Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebny schemat wzmacniacza mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebny schemat wzmacniacza mocy

Witam. Mam taki problem: mam w domu symetryczne trafo 2x42V i 2x12V (AC).
    Chce je wykorzystać do jakiegoś dobrego wzmacniacza mocy.

Odczep 2x12V idealnie nada sie na np. przedwzmacniacz.
    Ale mam problem ze znalezieniem projektu wzmacniacza stereo (lub pseudo stereo) pod moje trafo.
    Trafo było wyciągnięte ze starego dobrego Schneider'a. Zasilało STK4182, czyli trafo będzie mieć ok. 200W.

Czy ktoś miałby mi coś polecić?

popatrz, gdzieś w okolicach twojego postu jest post kit z avt
    w którym jest opisany wzmacniacz pod takie trafo
    lub odwiedź altron.... http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...4&sid=6f31ef95

Skomentuj

Po wyprostowaniu bedzie jakies +-60V wiec nie bardzo nadaja sie do tego 100Watowe koncowki majace swoja moc na 4omach. Pewnie oryginalny wzmacniacz mial ok 2x100W /8omach.

Skomentuj

Pewnie oryginalny wzmacniacz mial ok 2x100W /8omach.
        z tego co wiem, to stk4182 ( który wcześniej trafo zasilał w Schneiderze) miało ok 2x45W RMS dla 8 ohm.
        Zamieszczone przez maxdila
        chodzi ci o to:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...3916ce5#193653
        to wzmak mono na IRF640/9640 na nap. 2x55V, a ja potrzebowałbym stereo.
        A najlepiej jak by ktoś miał schemat wzmacniacza 2.1 ( 2 wyjścia stereo i jedno aktywne
        pod suba) pod moje trafo to bym skakał z radości.

Poprostu chce zrobić mini zestaw do domu. Najpierw chce zrobić wzmaka, później zrobie ową konstrukcje: http://obrazki.elektroda.net/50_1242396080.jpg
        i na końcu suba na stx 30-100-08 SC ( albo pasywnego jak będe miał wzmaka aktywnym wyjściem na suba, albo aktywnego)

Skomentuj

Zamieszczone przez żuberek
          Pewnie oryginalny wzmacniacz mial ok 2x100W /8omach.
          z tego co wiem, to stk4182 ( który wcześniej trafo zasilał w Schneiderze) miało ok 2x45W RMS dla 8 ohm.
          chodzi ci o to:
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...3916ce5#193653
          to wzmak mono na IRF640/9640 na nap. 2x55V, a ja potrzebowałbym stereo.
          a nie wydaje ci się że możesz kupić/zrobić 2 takie moduły i będziesz miał stereo ?
          napięcie na pewno da się przeskoczyć zmieniając kondensatory i niektóre trany ewentualnie dodając radiatory

Skomentuj

możesz kupić/zrobić 2 takie moduły i będziesz miał stereo
            po pierwsze wchodzi tylko opcja zrobienia (bo taniej),
            po drugie: wiem, ze taka opcja jest możliwa (dual mono), ale wtedy moje trafo nie uciągnie dwóch segmentów wzmacniacza, a potrzebuje dwa segmenty min. 60-70 Watt RMS, a przecież mam tylko trafo ok 200Watt. Na jeden segment idealnie, ale na dwa to troche za mało
            napięcie na pewno da się przeskoczyć zmieniając kondensatory i niektóre trany ewentualnie dodając radiatory
            ale wiekrzośc ukł. scalonych nie wytrzyma takiego napiecia. Przy tranzystorach spadek napiecia na oporach mija sie z celem - zbyt dużo mocy zostanie zamienione na ciepło. Jedynie zmiana tranzystorów na mocniejsze. Ale nie natrafiłem w necie na układ stereo, który pozwalałby na taka modernizacje. Wiecznie te mono...

Skomentuj

żuberek, czyli chcesz powiedziec ze na wzmacniacz stereo trafo starczy ale na 2x mono juz nie? choc bedzie 2x70W w obu przypadkach?

Skomentuj

Nota katalogowa tego STK mówi że oddaje max. 2x45W.
                Więc może jednak to trafo aż 200W nie odda jako ciągła.

Skomentuj

Zamieszczone przez marusmk
                  oddaje max. 2x45 Węc może jednak to trafo aż 200W nie odda jako ciągła.
                  może jednak będzie miało. Może i więcej. Bo jakim cudem takie solidne trafo z symetrycznym uzwojeniem wtórnym 2*42V nie odda min. 4A?

Co prawda STK ma 2x45W, ale potrzebuje tylko 2*33,5V/ 2A. Więc gdzie znikła reszta?

Trafo nie będzie aż takie małe.... Te swoje 2*42V musi mieć troche mocy...

Skomentuj

Widze kolego ze jeszcze nie masz wiekszego pojecia o koncowkach mocy.
                    Moc wyjsciowa zalezy tylko i wylacznie od napiecia zasilania!! I to sobie zapamietaj!
                    Jak masz trafo od wzmacniacza ktoro dawalo +-60V to znaczy ze wzmacniacz musial miec jakies 2x100W/8omach i raczej jest pewne ze 4omy tez obslugiwal bo producenci to przewidauja (moze sie wtedy wylaczac np termicznie). Jesli z tym trafem pracowal ten STK to niestety albo nie umiesz mierzyc napiecia albo to nie prawda.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      Jesli z tym trafem pracowal ten STK to niestety albo nie umiesz mierzyc napiecia albo to nie prawda.
                      Nie oceniaj po okładce...
                      Jak nie wierzysz to twój problem, ale naprawde owe trafo sterowało STK4182.
                      Sam sie dziwie, ale tak było. Być może gdzieś był spadek napięcia do odpowiedniego 33,5.

