Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki amplituner do kina domowego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raffal81
    Tylko teraz sprawa taka ja mam kolumny 4 ohm a w ampli widze ze od 6 ohm sie zaczyna czy to jest jakas przeszkoda ???
    Teoretycznie impedancja kolumn nie powinna być niższa niż minimalna impedancja wzmacniacza. W praktyce możesz podłączyć te kolumny, ale na wszelki wypadek nie zgłaśniaj zbyt mocno.

Skomentuj

Ten DENON 1909 ma dobr opinie z tego co widze zachwalaja i szkoda w sumie ze nia ma wsparcia na 4 ohm ale tez widac ze malo ktory ma, moze jakis odpowiednik cenoy i jakosciowy do tego DENONA ?? cos z ONKYO ? Yamaha chyba juz nie jest az taka ciekawa jakies to tanie takie )))

Skomentuj

Pisalem przeciez ze moga z 4ohm pracowac... producent sie tak zabezpieczyl i wpisal 6 ohm, z 4 ohm sobie radza spokojnie i smiga, nic mi sie nie grzeje, nie wylacza itd
        Aha i jeszcze jedno co mi sie przypomnialo (dlaczego do 1909 nie doplacalem)
        w odróżnieniu do swojego poprzednika (1908) nowy model niestety nie ma pre-out na wszystkie kanały (a tylko na subwoofer):) wiec dla mnie to poracha w przypadku rozbudowy
        Jesli brac cos z z 09 roku to tylko 2x09 1909 moim zdaniem okroili w stosunku do 1908, no chyba ze komus na dekoderach HD zalezy:P (dodano)
        A jesli nie zalezy ci na nowym sprzecie to na allegro z uzywek wyrwiesz cos duzo lepszego

Skomentuj

Ok moze takie noobowskie pytanie ale oco chodzi z tym PRE-OUT ? :))

Skomentuj

Pre-out czyli wyjście z przedwzmacniacza (z pominięciem końcówek mocy np. amplitunera) na zewnętrzną końcówkę mocy (dwu lub wielokanałową). Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że chcąc "dopalić" swój system kina domowego (a trzeba przyznać, że końcówki mocy w amplitunera szczególnie z przedziału cenowego o jakim tu mówimy) są lekko mówiąc "budżetowe":)
            W moim połączeniu amplituner służy do dekodowania dźwięku i zasilania kanału centralnego wraz z efektowymi. Fronty zasila właśnie dodatkowa końcówka mocy. Jeśli dobierzemy amplituner z odpowiednio dobrą sekcją pre to podłączając pozostałe klocki możemy uzyskać naprawdę wyśmienite połączenie stereo z kinem domowym.

Skomentuj

Czyli mam rozumiec ze z tego preout'a wychodzi sygnal z amplitunera zdekodowany przez ampituner i mozemy puscic ten sygnal przez inny wzmacniacz ?? i wtedy dopiero na kolumny ?

Skomentuj

Dokładnie:)

Skomentuj

Aha to rozumiem, ale za pewne jak bym kupil tego DENONA 1909 to dzwiek z niego w postaci stereo i tak chyba bedzie lepszy od tego co mam na starym denonie a mianowicie DENON PMA - 560 :)

Skomentuj

Hmmm... wydaje mi się, że jednak twój wzmak oferuje "lepszą" jakość dźwięku. Z nowych amplitunerów do 2500 zł jedynie Kambodża potrafi napędzić kolumny odpowiednią dawką energii:) Reszta firm stosuje różne sztuczki marketingowe w stylu: moc 5x100 W a trafo pobiera 280 W z sieci:) Ktoś wcześniej wytłumaczył, jak producent oblicza ową moc.
                    Mam kilka różnych klocków w domu i nawet staruteńki NAD 3020 (do dostania za 250 zł) w stereo zjadł na śniadanie mój stary ampli Yamahy 440 (który kiedyś zdobył "prestiżową" nagrodę EISA). Teraz mam ampli który w czasie premiery kosztował 6000 zł i dopiero teraz czuje się pazur w dźwięku a i tak mam go podpiętego pod dodatkową końcówkę 2x120 W. Jak dobrze poszukasz to podobny zestaw złożysz za 1500-1800 zł (oczywiście bez DTS-HD i HDMI co jak napisałem wcześniej DLA MNIE są mniej ważne niż sam dźwięk). Jeszcze raz powtórzę, że za te wszystkie dekodery, znaczki na przednim panelu i różne gniazda na panelu tylnym, płaci się dodatkowe pieniądze które można odłożyć na lepsze przetworniki do Twoich nowych kolumn :wink:

