Nie zgadzam sie. Ja do lampy polecam tylko i wylacznie rezystory DALE'a. We wzmacniaczu transystorowym idealnie sprawdza sie rezystory Allen Bradley z bardzo precyzyjnym ale zarazem jakby ocieplonym brzmieniem.
a ja polecam agregaty prądotwórcze hondy do zasilania wzmacniaczy, dają dokładniejszą sinusoidę i poprawiają dźwięk wysokie tony są wyraźniejsze i lepsza średnica nie ma co a rezystory im droższe tym lepsze jak kupisz za 10000zł to na pewno będą super :).
Nie wiem czy zauważyłeś Barax, ale koledzy, delikatnie rzecz biorąc żartują z ciebie:) Wystarczą ci normalne rezystory, a jak razi cię to że kosztują po 10 groszy to mogę ci sprzedać takie po 2zł sztuka :mrgreen: A i tak nadal zaoszczędzisz, a zaoszczędzone pieniądze będziesz mógł wydać na dobre głośniki bez których nawet wzmacniacz za 100tyś zł nie zagra...
P.S Ostatnio Irek udowadniał, że klasa A we wzmacniaczach jest bardzo bardzo rzadko spotykana i to co ty robisz to będzie klasa AB...
P.S 2
Zamieszczone przez Warg
ampa czy tran?? bo jak chcesz więcej wydać to do tranów dale a do lampy allen bradley
Właśnie widzę żal się odzywać bo zaraz głupie docinki . To co za różnica czy ktoś da black gate czy NIPPON jaka różnica a po co przepłacać. Raczej klon KRELLa to nie klasa AB na oryginalnych tranzystorach.
n_omyzs ciekawe czym się różnią ? Tak samo rezystory różnią się tolerancją te mają 0.1% a te zwykłe po 1% 5% czy to ma jakieś znaczenie czy nie ?
Temat do kosza niema o czym tu gadać i z kim jak co dla niektórych niema różnicy pomiędzy parametrami elementów.
Barax, jak lubisz słuchać kabli, rezystorów itp to lepiej pogadaj z ludźmi na audiostereo, tu są raczej osoby które wiedzą co zrobić z kasą i twardo stąpają po ziemi :wink:
n_omyzs ciekawe czym się różnią ? Tak samo rezystory różnią się tolerancją te mają 0.1% a te zwykłe po 1% 5% czy to ma jakieś znaczenie czy nie ?
zagłęb się troszkę w elektronikę, a sfera voodoo przestanie być aż tak istotna, dla wzmacniacza czy dasz 1% rezy czy 0.1% jest bez znaczenia , nie budujesz ultrasonografu tylko wzmacniacz audio.
Dokladnie. Problem w tym ze brakuje podstaw elektroniki i potem sie pisze glupoty. "Ze parametrow nie biora pod uwage" - jasne ze nie biora to tak samo jak u mnie niektorzy na laborkach na 6tym semestrze tech. chem. odmierzaja cylindrem np 100ml wody jako srodowisko do biuretowania... no i maja dokladnie ; ) - inteligencja i wiedza
Znam takich co potrafia wyliczyc ze ich samochod spali 6,47l paliwa na 100km... odczytujac ze wskazan wskazowkowego wskaznika paliwa gdzie blad odczytu to +-5 litrów pewnie///
Raczej klon KRELLa to nie klasa AB na oryginalnych tranzystorach.
Przeciez nie potrafisz odroznic klasy A od AB to skad wiesz ze ten Krell co chcesz go zrobic pracuje w klasie A? Zacznij moze od czego o czym masz pojecia albo sie ucz na prostrzych ukladach. Bo jak Ci sie wydaje ze zrobienei dobrego wzmacnaizca sprowadza sie do kupienia drogich podzespolow to masz racje, wydaje Ci sie..
Tylko, że nie ma prostszego topologicznie wzmacniacza niz klasy A .
Rodzaj/producent elementów ma kolosalne znaczenie ale w konkretncyh zastosowaniach. Jeżeli dobieramy rezystor do diody LED to na każdym o odpowiedniej wartosciz aświeci jednakowo dobrze, jeżeli dobieramy kondensator do filtru przeciwzakłuceniowego to już sprawa okazuje sie być o wiele bardziej kłopotliwa. Trzeba zwykle sprecyzować przeznaczenie elementów o jakie sie pyta. Druga sprawa, że w wzmacniaczu audio zwykle ma to małe znaczenie. Wieksze moze mieć w zasilaczu.
Skomentuj