Skomentuj

Być może gdzieś był spadek napięcia do odpowiedniego 33,5.
                        To na pewno sprawa kosmitow :) choc ja bym stawial na cos innego.

Skomentuj

To ja nie wiem. Ale Trafo jest dobre, pomiar był prawidłowo wykonany. Najwidoczniej aplikacja segmentu wzmacniacza pozwalała na prawidłowe jego działanie przy tak dużym zasilaniu. Ale zboczyliśmy z tematu.
                          Ten temat był napisany z prośbą o schemat wzmacniacza zasilanego +/- 60V, a nie : czy pomiar był dobry...

Więc posiada ktoś owy schemat, czy nie??

Skomentuj

Ale po co ci schemat? Co z nim zrobisz? Kazdy praktycznie wzmacnaicz moze zasilic+- 60V kwestia ew. korekty punktów pracy niektorych tranzytorow i zmiana kondensatorow aby wytrzymały napięcie.

Skomentuj

zrob najpierw zasilacz i zmierz jakie napiecia beda na kondensatorach, moze pomiar napiec stalych lepiej Ci wyjdzie :)

Skomentuj

Zapewne kolega zmierzył napięcie już wyprostowane, bądź nie potrafi korzystać z miernika, powiedz jak to mierzyłeś ?

po pierwsze wchodzi tylko opcja zrobienia (bo taniej)
                                nie licz na to że wyjdzie cię taniej taki wzmacniacz...

po drugie: wiem, ze taka opcja jest możliwa (dual mono)
                                Dual Mono to są dwie końcówki zasilane osobnymi transformatorami(zasilaczami), a nie jak napisałeś że są one na osobnych płytkach.....

Skomentuj

Dual Mono to są dwie końcówki zasilane osobnymi transformatorami(zasilaczami), a nie jak napisałeś że są one na osobnych płytkach.....
                                  w takim razie sorki za pomyłkę
                                  Zamieszczone przez c4meleon
                                  Zapewne kolega zmierzył napięcie już wyprostowane, bądź nie potrafi korzystać z miernika, powiedz jak to mierzyłeś
                                  mierzyłem bezpośrednio z pierwotnego uzwojenia.
                                  Pomiędzy początkiem a końcem uzwojenia napięcie wynosi 84V AC, pomiędzy początkiem/końcem a środkiem uzwojenia ( czyli zerem czy masą) napięcie wynosi 42V.

[ Komentarz dodany przez: irek: 2009-05-27, 13:22 ]
                                  jeszcze jeden taki tekst a posypia sie ostrzezenia

Skomentuj

Nic nie chce mówić, ale troche z was buce i cwaniaki. Zgnoją człowieka, bo napisze coś, w co nie chcą wierzyć
                                    uspokoj sie troche!
                                    czesto tak bywa ze poczatkujacy robi cos zle ale uparcie nie chce uwierzyc w swoj blad

koledzy sa doswiadczeni i wiedza co pisza
                                    podlacz mostek z kondensatorami i obciaz to czyms (np zarowka - klasyczna a nie swietlowka :P )
                                    wtedy bedziesz mogl zmierzyc napiecia poprawnie

moze sie okazac ze sa to "miekkie" trafa takie jakie stosuja japonczycy. czyli napiecie w stanie jalowym wyzsze niz dopuszczalne do dzialania ukladu a pod obciazeniem sporo spada. UKA wiele razy podawal mi przyklady takich wzmacniaczy i to wlasnie na STK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      zesto tak bywa ze poczatkujacy robi cos zle ale uparcie nie chce uwierzyc w swoj blad
                                      tak to robiłem, gdy miałem 15 lat. Jestem już po technikum, więc nie jestem zółtodziobem.
                                      Zamieszczone przez Pawel S.
                                      moze sie okazac ze sa to "miekkie" trafa takie jakie stosuja japonczycy. czyli napiecie w stanie jalowym wyzsze niz dopuszczalne do dzialania ukladu a pod obciazeniem sporo spada. UKA wiele razy podawal mi przyklady takich wzmacniaczy i to wlasnie na STK
                                      nie trzeba było tak od razu?
                                      Narazie projekt sie zatrzymał. Kończe zasilacz warsztatowy 0-30V 0-3A.

Zasilacz mam już zrobiony ( wstępnie obciążony na wyjściu 2x 1k (czyli 500ohm/5w) w stosunku do masy) I napięcie wynosi ok 60V na każdym z oporów.
                                      http://www.imagic.pl/files//11747/wzmak/DSC02087.JPG

Ale zrobie jak radzisz- obciąże go bardziej i zobacze jak sie będzie zachowywać.

Skomentuj

czemu tylko 500 omów? to aż 7W strat łącznie tracisz 14W mocy trafa :P po co Ci grzejnik?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X