Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

IRF640 i zasilanie +/-42v

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

IRF640 i zasilanie +/-42v

siemka.
    Mam krótkie pytnaie czy końcówka n-mosfet na IRF640 wytrzyma napiecie +/-42v na 8R bo na 4R wychodzi mu ok 130w te tranzystory maja 120w max to może pierdyknąc, przy 8r ma tak z 80w wytrzyma przy graniu na takim obciążeniu?

Zamieszczone przez Robson132
    +/-42v
    Ale czy to już zasilanie wyprotowane? Jeśli to AC, to po wyprostowaniu będzie ok 2*60V.

A wogule to wszystko zależy od schematu wzmacniacza. Bo niektóre aplikacje na irf'ach są na zasilanie 2*32V DC, a niektóre 2*50 DC.

Skomentuj

chodzi mi o dc przecież pisze +/- czyli wyprostwane, to jest kopia kitu avt2762b :cool:

Skomentuj

Czytając opis o tym układzie wyczytałem:
        Przy zastosowaniu IRF540 można otrzymać 100W RMS przy zasilaniu max. +/- 50V.
        Zastosowanie w ich miejsce IRF640 pozwala na zasilenie ukadu max. do +/- 60V

Więc odpowiedź brzmi : tak. wytrzyma
        Z resztą poczytaj sam: ( zakładka - 100W,200W a może... więcej)
        http://www.audio.com.pl/pdf/dla_elek...ow/AVT2762.pdf

Skomentuj

ale kolumn 4 ohm to już wtedy chyba lepiej nie podłączać bo irf-y640 maja 120w max

Skomentuj

moc strat tranzystora nie wiele ma wspolnego z moca wyjsciowa wzmacniacza na nich zrobionego. Mylisz pojecia. Para irf640 wytrzymuje do ok 100W mocy wzmacniacza a zeby wiedziec jaka wzmacniacz ma moc wyjsciowa to trzeba ja po prostu znierzyc.

Skomentuj

czyli w przybliżeniu nie wytrzyma? :???:

Skomentuj

to zalezy od wielu czynnikow i nie da sie tego okreslic teoretycznie. Ryzyko uszkodzenia jest jednak bardzo duze a wystarczy wstawic irfp250 i bylo by po klopocie.

Skomentuj

a jakie elementy trzeba zmienic oprócz irf640??

Skomentuj

A moze bys tak najpierw przeczytal artykul zanim zaczniesz zasmiecac forum?

Skomentuj

Czaruję...
                    X