Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowy do wzmacniaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowy do wzmacniaczy

Witam, ostatnio powracając po dłuższej przerwie do DIY, mam ochotę na wykonanie super jakościowo pod każdym względem, świetnie grającego wzmacniacza, Ale oczywiście po namysłach nad obudową natrafiłem na wiele komplikacji w wykonaniu takowej, dlatego też zakładam ten topic żeby wybadać waszą chęć na zamówienie obudowy w firmie która zajmuje się tym zawodowo, będzie ona zaprojektowana fachowo i uniwersalnie, przewiduję w niej jakiś ładny front rodem z najlepszych firmówek, blachę stalową na spód, tył i górę z bokami, wycięte będą w niej otwory na potencjometr, przyciski i wyświetlacz lcd, na tyle oczywiście wyjścia kolumn i wejścia do selektora, a na górze przewiduję "kratkę" wentylacyjną wyfrezowaną w blasze. Jak na razie zadałem danej firmie pytanie o koszta, dlatego takowych jeszcze nie znam. Czy byli by jacyś chętni na w/w obudowę do której wsadzamy tylko elektronikę nie robiąc z nią nic innego ? Pytam ponieważ muszę wiedzieć czy wykonywać formy na odlew frontu czy każdą sztukę jednostkowo. Pozdrawiam

c4meleon, taki front bylby baaaardzko kosztowny wiec jak nie masz na wlasnosc (lub za 0,7l) frezarki CNC to zapomnij...

no i zastanawiam sie czy temat jest w odpowiednim dziale

Skomentuj

Dzial jest odpowiedni bo przerciez do tej super obudowy kiedys bedzie trzeba wlozyc jakiego TDA :)

Wielkie firmy nie maja pieniedzy zeby robic odlewy obudow ani nawet ich obrabiac skrawaniem co jest tez bardzo drogie no wiec jak Diyowcy maja tyle kasy na pudelko..
      Bo przeciez wazniejsze jak cos wyglada dlatego tylko slusarze i stolarze zakladaja firmy produkujace sprzet audio.

Skomentuj

Prawdopodobnie dzisiaj wieczorem będę znał koszta wykonania samego frontu, także zamieszczę je jak je poznam

Paweł myślę że cena wykonania kilku, kilkunastu takich nie będzie wygórowana, dlatego zakładam ten topic. Człowiek z którym rozmawiam odnośnie tego mówi że to nie jest nic trudnego w wykonaniu, no ale to już poczekamy jak przedstawi koszta..

Irek, nie rozumiem co twoja wypowiedź wnosi do tematu ? Masz rację niema sensu robić ładnych obudów które wyglądają jak firmówki ze sklepu, Faktycznie.. lepiej robić "blaszaki" w piwnicy na kolanie, a później pokazywać na forach by ludzie zobaczyli jaki to polak zdolny, zrobił obudowę której bym nie postawił na szafce..

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
          Irek, nie rozumiem co twoja wypowiedź wnosi do tematu ? Masz rację niema sensu robić ładnych obudów które wyglądają jak firmówki ze sklepu, Faktycznie.. lepiej robić "blaszaki" w piwnicy na kolanie, a później pokazywać na forach by ludzie zobaczyli jaki to polak zdolny, zrobił obudowę której bym nie postawił na szafce..
          Irkowi chodzilo moim zdaniem o to, że nie ma sensu wydawać kupy kasy na super wypasiona obudowę i wkładać do neij kit na tda7294 za 50 zł:)

Skomentuj

Logicznym jest że nikt nie będzie upychał tam TDA tylko porządną elektronikę... a zresztą jak ktoś chce to może pchać nawet bebechy ze starej wieży :) to raczej indywidualna sprawa..

Skomentuj

troszę nie pokoleji, najpierw bym sprawdził koszta poprojektował kilka wzorów i dopiero wtedy wyskoczył z tym na forum,

Skomentuj

Zamieściłem ten topic po to żeby zbadać chęć ludzi na zakup takich gotowych obudów, żeby mieć rozeznanie czy pchać się w zbiorowe zamówienia czy nie...

Skomentuj

Zamieściłem ten topic po to żeby zbadać chęć ludzi na zakup takich gotowych obudów, żeby mieć rozeznanie czy pchać się w zbiorowe zamówienia czy nie...
                  Za mało informacji
                  jak będzie znana cena i projekt (nie rysunek odręczny) wtedy mozna się zainteresować.
                  Najlepiej by było pokazać zdjęcie klocka na którym się wzorujemy lub zaprojektować to w jakimś programie 3d.

