityczne ??

a moze foliowe ?? nie wiem wiec pytam ktore gdzie sie najlepiej sprawuja?? rowneiz ktore sprawuja sie najlepiej jako odsprzeglajace w torze audio??

Zamieszczone przez daniel69
    ceramicze

Skomentuj

no w zasilaczach tak mi sie wlasnie wydaje ze ceramiczne, a duza roznica jest iedzy mkp?? ale w torze audio juz mkp bez zadnego gadania...

Skomentuj

ale w torze audio juz mkp bez zadnego gadania...
        Po co? Czym sie rozni kond odsprzegajacy w koncowce mocy od tego w zasilaczu? Bedziesz sluchal kondensatorow odsprzegajacych czy jak :>

Skomentuj

jako odsprzegajace wystarcza MKT,MKSE oczywiście moga byc tez MKP

Skomentuj

W wiekszosci wypadkow te kondensatory wogule nie sa potrzebne a jesli juz sa to miejsce ich umieszczenia ma wieksze znaczenie niz ich typ!
            Kondensatory ceramiczne sa najtansze i dlatego stosuje sie je najczesciej a mkt sa najwygodniejsze bo sa dostepne na wysokie napiecia w przeciwienstwie do ceramicznych ktore sa typowo na 50V.
            Tak wiec nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to ktore sa lepsze a w ukladzie amatorzy zazwyczaj stosuja je na wszelki wypadek a nie z koniecznosci bo i tak nie wiedza do czego one sluza.

Skomentuj

w torze audio juz mkp bez zadnego gadania...
              W kazdym razie takie sformulowanie nasowa mi na mysl ze kolega chce zastosowac do odsprzegania MKP ze wzgledu na ich wlasciwosci wplywajace na dzwiek... bez sensu

Jesli dobrze kojarze to chodzi o konsteczki lm3886 i podobne wiec nie ma potrzeby stosowac innych kodow niz standardowe tanie ceramiki na 50V, nie przekroczy tego napiecia

Skomentuj

Czaruję...
              X