Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak pomierzyć transfomator?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak pomierzyć transfomator?

Witam, wyciągnąłem ze starego UPSa transformator, dość "sporawy" :)

Wchodzą do niego 2 kable ( na pierwotne - normalne ) a wychodzi 5 .. 2 czarne, 2 niebieskie i czerwony ...

Napięcia dam rade pomierzyć, ale dlaczego wychodzi 5? Czyżby ten piąty czerwony był jakiś uziemieniem?

Jak sprawdzić ile wat ma takie trafo? Musiałbym coś podłączyć na wyjście przez rezystor i mierzyć spadek napięcia na rezystorze?

Nie da się jakoś policzyć bez podłączania czegokolwiek na wyjściu ile ma wat?

Oznaczeń na trafie brak.

Dodam, że jak np. na wyjściu mam 2 czarne kable, to każdy z nich składa się z 2 mniejszych kabli brązowych ...

Proszę o pomoc :)

czerwony będzie wspólnym kabelkiem z którąś parą
    zmierz pomiędzy czerwonym a czarnym pierwszym potem drugim i to samo z niebieskimi
    powinno któreś napięcie pomiędzy dwoma takimi samymi kabelkami spaść o połowę
    z trafa upsa najczęściej wychodzi około 9-11V więc możesz podłączyć żarówkę na 12v
    np. taka http://allegro.pl/item647159662_zaro...6_20w_12v.html
    lub wersja 50W

Skomentuj

mierząc indukcyjność możnaby odtworzyć schemat uzwojeń a zrobić możesz to jigiem jeśli masz

Skomentuj

jiga nie mam ... Jak przyjdę do domu to podepnę to trafo i podam Wam jak się prezentują napięcia na wyjściu

[ Dodano: 2009-06-10, 17:30 ]
        Oto fotki trafa:

2 białe na ostatnim zdjęciu to jest wejście

no a na wyjściu widać 5 kabli

Od mierzenia których zacząć? :)

Skomentuj

Jak juz sprawdzisz czy dziala to pytanie tylko do czego przydatne jest takie trafo.
          Bo mozna z niego zrobic UPS-a albo zasilacz o malym napieciu (ok 12V) i duzym pradzie.

Skomentuj

No właśnie planowałem sobie zrobić zasilacz regulowany do 12V i regulowany prąd ... Chociaż szkoda, że nie ma tam napięcia 24V .. Na pewno nie ma więcej niż 12?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
              Chociaż szkoda, że nie ma tam napięcia 24V .. Na pewno nie ma więcej niż 12?
              zmierz

Skomentuj

Jak z UPS-a to może mieć uzwojenia np. 2x10V, wtedy da się zrobić zasilacz do ok. 20V.

Skomentuj

Ale po co gdybać? cudny90, zmierz te napięcia to będzie wszystko wiadomo i tyle, a nie może ma 20, może 10 a może 1500 100 900 :evil:

Skomentuj

Dobra, pomierzyłem. I tak:

czarny-czarny 16V
                    niebieski-niebieski 18V
                    czarny-niebieski 0
                    niebieski-czarny 0
                    czerwony-niebieski 0
                    niebieski czerwony 0
                    czerwony-czarny 0
                    czarny-czerwony 0

:grin: :grin:

Czyli jak, tylko 2 napięcia mam? I mogę z tego zrobić zasilacz 16+18 = 34V?????

EDIT: Zapomniałem dodać, że mierzyłem trafo jeszcze piszczkiem :)

I tak:

niebieski - niebieski - piszczy
                    czarny - czarny - piszczy
                    niebieski - czerwony - piszczy

Któreś kabelki trzeba chyba złączyć, ale nie wiem które

Skomentuj

Czyli jak, tylko 2 napięcia mam? I mogę z tego zrobić zasilacz 16+18 = 34V?????
                      to uzwojenie czarny/czarny wyglada,że ma mniejszą obciazalnosc (średnica kabli wyprowadzajacych) niż niebieski/niebieski .Czyli nie wskazane łączenie szeregowe tych uzwojen w celu uzyskania 34V

Skomentuj

mhm .. ale 18V mi w zupełności wystarczy ..

A w takim razie co z czerwonym kablem? co to jest za kabel, poco on jest?

18V byłby zasilacz, a 16V mógłbym zastosować do zasilania mierników w zasilaczu np ..

Skomentuj

Widze kolego ze nie masz zielonego pojecia o transformatorach wiec jak Ty chcesz zrobic zasilacz?

Na 99% ten czerwony to srodek odczepu miedzy niebieskimi czyli 2x9V daje 18V i to jest uzwojenie pradowe a te czarne jest pomocniczym i z tego mozesz sobie zasilac mierniki.

Skomentuj

Widze kolego ze nie masz zielonego pojecia o transformatorach wiec jak Ty chcesz zrobic zasilacz?
                            Nie no jakieś pojęcie mam, ale zawsze miałem problem z uzwojeniami, które do czego, co poąłczyć, a co nie :P

Czyli czerwony kabel mam zostawić w spokoju?

Skomentuj

Czyli czerwony kabel mam zostawić w spokoju?
                              Przy Twoim zastosowaniu tak. Dobrze by bylo jakbys jeszcze raz zmierzyl napiecie miedzy niebieskimi a czerwonym bo wczesniej wyszlo ci 0V ale piszczyk pokazal przejscie czyli musi to byc uzwojenie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X