Skomentuj

Faktycznie.. lepiej robić "blaszaki" w piwnicy na kolanie, a później pokazywać na forach by ludzie zobaczyli jaki to polak zdolny, zrobił obudowę której bym nie postawił na szafce..
                    To dopiero zdolnosc zrobic obudowe i wepchnac w nia zerzniety z netu ''wypasiony'' wzmacniacz. Faktycznie polak potrafi -krasc..

Siedze za dlugo w tej branzy zeby stwierdzic na samym poczatku ze to nie ma zadnego sensu. Ludzie robia sami plytki zeby bylo taniej a nagle wydadza kupe kasy na kawalek pudelka a jak na razie nikt nie gwarantuje ze bedzie sliczne bo obudowy firmowe to sie optymalizuje przez lata. Jak ja bym na forach umieszczal szkice moich pomyslow to by tu miejsca na serwerach zabraklo.

Ale zycze powodzenia.

Skomentuj

c4meleon, bawiłem się w takie zamówienia, tzn próbowałem, szukałem, bo ani razu nie zamówiłem, wiesz dlaczego ? Jak Ci rzucą cenę to się zorientujesz

Primo - pobaw się jakimś cadem, catią, inventorem , adamsem, czymkolwiek czym można projektować 3d tak aby ktoś mógł z tego skorzystać bo za same wrzucenie rysunku w projekt życzą sobie 200zł.

Secundo - na zbyt choćby 10 obudów na forum nie licz jeśli cena nie będzie zachęcająca, a projekt uniwersalny.
                      Tutaj uniwersalność jest dyskusyjna.

Skomentuj

Jak będziesz miał więcej danych to uderz z tym na audiostereo to może uzbierasz trochę więcej chętnych.

Skomentuj

ja bym chetnie taka obudowe kupil. ale za 200zl. czyli tyle ile kosztuje samo alu :P
                          taka obudowa by kosztowala ok 500-1000zl :P

Skomentuj

14zł kosztuje kilogram aluminium PA38, na front trzeba liczyć około 2kg, a reszta z blachy stalowej będzie, cena samej obróbki frontu to około 50zł... także koszta nie będą wygórowane, tak myślę, ale cały czas czekam na konkretną cenę.

Dodaję fotkę na której się wzorowałem robiąc wstępny szkic..

Skomentuj

14zł kosztuje kilogram aluminium PA38
                              w hucie czy netto?
                              cena samej obróbki frontu to około 50zł...
                              ...za wyciecie otworow ;]
                              c4meleon, to robisz u znajomego czy w zwyklym zakldzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                c4meleon napisał/a
                                14zł kosztuje kilogram aluminium PA38
                                w hucie czy netto?
                                To cena netto prosto z hurtowni :)

Dodaję fotkę na której się wzorowałem robiąc wstępny szkic..
                                Oj.. to wzor bedzie tez ukradziony
                                Jeszcze zamkna diyaudio za piractwo :)

Na audiostereo czy gdzies w necie juz chyba widzialem taki temat ale tam sa sami bogacze i co wkladaja w takie budy? Oczywiscie gain clona.

Takie zabawy w obudowy maja sens jak ktos pracuje przy obrabiarkach CNC i moze sobie po godzinach sie pobawic.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Takie zabawy w obudowy maja sens jak ktos pracuje przy obrabiarkach CNC i moze sobie po godzinach sie pobawic
                                  dokladnie
                                  lub np na politechnice w ramach zajec z programowania obrabiarek :P

Skomentuj

myślę,ze to kwestia podejścia do sprawy włściciela firmy(jego przedstawiciela).Aby zarobić trzeba wyprodukować duże ilosci czegos tam po jak najnizszej cenie czyli wykonanie nawet 50 szt .obudów w cenie 200pln bedzie mało lub nieopłacalne no chyba,ze dla spopularyzowania firmy ktoś zainwestuje lub zrobi po kosztach produkcji.
                                    Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna obudowa do wzmaka,zawsze cos tam komus nie bedzie pasowało i wymagało przeróbek.

Skomentuj

zbyszek, pisząc o uniwersalności nie pisałem przecież o rozmieszczeniu otworów montażowych wewnątrz Chodzi o ogólny projekt, choćby front - mało komu będzie potrzebne tyle otworów no i przede wszystkim miejsce na wyświetlacz, a nie dość że narobisz się jeśli będziesz chciał to zamaskować to podwójnie za to zapłacisz bo wchodzi to w koszty wykonania, dość znacznie dodam.

Skomentuj

50zł to cena wyprofilowania(wyfrezowania kształtu) i wywiercenia otworów, których to zawsze można zrobić mniej dla poszczególnych osób, myślę że to nie będzie problemem...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X