Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz dla początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz dla początkującego

Wiatm!
    Jest to mój pierwszy post na forum więc prosze o wyrozumiałośc:)
    A więc mam pewien problem chciałem zrobic wzmacniacz do subwoofera lecz jestem w tych sprawach kompletnym laikem. Czytałem o tym sporo lecz jakoś do końca tego wszystkogo nie czaje i chciałem was prosic o porade jaki to ma byc wzmacniacz, 60 wat by w zupełności mi wystarczyło. Myślałem nad takim czymś

http://www.sklep.avt.pl/p/pl/48107/u...o+montazu.html

i jeszcze jedna sprawa co bym do tego potrzebował w sensie jaki transformator itp.
    Lub jakieś inne propozycje. Byle zmieścic sie w około 150zł:).
    Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam!

Wielu to już przerabiało, w tym ja... Jak nie masz pojęcia to się za to nie bierz. Dużo lepiej dla twojej kieszeni będzie trochę dołożyć (tak, tak...) Bo tylko wtopisz kasę a potem i tak coś kupisz, zawsze to się tak kończy...

Masz kilka wyjść. Możesz kupić Irkowe, pojedyncze TDA plus znaleźć do tego transformator albo kupić to http://www.allegro.pl/item623535581_..._120_250w.html Był jeszcze jeden dobry panel na allegro i nawet trochę tańszy i podobno nawet bardzo dobry ale to był jakiś no name i nie moge go teraz znaleźć..

Napisz jaki głośnik i jaki pokój...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
      Był jeszcze jeden dobry panel na allegro i nawet trochę tańszy i podobno nawet bardzo dobry ale to był jakiś no name i nie moge go teraz znaleźć..
      proszę bardzo :razz:
      http://www.allegro.pl/item616158107_...zja_tanio.html

Skomentuj

onomato, koniecznie musisz znać podstawy elektroniki, musisz umieć sprawnie posługiwać się lutownicą i multimetrem. Bez tych umiejętności nawet nie zabieraj się za składanie wzmacniacza! Szkoda tylko czasu i pieniędzy. W skrajnych przypadkach źle złożony wzmacniacz może być niebezpieczny dla zdrowia i życia!

Nie jeden taki "zielony" porywał się z motyką na słońce, a później pisał, że coś się spaliło, coś nie działa, nie wie dlaczego i jak to naprawić.

Skomentuj

Dziekuje ze ktoś się zainteresował moim problemem;]
          troche mnie tym wszystkim przestraszyliście;p
          I własnie tu jest problem gdzyz nie mam za duzo kasy i na gotowe wzmacniacze raczej mnie nie stac;/ bo teraz juz moge wydac na to okolo 110zl;/
          Głosnik jest ''no name'' wiem tylko tyle iż ma 80wat. Potem planuje zmiane na jakis lepszy.
          Pokój ma 16m2.
          A cena tego pojedynczego TDA Irka jest jaka?

Skomentuj

Zamieszczone przez onomato
            I własnie tu jest problem gdzyz nie mam za duzo kasy i na gotowe wzmacniacze raczej mnie nie stac;/ bo teraz juz moge wydac na to okolo 110zl;/
            Albo wezmiesz 200zł i kupisz dobry poskaldany solidny wzmaczyk na panelu itd albo wezmiesz 110zł i nie zrobisz z tego nic dolozysz kolejne 100zł (bo 100zł to prawie samo trafo cie wyjdzie) i dalej nie osiagniesz takiego efektu jaki masz w tym gotowcu za 200zł. Jesli cie nie stac nie przeplacaj tu za DIY.

Skomentuj

Uwierz mi, nie stać cię na oszczędzanie... Ja wiem jak to się myśli gdy nie ma się za dużo kasy, zrobie sam, może mi się uda i oszczędzę... Ale tak nie będzie. Albo to zrozumiesz teraz albo potem, tylko że jak zrozumiesz potem to poza wiedzą i kilkoma zbędnymi częsciami nie będziesz miał nic. Jak zrozumiesz teraz to poza wiedzą będziesz miał jeszcze 110zł w kieszeni... Sam wybieraj :)

Skomentuj

onomato, na poczatku napisz co masz?
                masz lutownice? multimetr? cyna + kalafonia + odsysacz?
                masz cos "smieci" elektronicznych?
                masz wogole podstawowe pojecie o elektronice?

budowa wlasnego wzmcniacza to bardzo fajny sposob na nauke. ale pod warunkiem ze nie zmarnujesz za duzo pieniedzy

jak znajdziesz jakis stary wzmacniacz lub przynajmniej jakies trafo (transformator) to wtedy mozesz sie bawic.
                jak nie masz nic i chcesz sie pobawic to polecam kostki samochodowe. wtedy za 30zl zbudujesz dzialajacy pierwszy wzmacniacz (tez od tego zaczynalem)

Skomentuj

Jesli chodzi o zaplecze z narzedziami to raczej nie ma problemu.. gorzej juz z wiedzą o elektronice;p
                  Widze ze jednak budowa wzmacniacza mnie przerasta i chyba po bawie sie , tak jak radzi mi Pwel S.:) a na razie zastanowie sie nad kupnem gotowego Wzmacniacza z allegro lub od jakiegoś uzytkownika z forum.
                  Dziękuje wszystkim za odzew.
                  Pozdrawiam!

Skomentuj

Tak samo zrobiłem na początku jak opisuje melisław porwałem się na budowę drogiego wzmaka wkońcu udało mi sie go odpalic ale i ta poszed z dymem 70zł w błoto.Teraz ćwicze na małych wzmacniaczach mocy typu TDA2030 dużo czytam i gromadze zasoby gratów elektronicznych. Trzeba stopniowo iść do przodu.;D Ale uprzedzam elektronika to droga zabawa.
                    onomato zacznij na początku od wzmacniaczy małych mocy nie od dużych bo potem będziesz żałował wiem to z własnego doświadczenia. :cry:

Skomentuj

Czaruję...
                    X