Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz subwooferowy 200W 8Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz subwooferowy 200W 8Ohm

Zakładam nowy temat gdyż planuje zbudować wzmacniacz od początku. Skorą robię już kino DIY, to niech to będzie już pełną gębą. Zresztą tamten wzmacniacz z wątku kina proponowany przez LightSound,a wygląda mi na chińszczyznę, chyba że się mylę.

Napędzać to będzie GDN 22 140 SCX - już jedzie do mnie. Wzmacniacz chcem zrobić z zapasem ok 200w 8Ohm

Pytanko jest takie.
    Od czego zacząć?.

Zasilacz mostek 25A 4x1000uF AL-01 147 pln
    Soft start AL-33 41 pln
    Zabezpieczeni głośników AL-24 40 pln
    Końcówka mocy Holton 200W AL-35 108 pln
    Aktywny regulowany filtr AL-18 ?? pln
    Aktywny filtr subsoniczny AL-22 20 pln
    Układ odwracania fazy AL-17 20 pln
    Transformator
    Radiator
    Auto start ?

To wychodzi jakieś 400 pln na kity z altrona, jak coś kupił bym same pcb.

Może jest jakiś gotowiec wszystko na 1 płytce.
    Irkowy sub300 ma to wszystko?, sprzedaje jeszcze pcb?
    jakieś uwagi?

Zamieszczone przez mistrzu
    ok 200w 8Ohm
    piszesz co innego i proponujesz co innego... Ten Holton nie ma 200w przy 8R
    No i ogólnie za 500zł dostaniesz od Irka gotowy panel z gwarancją więc nie wiem czy jest sens tego Twojego diy...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
      piszesz co innego i proponujesz co innego... Ten Holton nie ma 200w przy 8R
      mój błąd.

Trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi. Skoro nie ma sensu to poco ludzie robią. To poco ja robię zestaw 5.1 jak mogę kupić gotowe 5.1 voickrakt za 1000pln. Pewnie się skończy tym że kupie panel z allegro za 200pln albo Irkowy, bo nie mam doświadczenia z elektroniką. Ale tak samo było z akustyką i zestaw rośnie w siłę.

Pozdrawiam

Skomentuj

Trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi. Skoro nie ma sensu to poco ludzie robią.
        To co chcesz zrobić nie ma sensu. Ludzie robią bo robią od podstaw tzn robią płytki sami i kupują elementy oddzielnie,
        Zasilacz mostek 25A 4x1000uF AL-01 147 pln
        a Ty kupujesz całe kity które wychodzą sporo drożej. przykładowo ten zestaw, gdybyś zrobił go sobie samemu to kupujesz:
        taki mostek: http://allegro.pl/item646278636_most..._25a_600v.html
        i takie kondy:
        http://allegro.pl/item645984498_elek...cena_2szt.html
        plus tam jakieś dwa małe kondki i laminat to razem masz ok 60 max 70zł a nie 147zł! Tu jest pies pogrzebany :wink: Poskładanie gotowych kitów troszkę mija się z celem jeśli chodzi o ekonomiczne wykonanie :wink:

[ Dodano: 2009-05-29, 13:35 ]
        Tu masz za 70zł:
        http://allegro.pl/item643837253_wzma...0w_zestaw.html
        lepiej poszukaj i część rzeczy zrób sam od podstaw wtedy to będzie miało sens. Kupić wszystkie kity z Altrona i na dodatek przepłacać to nie jest dobre rozwiązanie :razz:

[ Dodano: 2009-05-29, 13:37 ]
        Napędzać to będzie GDN 22 140 SCX
        do tego głośnika w wystarczył by Mivoc AM-120 lub SUB150Irka... Na upartego to nawet mostaek TDA7294 ale to już ostatecznie :wink:

Skomentuj

przecież napisałem: "To wychodzi jakieś 400 pln na kity z altrona, jak coś kupił bym same pcb. " . Szukam projektu na gotowych płytkach ( do kupienia nie koniecznie w sklepie). Wiem że kit wyjdzie drożej. Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Szukam projektu na gotowych płytkach
            na głównej masz projekt mostka TDA wg projektu Irka(ma filtr dp, trafo czuwania), koszt wykonania nie jest wielki a myślę że może wystarczyć, jeśli nie to kup gotowy Panel Mivoca. Też chciałem budować panel ostatnio ale jak się tak wszystko podliczy to lepiej kupić coś gotowego a czasami nawet uda się wyrwać jakiś używany panel... A jeśli chcesz same PCB to ten człowieczek na allegro od którego był holton ma też same PCB...

Skomentuj

ostatnio na forum to reklamują, podobno jest bardzo OK
              http://www.allegro.pl/item646136009_...zja_tanio.html
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I bron boze 200W do tego glosnika!! On ma tylko 8cali i chocby cewka wytrzymywala i 500W to powyzej 150W wypluwa membrane.

Skomentuj

Zakładam nowy temat gdyż planuje zbudować wzmacniacz od początku. Skorą robię już kino DIY, to niech to będzie już pełną gębą. Zresztą tamten wzmacniacz z wątku kina proponowany przez LightSound,a wygląda mi na chińszczyznę, chyba że się mylę.
                  Owszem, to jest made in china, co nie zmienia faktu że wart tej ceny w 100% bo ma na prawdę coś do zaoferowania jeżeli chodzi o brzmienie i mocy ma tyle, ile sugeruje producent. Przypomne wam panowie, że te wzmacniacze ok, pol roku temu kosztowały 129zł :lol: Jeżeli SCX jest 4 ohmowy, jak najbardziej polecam ten wzmacniacz.

