znów ja :) mam problem z moją unitrą, wymieniłem wszystkie tranzystory wszystko śmiga ale moc sporo spadła, kiedyśmierzyłem napięcie na wyjściu przy max wysterowaniu i wynosiło ono 27V o ile dobrze pamiętam a teraz mam marne 19V ;/ czym to może być spowodowane? w jednym kanale nie mam też rezystorów z dławikami wiec dałem 2 rezystory 0,47oma i na 1 nawinąłem dławik tylko że teraz prąd spoczynkowy jest ciężej ustawić bo muszę ustawiać 10mV napięcia na rezystorach a nie 20mV czy ten dławik jest tam w ogóle potrzebny? nie wiem czy fabrycznie to dławiki bo to bardziej jakiś drut oporowy a nie mam skąd takiego załatwić... tak czy siak wzmacniacz działa ale mocy mi brakuje... napięcie zasilania to około +-36,5V
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
problem z unitrą po naprawie :P
Collapse
X
-
Te rezystory z nawinietym drutem to są rezystory drutowe(emiterowe) spokojnie mozesz wstawic ceramiczne 5 watowe o takiej samej rezystancji,nie ma potrzeby niczego obliczac,sprawdz sobie na schemacie jakie byly fabrycznie wstawione-o jakiej rezystancji,bd911 9 bd 912 to zamienniki BDP283 czyli tych co miales wczesniej,bd911 moge procowac z wyzszym napieciem ale napiecia napewno nie zanizaja,wymien wszystkie rezystory emiterowe na ceramiki(5w) i podnies prąd spoczynkowy do tych 20 mv
Skomentuj
-
prąd spoczynkowy w tym wzmacniaczu się wylicza. 20mV daje około 20mA prądu spoczynkowego. w jednym kanale mam oryginalne rezystory w drugim mam ceramiczne 5W 0,47 oma na obu moc jest taka sama. tą różnicę w mocy słychać dość znacząco, wcześniej wywracało flaki teraz przesterowuje się bardzo szybko...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TasiorEl_liero, no to skup sie i wyobraz sobie ze chodzi o pomiar na Re.
Ciezko to Ci sie mysli chyba.
Co do tematu to nosmaster byś wrzucił tu jakieś schematy, dane co powymieniałeś, kup oryginalne trany, albo idź do servisu bo ciężko to widze.
Skomentuj
-
zmiany to wymiana tranzystorów końcowych na te co podałem i wymiana bd36 na bd40 oraz bd35 na bd139 i tranzystorow stabilizacji termicznej chyba też bd 135 albo bd 133 na bd 139 czyli praktycznie nic napięcie zasilania z +-27V podniesione do +-36,5V i żadnych zmian poza tym nie ma.
link do serwisówki wzmacniacza:
http://wyslijto.pl/plik/ux9b8jizqo
Skomentuj
Skomentuj