Mozecie mi doradzic jaki mam wybrac rezystor wzrorcowy do jiga ktorego sobie buduje czy jest sens kupowania za 30zlo milsa z tolerancja 1% czy zypelnie wystarczajcym bedzie jakis metalizowany np 4W 2-4 % tolerancji? Bo przeciez najslabszym ogniwem bedzie wkladka, ale z drugiej strony przy pomiarze elementow typu cewki kondy lub T/s bedzie potrzebna duuza dokladnosc. Z gory dzieki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
porada rezystor wzorcowy
Collapse
X
-
Jak rozumiem, chodzi Ci o rezystory R4 i R5 o mocy 2W do Jig II wg. E. Wallina.
Można je poskładać z kilku rezystorów 1% o mniejszej mocy. Takie rezystory kupisz tu:
http://www.elektroniksc.com.pl/
(Można kupić pojedyncze sztuki).
Ja zrobiłem inaczej. Rezystory R1, R4 i R5 poskładałem z typowych rezystorów metalizowanych 8,2 Ohm 5% 5W. Następnie pomierzyłem je precyzyjnym miernikiem (o rozdzielczości 0,001 Ohm) i skorygowałem otrzymaną rezystancję przez dołączenie równolegle kolejnego rezystorka o odpowiedniej wartości.
Przy pomiarach kupionych 20 szt. rezystorów 8,2 Ohm 5% okazało się, że „trzymają” rezystancję 8,2 Ohm z tolerancją około 1 %.
Pozdrowienia
ALT
-
Nie jest ważna konkretna rezystancja np. dla R4 – 16,2 Ohm, czy dla R5 – 4,05 Ohm. Wystarczy, że będzie to około 16 czy 4 Ohm. Ważne, żeby możliwie jak najdokładniej znać tę wartość. Rezystancję rezystorów kalibracyjnych wpisuje się w czasie kalibracji i potem program ją uwzględnia przy pomiarach. Pisze o tym sam E. Wallin w opisie do swojego Jiga II, bodajże w „FAQ Section”.
ALT
Skomentuj
-
Czołem .
róznie łaczyłem , rózne R.
Wyszło tyle ze warto dbac o jak najmniejsze "pasożyty". Pojawia sie rezystancja ale tez jest to impedancja . Ta pierwszą pomijam . Nie skręcaj rezystorków. Lutuj dokładnie . Dbaj o mase. Myśle, ze jest istotna tak jak we wzmacniaczach itp układach ( ja dałem przewód głosnikowy Alpharda 1.5mm jako wiązkę główną i do niego łączyłem elementy na "gwiazde")
Skomentuj
Skomentuj