Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilanie symasyma- oniżąnie napięcia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam

Jestem na etapie budowy końcówek mocy symasym. Mam kilka pytań odnośnie zasilacza. Posiadam trafo 2x 33,5V pochodzące od jakiegoś technicsa, napięcie po wyprostowaniu będzie bliskie 2x 45V. I tu pojawia się problem ponieważ na wejściu zamiast mpsa dam j-fety 2sk170, a one wytrzymają maks 40V. W jaki sposób można obniżyć napięcie zasilające? Myślałem o stabilzatorze na tranzystorach bd911/bd912 i diodach zenera. Czy taki pomysł wypali? Dzielnik napięcia nie wchodzi w grę bo to takie "lamerskie" rozwiązanie.

Słyszałem o tym że można dać rezystor w obwodzie zasilania pary różnicowej na tranzystorach bc546. Czy wtedy mogę się spodziewać poprawnej pracy układu?

Czy do do dwóch takich końcówek (ok 2x70W/8 Ohm) wystarczą dwa kondensatory nichicon gold tune 10000uf?

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-04-17, 22:31 ]
    UWAGI MODERATORA
    co to znaczy? chyba obnizanie? poprawilem :P

Zamieszczone przez c3
    W jaki sposób można obniżyć napięcie zasilające?
    eeeee ale po co? nie lepiej i taniej bedzie kupic nowe tranzystory?
    Zamieszczone przez c3
    Myślałem o stabilzatorze na tranzystorach bd911/bd912 i diodach zenera. Czy taki pomysł wypali?
    przeciez takie rozwiazanie nie zapewni odpowiednich pradow. jak zapewni to bedzie za drogie
    Zamieszczone przez c3
    Czy do do dwóch takich końcówek (ok 2x70W/8 Ohm) wystarczą dwa kondensatory nichicon gold tune 10000uf?
    tak

Skomentuj

Czaruję...
    X