Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak dobrac zasilacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dobrac zasilacz

Tak jak w temacie: mam plan zrobienia 2 kolumien samodzielnych(z prawdopodobienstwem rozwoju do 4) z takimi glosnikami

GDWK-10/200/8 AJ STX
    GDN-15/100/8 AKX STX

Zwrotnica do nich: http://img70.imageshack.us/img70/8244/stx15cmajbc4.gif

I teraz chodzi mi o to, jak obliczyc opor na wzmacniaczu, aby glosniki... nie sfajczyly sie;D No i jeszcze moc-lepiej, aby na wzmaku byla nizsz/wyzsza/podobna do tej na glosnikach??(i jak policzyc moc dla zwrotnicy na 2 glosniki)

Zamieszczone przez Kanoer
    mam plan zrobienia 2 kolumien samodzielnych
    Czekamy na gotowe "kolumieny" :lol: .

...jak obliczyc opor na wzmacniaczu...
    Tego się nie oblicza. Wzmacniacz powinien mieć minimalną impedancję nie większą jak 8ohm. Oznacza to, że spokojnie możesz również podłączyć pod wzmacniacz 4ohmowy.

Najlepiej jakby wzmacniacz miał przynajmniej 70-80W @ 8ohm. Oczywiście im więcej tym lepiej, ale bez przesady.

i jak policzyc moc dla zwrotnicy na 2 glosniki
    Czego moc? Zwrotnicy?

Skomentuj

Moc wzmacniacza, ktora odnosilaby sie zarowno do glosnikow i zwrotnicy(chyba ze zwrotnica tak naprawde do mocy ma tyle, co krowa do tytoniu...) Nie chce, zeby ten wzmacniacz odbieral jakosc dzwieku, kosztem mocy, jednak to w sumie jest wzmacniacz, tak? Wiec jego rola jest znana juz z nazwy A co do "kolumien"-nie wiem jak to sie przez przypadki odmienia :mrgreen:

Aha i takie moze troche noobowskie pytanie-czy daloby sie przerobic jakis uzywany wzmacniacz, tak, aby dolozyc mu wejscie USB 2.0?? Nie smiejcie sie, tylko dajcie po prostu odp :cool:

Skomentuj

chyba ze zwrotnica tak naprawde do mocy ma tyle, co krowa do tytoniu...
        Dokładnie. Nie przejmuj się tym.

czy daloby sie przerobic jakis uzywany wzmacniacz, tak, aby dolozyc mu wejscie USB 2.0??
        Byłby spory problem. Jak chcesz odtwarzać mp3 to kup jakiś tani przenośny mp3 player i podłącz pod wejście we wzmacniaczu.

Skomentuj

Barto, dzieki za pomoc, czyli teraz szukam wzmaka o 8/4 ohmowym oporze i ok 80W. Wielkie dzieki. Zamieszcze kilka zdjec z prac nad kolumnami i oczywiscie efekt koncowy:P Mam nadzieje, ze Cypek sie odezwie, zrobil kolumny z tymi wlasnie glosnikami, moze byc bardzo pomocny, jesli zechce mi doradzic I jesli moglibyscie doradzic jakies konkretne firmy, produkujace wytrzymale wzmacniacze do 350 zl, to bede wdzieczny

[ Dodano: 2009-05-23, 18:39 ]
          http://www.allegro.pl/item640742454_...ny_dzwiek.html

Czy warto licytowac? 107 zl ktos pobil, a wiem, ze ten wzmak nie jest najgorszy :wink:

[ Dodano: 2009-05-23, 19:53 ]
          AAj teraz widze blad w temacie! Nie chodzilo mi o zasilacz, a o wzmacniacz... Nie mam pojecia, czemu wpisalem zasilacz :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Czego moc? Zwrotnicy?
            Zdziwiony? Jest taki parametr jak moc zwrotnicy (ale nie o to pewnie chodziło przy pytaniu autora). Jako, że w zwrotnicy znajdują się elementy posiadające impedancję, to wytraca się na nich pewna moc. Dasz do kolumn estradowych cewke 3mH na niskotonowca nawiniętą drutem 0,8mm i wpompujesz w nią 400W?