Skomentuj

niestety scx jest tylko 8 ohm i jest w drodze . to coś zmienia w przypadku tego chińskiego wzmaka?. Ile on prądu ciągnie w stanie czuwania, czy ma to wszystko co wzmak do suba powinien mieć?. Może i kupie gotowca, nie będę narażał się na niepotrzebny stres że coś nie wyjdzie, chociaż mam takie checi, Ahh

Skomentuj

jeżeli nie ma duzego pojecia o elektronice to nie rób wszystkiego sam. Sporo nerwów stracisz, zanim coś zadziała. Wiem z doświadczenia... :idea:
                      Co prawda można się sporo sporo nauczyć ale wiesz.

Skomentuj

Niestety na 8omach z tego chinola moc bedzie dosc skromna. Realnie ma pewnie ok 100W /4omach wiec na 8omach bedzie moze 60W.

Skomentuj

irek, zanim coś napiszesz, potwierdź to lepiej bo żeby po oglądnięciu obrazków oceniać wzmacniacz zwłaszcza zabudowany, to sory, ale

Ma Trafko 200va 2x38Vac pod obciążeniem max sinusem przysiada do 2x36,5V. Porównywałem je czoło w czoło z Uniampem, i różnic nie usłyszałem - wiem że w tym paśmie to cieżko usłyszeć, ale patrzyłem na wychylenia, kontrole i zróżnicowanie brzmienia.

Masz do zaoferowania coś lepszego w tych pieniądzach z wyższą mocą oprócz mostka TDA?

Tonsila 20/80 też bardzo dobrze potrafił zkontrolować, nie ma co się obawiać o to że nie poradzi sobie z SCXem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                            Ma Trafko 200va 2x38Vac pod obciążeniem max sinusem przysiada do 2x36,5V.
                            Takie napiecie zasilania teoretycznie da ok 80W/8omach

Masz do zaoferowania coś lepszego w tych pieniądzach z wyższą mocą oprócz mostka TDA?
                            Panel o prawdziwej mocy 140W/8omach (trafo 2x44V pobor pradu z sieci 250W) za 300zl z wszelkimi zabezpieczeniami i regulacjami, autowlaczeniem oraz optycznym limiterem mocy spotykanym tylko w sprzecie profesjonalnym. Plus w zasadzie wieczysta gwarancja.

Tonsila 20/80 też bardzo dobrze potrafił zkontrolować, nie ma co się obawiać o to że nie poradzi sobie z SCXem.
                            A co ma kontrola do mocy wzmacniacza? No i wzmacniacze nie kontroluja glosnikow, kontrolowac to moze kontroler bilety w autobusie.

irek, zanim coś napiszesz, potwierdź to lepiej bo żeby po oglądnięciu obrazków oceniać wzmacniacz zwłaszcza zabudowany, to sory, ale
                            A w ktorym miejscu sie pomylilem? Najpierw sie troche doszkol kolego zanim zaczniesz mnie poprawiac bo to ze kupiles chinski wzmacniacz nie czyni z ciebie eksperta. Jak juz nauczyles sie mierzyc napiecie to moze zmierzysz prawdziwa moc tego wzmacniacza i inne uzyteczne parametry bo stwierdzenie ze wzmacniacz dobrze kontroluje glosnik to troche za malo.

Porównywałem je czoło w czoło z Uniampem, i różnic nie usłyszałem - wiem że w tym paśmie to cieżko usłyszeć, ale patrzyłem na wychylenia, kontrole i zróżnicowanie brzmienia.
                            Ciekawe jak mozna porownac panelowy wzmacniacz do subwofera z pelnopasmowa koncowka mocy? Patrzac na wychylenia!!?? Chyba masz kolego goraczke i to wysoka.

Skomentuj

moc to moc 2W to 2W jak nie jest przesterowane to jak niby może się czymś różnić? nie kontrolować to może wzmacniacz głośnika jak jest przesterowany albo ma bardzo przysiadające zasilanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                moc to moc 2W to 2W jak nie jest przesterowane to jak niby może się czymś różnić? nie kontrolować to może wzmacniacz głośnika jak jest przesterowany albo ma bardzo przysiadające zasilanie.
                                Wreszcie ktos napisal cos sensownego! Brawo!

Skomentuj

To widać mamy poglądy, bo dla mnie 2W z lampy to nie 2W z tranzystora czy scalaka. Rozpatrywanie wzmacniacza na podstawie jednego parametru jest co najmniej śmieszne.

[ Komentarz dodany przez: irek: 2009-05-31, 17:50 ]
                                  jeszcze jeden taki post a dostaniesz ostrzezenie

Skomentuj

bo dla mnie 2W z lampy to nie 2W z tranzystora czy scalaka.
                                    Kurde, a mi z pomiarow wychodzi ze 2W to 2W tak samo jak 10om =10om niewazne jak mierze... :grin:

Skomentuj

To widać mamy poglądy, bo dla mnie 2W z lampy to nie 2W z tranzystora czy scalaka. Rozpatrywanie wzmacniacza na podstawie jednego parametru jest co najmniej śmieszne.
                                      Rozmawiamy o wzmacniaczu do subwofera i jak na razie nie widzialem takowego na lampach. W takim wzmacniaczu najwazniejsza jest jego moc ktora musi byc odpowiednio dobrana do mocy glosnika.

Jak cos chcesz kolego udowodnic co do mocy tego chinskiego wzmacniacza to ja najpierw zmierz.

Skomentuj

Witam , polecam Ci to : http://allegro.pl/item656699479_wzma...ra_canton.html
                                        jakością praktycznie duzo nie odbiega od lamp (mimo tego ze tez nie widziałem lamp przy wzm. do subów) . i przede wszystkim spełnia twoje oczekiwania odnośnie mocy wyjsciowej oraz idealnie współpracuje z kinem domowym , Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X