Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki napęd dla Monacor'a SPH-265?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki napęd dla Monacor'a SPH-265?

Troszkę się waham i dlatego zakładam ten temat :wink:
    Sprawa wygląda tak: Jestem w trakcie budowy subwoofera na Monacorze SPH-265, wg producenta głośnik ma 125W RMS 8ohm. Myślałem żeby go napędzić mostkiem TDA7294 wg projektu Irka, moje pytanie jest następujące: Wystarczy taki mostek czy budować coś na tranzystorach(Holton200 lub 400, albo jeszcze coś innego)? Przede wszystkim jak zawsze ma być tanio i dobrze :razz:
    Proszę o Waszą opinię.

[ Dodano: 2009-04-20, 09:32 ]
    No Panowie, nikt się nie wypowie? :cry: A może zamiast na upartego robić wzmaka lepiej kupić gotowy?

csbiczek, trany będą lepsze, to 10 cali więc mocy się nieco przyda :)
    Jak ma być prosto i tanio to może mostek kaskady lm4870 ? :>

Skomentuj

takero, dzięki za zainteresowanie możesz jakiś schemat podać? Google za dużo nie znajduje :neutral: Myślałem też czy nie kupić czegoś gotowego bo nie raz nie warto się pchać w diy... Najgorsze jest to że głośnik ma 8ohm, gdyby miał 4 to bez zastanawiania się bym kupił tego na nome z allegro za 200zl :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
        takero, dzięki za zainteresowanie możesz jakiś schemat podać? Google za dużo nie znajduje :neutral: Myślałem też czy nie kupić czegoś gotowego bo nie raz nie warto się pchać w diy... Najgorsze jest to że głośnik ma 8ohm, gdyby miał 4 to bez zastanawiania się bym kupił tego na nome z allegro za 200zl :wink:
        To może kup drugiego i zrobisz izobarik, i buda będzie mniejsza :twisted:

Skomentuj

UKA, Nie no mam już budę pod tego jednego zrobione Co z gotowych wzmaków poza panelem Irka by się jeszcze nadało? Liczyłem sobie koszty wzmaka diy i stwierdzam że chyba lepiej te 50zl dołożyć i kupić gotowy... Nowy1 sprzedaje wzmaka matronixa, nadało by się to?

Skomentuj

Generalnie nie znam tych wzmaków, ale trzeba by ze 200W dla tych 8Ohm czyli odpowiednio wysokie zasilanie trzeba zapewnić wzmacniaczowi. Nadałby się tutaj np. STK4050, miałem i sobie chwaliłem - bardzo dobrze kontrolował suby. Najtaniej i w miarę dobrze powinno być na mostku tda7294, lub to co napisał Takero.

Skomentuj

A ten matronix się nada?
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15013

Skomentuj

Nie miałem tego wzmacniacza, ale jeśli odda ze 130-150W do głośnika to powinno być ok. Ten głosnik jest dość łatwo wysterować. Kupiłeś go od Mikiego?

Skomentuj

UKA, mam go od Maxiego(pewnie o niego Ci chodziło) :razz: No teraz go napędza STK4152II i to już daje ładnie radę a ma ze 20w 8r :wink: I teraz się waham czy robić prostą samą końcówkę na tda7294 w mostku czy brać coś gotowego, np tego matronixa...
                  Ten głośnik tez masz/miałeś o ile się nie mylę nie? Możesz opisać swoje wrażenia po odsłuchach tego głośnika?

Skomentuj

To niezła pomyłka :oops: Oczywiście miałem na myśli Maxiego :razz:
                    Głośnik testowałem w 40l na jednym kanale Uni-ampa. Całkiem fajny, miękki basik. Nie wymaga mocnego napędu, ale za to potrzebna mu dość duża objętość. Trzęsienia ziemi raczej nie zrobi i z mocą trzeba uważać, bo robi wrażenie dość delikatnego. Ja bym go raczej dał w CL ze względu na wielkość budy b.r. (ok. 70l) W sumie, to niewiele go słuchałem z braku czasu.

Skomentuj

No ja go mam w 70L br i trochę zamieszania robi...
                      Zamieszczone przez UKA
                      i z mocą trzeba uważać, bo robi wrażenie dość delikatnego.
                      też takie odniosłem wrażenie, chyba dlatego że ma strasznie miękkie zawieszenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                        http://nospecifictopic.blogspot.com/...amplifier.html
                        banał :P

Skomentuj

takero, a to widziałem już chyba na próbę zrobię mostek tda... Mam praktycznie wszystkie części do zasilacza, trafo kupiłem dziś w normalnej cenie więc pozostaje tylko kupić 2 kostki i trochę drobnicy :mrgreen:

Skomentuj

grać będzie, ale mostek tda to zalecam do nie za bardzo wymagających 8 cali raczej :P

Skomentuj

takero, zobaczę jak to zagra... A co z gotowców byś polecił, coś co by było stosunkowo tanie(panel Irka za 500zł odpada bo to za duża kasa dla mnie)?

Skomentuj

z firmowych to ciężko dla 8R, bo albo moc niska , szczególnie w kontekście ceny, albo tam mostki tadków siedzą
                                Układ z mojego posta wyżej to 2 scalaki i parę, dosłownie parę części , myślę że można zaryzykować :P

Skomentuj

Czaruję...
                                X