Skomentuj

Aha to rozumiem, ale za pewne jak bym kupil tego DENONA 1909 to dzwiek z niego w postaci stereo i tak chyba bedzie lepszy od tego co mam na starym denonie a mianowicie DENON PMA - 560 :)
                      Zapomnij:P
                      Mialem to:
                      http://img71.imageshack.us/my.php?image=s6306299mc2.jpg denon PMa 525r
                      wymienilem na denona avr1908 i do tego szukam caly czas czegos na preouta..(mosi byc nowe bo mam dosc trzeszczacych potencjometrow, czy tez innych "Zalet" uzywek) narazie mam lampke
                      http://img19.imageshack.us/img19/5320/s6301482.jpg
                      Jako preout podlaczona...
                      bazookie dobrze prawi, chociaz nie moc jest jedynym wyznacznikiem...dzis ciezko byloby mi odroznic starego denona od tego amplitunera ustawionego dobrze (pure direct), ale pierwsze wrazenie jak go przynioslem bylo takie CO JA KU****a zrobilem...dopiero analiza manuala, poustawianie tego sensowne, skorygowanie audysseyem, oraz wygzanie, sprawilo ze amp w stereo pokazal conieco...ale prawda jest taka ze za 2500 nie licz na ampa ktory w sterego zwali cie z nog, wiec albo dokladaj kase, albo szukaj czegos z preoutem. I raz jeszcze powtorze jak sie uparles na tego 1909, to w jego cenie kup sobie lepiej 1908+dvd..na pewno bedzie to korzystniejsze , albo poszukaj starszych ampow z wyzszej polki (uzywanych)
                      EOT

Skomentuj

To ja chyba poczekam jeszcze :)))) az sie przerazilem teraz :P

Duzo slucham muzyki, filmy w mniejszym stopniu.
                        Z tego Denona pma 560 jestem bardzo zadowolony jezeli chodzi o STEREO, i mimo ze dalem za niego jakies 2 lata temu 400zl )) to sluchajac roznych zestawow u moich znajomych smiem stwierdzic ze u mnie dzwiek jest hmmm moze nie ze najlepszy bo to pojecie wzgledne ale stereoofonia jakas taka lepsza i wiecej szczegolow )))

Teraz podlaczylem sobie starego redmora 5100 )) pod kompa i glosniki surround na nim graja ) i jest ze tak powiem nawet przyjemnie

Co do amplitunera to myslalem ze porpostu kupie 5.1, ten stereo sprzedam i tyle, ale po tym co tutaj czytam czy na innych stronach to sie chwile wstrzymam i obczytam sie bardziej w tym temacie w koncu jest to ponad 2 tys zl )) a to nie taka mala sumka i czlowiek moze sie rozczarowac

Skomentuj

wiesz pozostaje jeszcze kwestia...
                          radia
                          pilota
                          nowy sprzet na gwarancji
                          nic nie trzeszczy
                          wszystko sprawne
                          ogromny kombajn, masa wejsc i wyjsc
                          automatyczna konfiguracja i system audyssey
                          Wiec stary wzmak nie mial prawa bytu w moim wypadku

Smiem stwierdzic ze w kofiguracji stereo (w biampingu) nie jest az tak zle, jednak ja mialem okazje odsluchac(sklep kinodomowe w Tychach), na pewno nie bedzie gorzej, ani tez lepiej
                          Na pewno warto odsluchac samemu, nie tylko polegac na opiniach.
                          Co jak co jednak 1909 bym sobie w takiej konfiguracji darował:)
                          pzdr

Skomentuj

Ok moze takie noobowskie pytanie ale oco chodzi z tym PRE-OUT ? :) )
                            Na 99% nigdy tego nie wykorzystasz i tak.
                            Znam zycie.

Zamieszczone przez bazookie
                            oczywiście bez DTS-HD i HDMI co jak napisałem wcześniej DLA MNIE są mniej ważne niż sam dźwięk
                            A co jak dzwiek bedzie wlasnie w DTS-ie? :mrgreen:

Skomentuj

A co jak dzwiek bedzie wlasnie w DTS-ie? :mrgreen:
                              Dolby Digital jest wymagany na każdej płycie DVD czy Blu-Ray :wink:
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                Ok moze takie noobowskie pytanie ale oco chodzi z tym PRE-OUT ? :) )
                                Na 99% nigdy tego nie wykorzystasz i tak.
                                Znam zycie.
                                A woofer w KD czasem nie jest jako preout podlaczon:P?
                                Czyli raczej na 99% preouta sie wykorzysta;]

Skomentuj

Subwoofer ma swoje wyjście, niezależne od pre-out.
                                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
                                    Subwoofer ma swoje wyjście, niezależne od pre-out.
                                    ale dziala na tej samej zasadzie, "wyjscie pod ktore mozna podloczyc glosnik z innym wzmakiem:)"

Skomentuj

A co jak dzwiek bedzie wlasnie w DTS-ie?
                                      W DTS-sie jak najbardziej. Napisałem przecież DTS-HD... :wink:

Skomentuj

A może przy wyborze pójść w tą stronę.
                                        Dobry ampli z wejściem 5.1 plus DOBRY odtwarzacz DVD blue ray z wbudowanymi dekoderami (Tylko nie manta itp.). Przyzwoite odtwarzacze mają lepszy dzwięk z wbudowanych dekoderów niż amplitunery.

Skomentuj

I kosztują tyle co ten ampli

Skomentuj

Czaruję...
                                          X