Skomentuj

Trafiles Luke, nie o to mi chodzi:P A to, ze na zwrotnicy powstaje pewien opor, to chyba kazdy wie-wszystkie elementy zwrotnicy tworza pewien opor dla pradu, mnie tylko chodzilo ze wartosci tego oporu sa na tyle znaczne, zeby opierac na nich wybor wzmacniacza(nie zasilacza :lol: ) Wychodzi jednak na to, ze nie. I tak btw, znalazlem w piwnicy stary zestaw moich rodzicow(dostali jako prezent slubny :grin: ), 2 kolumny Unitra Tonsil po 2 glosniki kazda + radioDiora ( i zdaje sie ze ma wejscie na urzadzenie zewnetrzne, tylko jakos dziwacznie wyglada-wzmacniacz? :shock: :smile: ) I, o dziwo dziala! Wiec sprawa wzmacniacza nieco odroczona, jednak ten na Allegro zdaje sie byc kuszacym, prosilbym o wypowiedz na jego temat jakiegos znawcy :wink:

Edit: Diora ma wyjscia gramofonowe+magnetofonowe... Da sie to przez przejsciowke zamienic na zwyklego jacka?? Tak zeby dzialalo, podlaczajac do wyjscia line-out kompa

[ Dodano: 2009-05-23, 22:31 ]
              http://www.allegro.pl/item638036194_luxman_a_225.html
              Znalazlem jeszcze taki wzmak, co o nim powiecie?

Skomentuj

tą diorą możesz sobie o kant dupy trzasnąć :)

co do wzmaków z allegro pamiętaj, "To że pisze 2x2000000W nie znaczy że tyle ma" > google.pl

Skomentuj

Diora ma wyjscia gramofonowe+magnetofonowe... Da sie to przez przejsciowke zamienic na zwyklego jacka?
                  Po pierwsze sygnał z zewnątrz musisz podłączyć do wejścia :) Diora istotnie ma zarówno wejście tape (magetofon) jak i phono (gramofon). Wejście phono niestety ma zbyt dużą czułość by podłączyć tam jako źródło kartę muzyczną kompa. Możesz natomiast ze spokojem anglika mieszającego herbatę podłączyć kartę muzyczną pod wejście magnetofonowe (tu czułość jest OK). Zrobienie przejścia z jack'a stereo na DIN5 (bo pewnie takie ma wejście diora) nie stanowi problemu. O ile pamiętam masa w DIN5 jest na 3 (środkowym) pinie, lewy kanał na 1 pin, a prawy na 2 pin. Jeśli się nie mylę to jack stereo ma w kolejności od szczytu na "pierścieniach": L-kanał, P-kanał i masę. Do wykonania takiego połączenia sugeruję użyć przewodu dwużyłowego w ekranie. Masę prowadzisz ekranem, a kanały żyłami - proste jak konstrukcja cepa :)

Skomentuj

Dzieki Quester:) A co do wzmakow z allegro-chodzi mi o to, czy firma Luxman dobra, bo i tak pewnie kupie wzmaka na gieldzie elektronicznej na stadionie ŁKSu

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                      Zrobienie przejścia z jack'a stereo na DIN5 (bo pewnie takie ma wejście diora) nie stanowi problemu.
                      http://www.elzet.com.pl/?p=productsM...duct=82&sName=

Nie łatwiej?

Skomentuj

melisław pewnie, że łatwiej tylko czy lepiej ? Każde niepotrzebne połączenie to dodatkowa i niepotrzebna rezystancja w torze sygnału.

Skomentuj

no nie przesadzajmy że rezystancja ale to kolejne miejsce gdzie coś może nie łączyć i denerwować...

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                            Każde niepotrzebne połączenie to dodatkowa i niepotrzebna rezystancja w torze sygnału.
                            Akurat bo usłyszy to na amatorze

Zamieszczone przez nosmaster
                            to kolejne miejsce gdzie coś może nie łączyć i denerwować...
                            Przyznaję... Ale czasem nie opłaca się męczyć z robieniem, kiedy za 3 zł można to kupić... I jak robimy kabel DIN-jack to po zmianie wzmacniacza już koledze się on nie przyda, a jak planuje kupić coś tam kiedyś to zostaje mu kabel jack-jack który jest bardziej przydatny zawsze :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X