Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co powiecie o wzmacniaczu avt-5187? Warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co powiecie o wzmacniaczu avt-5187? Warto?

Witam. No właśnie...W majowym numerze Elektroniki Praktycznej znalazłem bardzo ciekawy, moim zdaniem, projekt wzmacniacza mocy. Interesuje mnie co powiedzą o nim eksperci diyaudio Link poniżej:

http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/5...097dd9071b5b09

po zasilaniu, tranach, mocy i potkiem na środku wnioskuję że jest to coś podobnego do holtona
    czym się w szczegółach różni ciężko mi powiedzieć

czy warto, jasne że tak, moc, raczej niskie koszta i akceptowalność obciążenia kolumn
    jedyny problem to toroid, ale jak sie ma łep na karku to chyba się go wykombinuje

Skomentuj

...

jeżeli szukać czegoś na początek to się nada elegancko. Chyba ze kosztuje Bóg wie ile...

Skomentuj

http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/5187.pdf szajs. Kolejny wytwor AVT.
        Zreszta zerzniety Holton 1:1 praktycznie.

Skomentuj

Mam dwa pytania:
          Jaki kosztorys jest tego wzmacniacza??
          i: Czy pod trafo 2*42V (po wyprostowaniu 2.60V) sie nada?

Skomentuj

Koszty prawie zerowe, garsc rezystorow i kilka tranzystorow po pare gr. Gorzej zasilacz i radiatory.

Skomentuj

Topologia holtona, symasyma i altare czyli nic nowego, kto ma glowe na karku to wykona na tej plytce kazdy ze wspomnianych. Jednak 200W z dwoch par malych mosfetow to juz ryzykowna sprawa.

Skomentuj

Witam!
                Chciał bym zrobić ten wzmacniacz. I mam pytanie czy ktoś posiada schemat płytki drukowanej i mógł by mi go przesłać albo wystawić na serwer i wstawić na forum zawsze się jeszcze komuś tez możne przydać.
                Z góry dzięki!

Skomentuj

cezar92, lepiej kup sobie gotowa plytke w AVT
                  lub kup na forum plytki do symasyma lub uniampa

Skomentuj

Z dokladnej analizy tego ukladu zauwazylem tam sporo bledow wiec odradzam wykonywanie tego wzmacniacza.

Skomentuj

irek, to jaki wzmacniacz polecasz?? Tylko na tranzystorach, i mocy podobnej do tego avt 5187 lub wiekszej

Skomentuj

Szczeze to nie polece zadnego wzmacniacza bo jeszcze takiego nikt nie opublikowal ani w necie nie znalazl. Na razie kroluje holton i jak poczytasz o jego charakterystycznych wadach to powinienes sobie z nim poradzic.

Skomentuj

irek, a miales na warsztacie wzmacniacz "janka"?
                          z wielu opini mozna wyczytac ze to najlepszy wzmacniacz DIY do suba...
                          a ze ostatnio miewasz troche wiecej czasu to moze bys sie nim pobawil troche

Skomentuj

Z dokladnej analizy tego ukladu zauwazylem tam sporo bledow wiec odradzam wykonywanie tego wzmacniacza.
                            Irek to jak ktoś opublikował ten wzmacniacz z błędami przecież na pewno były przeprowadzane testy i wzmacniacz powinien działać czy te błędy nie maja wpływu na jego pracę.?Złożył już ktoś z forum ten kit? Ja zastanawiam sie między tym kitem lub holtonem 200 i chyba wybiorę holtona bo sprawdzony i działa. :razz:

Skomentuj

irek
                              Jakie tu są błędy? Możesz wszystkie wymienić ?

Skomentuj

A nie zdziwilo was dlaczego tranzystor od stabilizacji pradu spoczynkowego zamiast byc na radiatorze to lezy na plytce? Bierzecie sie za wzmacniacze a nie widzicie takich oczywistych bledow?

Zamieszczone przez Pawel S.
                                irek, a miales na warsztacie wzmacniacz "janka"?
                                z wielu opini mozna wyczytac ze to najlepszy wzmacniacz DIY do suba...
                                a ze ostatnio miewasz troche wiecej czasu to moze bys sie nim pobawil troche
                                Jak mi ktos podesle ten wzmacniacz to go pomierze na pewno specjalnie nie bede go wykonywal bo nie widze w nim nic specjalnego a widze raczej pewne niedoskonalosci. Sam wzmacniacz rodzil sie w wielkich bolach i ciagle byly jakies szkolne bledy i niedorobki.

Skomentuj

nie mam jeszcze zadnego... ale jak bede mial to wysle
                                  no bo UKA raczej swojego mi nie pozyczy :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Szczeze to nie polece zadnego wzmacniacza bo jeszcze takiego nikt nie opublikowal ani w necie nie znalazl.
                                    A Uni? :mrgreen:
                                    bez urazy oczywiście. Też ma błędy?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Uniamp ma tylko 120W a koledze marzy sie 200W dlatego nic o Uni nie pisalem.

A czy ma bledy to wychodzi po latach i na tyle wykonanych prototypow mozna powiedziec ze to dobra konstrukcja a pewne drobne niedoskonalosci zostaly poprawione na nowej plytce. A jak znajde czas to bedzie 300, 450, 600 i blisko 1000W.

Skomentuj

Jaka jest różnica między tranzystorami TOSHIBA 2SC5200 a STM 2STC5200 i TOSHIBA 2SA1943 a STM 2STA1943 oprócz tego, że te STM są produkowane w nowocześniejszej technologii? Może ktoś składał Uniampa na tranzystorach ST Microelectronic? Ciekawi mnie, czy byłaby jakaś różnica w dźwięku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X