Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prosty ogranicznik prądowy 1,5A i regulacja obrotów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

prosty ogranicznik prądowy 1,5A i regulacja obrotów

siemka.
    Planuje zrobic sobie wiertarke do płytek pcb mam silniczek od nagrzewnicy samochodowej sporawy i mam problem ze zrobieniem do niego zasilania otóż ten silnik ma bardzo dużą moc przy 12v i 15A(z prostownika)a ja do zasilania wiertarki mam trafo 20va 12v 1,6A(silinik z wiertełkiem powinien ukrecic) i chce zrobić ogranicznik 1,5A żeby tego trafa nie zameczyć i jeszcze jakos regulacje obrotów silnika,do tego mam stabilizator 78s12.Jak to zrobić??

przy małym obciążeniu silnik bedzie pobierał o wiele mniejszy prąd więc nie wiem po co ten ogranicznik :P a regulację można zrobić na 1 tranzystorze+radiator, moc strat nie powinna być aż taka wielka, to na pewno jest najprostrze rozwiązanie ale czy najlepsze to nie wiem :)

Skomentuj

to jak będzie mial ciezko to pobierze wiekszy prąd a jak przy wierceniu bedzie za cieżko to trafo sie zagotuje? a regulacja to tranzystor + potek mozesz narysowac schemat jak to podłączyć :wink: a dało by rade zrobić jeszcze przełącznik obrotów lewe, prawe to jest bardzo przydatne?

Skomentuj

Kup sobie na allegro mini wiertarkę http://allegro.pl/item644296161_vthd...recyzyjna.html i po problemie. Koszty nie wielkie a i do tego o niebo lepsze niż jakaś kombinowana.
        Ja podobna wiercę od kilku lat i jestem w 100% zadowolony

Skomentuj

Po co mam kupowac chce zrobic wiertarke bo nie mam co robić lekartstow na nude dajcie jakis schemat :grin:

Skomentuj

Jak sie nudzisz to sam poszukaj schematu skoro masz duzo czasu...

Skomentuj

tranzystor taki żeby się nei spalił myślę że jakiś 15A wystarczy a tu masz oznaczenia
              http://stedar.low.pl/img_hobby/001/T...l_1af4b555.jpg i wszystko powinno być jasne :P

Skomentuj

wiem że banalne pytania zadaje :razz: ale jak podpiac tranzystor do potka żeby miec regulacje obrotów pamietam ze 2 lata temu takie coś robiłem ale zapomniałem :smile:

Skomentuj

Wpinasz potencjometr między bazę a kolektor, wejście na kolektorze a wyjście na emiterze, układ wpięty szeregowo z odbiornikiem.
                  Mówimy o tranzystorze NPN.

Skomentuj

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...fd0057cf5.html kumpel mi zaprojektował plytke :wink:

Skomentuj

A po co taka wielka? te elementy by sie zmiesily na 2-3 razy mniejszej. Daj schemat to cos wymyslimy jak to zmiejszyc.

Skomentuj

to jest narysowane żebym się tylko mógł przyjrzeć (schematycznie) a narysuje sobie to markerem na laminacie w dowolnej skali. Może być taka regulacja? :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Robson132
                          jak podpiac tranzystor do potka żeby miec regulacje obrotów
                          tu masz
                          Oczywiście tranzystor musi być większy ( bd911 albo 2n3055, lub większy)

co do zmiany obrotów: to najzwyklejszy 3 pozycyjny przełącznik wystarczy:
                          w taki sposób go odłącz: ( widok od dołu - czyli od strony nóżek)

Jak chcesz to tu masz schemat fajnego regulatora, ale musisz wtedy zasilić bezpośrednio z wtórnego uzwojenia trafa: ( na schemacie jest błąd - wejście to nie 16-19 DC, tylko AC!!!)
                          otóż ten silnik ma bardzo dużą moc przy 12v i 15A(z prostownika)a ja do zasilania wiertarki mam trafo 20va 12v 1,6A(silinik z wiertełkiem powinien ukrecic) i chce zrobić ogranicznik 1,5A żeby tego trafa nie zameczyć i jeszcze jakos regulacje obrotów silnika,do tego mam stabilizator 78s12
                          LM7812 to stabilizator do 1A,,, więc odpada. Jak już to zastosuj lm317 z dodatkowym tranzystorem mocy zwiększający przepływ prądu, albo lm 350 ( 3A, a trafo daje 1,5A).

Wg mnie to twoje robienie wiertarki do PCB z tak silnego silnika to jak wspawać do osobowego auta blache 10mm!!!. Po co tak silny silnik? A wogule masz trafo za małe... szkoda czasu na takie coś... Jak długo będziesz katować trafo na tym silniku, to h.. go strzeli ( zwoje się przegrzeją, laminat przepali, zwarcie na zwojach i dupa... a pewnie nie masz trafa separacyjnego (bezpiecznego)).
                          Wyciągnij silnik z jakiejś zabawki, taki do 1A, taki spokojnie wystarczy.

a z tego trafa zrób sobie zasilacz do 15V i będziesz miał jak znalazł układ do zasilenia silniczka ( z regulacją obrotów i zmianą kierunku na przełączniku 3 pozycyjnym)

Skomentuj

Mam stabilizator lm78s12 czyli 2A,z jakiej zabawki wyciągnie taki silnik żeby wiertło ukrecił no chyba że z suszarki z tym trafem żuberek to masz racje :neutral:
                            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...579b25cf4.html wiertarka mojego kumpla
                            bardzo bym chciał taka sobie zrobic :grin:

Skomentuj

z jakiej zabawki wyciągnie taki silnik żeby wiertło ukrecił
                              np. za dużych samonapędzanych samochodów, motorów, albo ze starych gramofonów, napędów cd/dvd. ( ja mam z motoru-zabawki na baterie i do PCB idealny, ale tylko do PCB)

Aha i jeszcze jedno: jak masz silnik 180Watt ( jak piszesz - 12V/15A - jak mierzyłeś pobór prądu? Coś mi sie wydaje, że za duży, chyba że na zatrzymanym silniku - to sie zgodze z takim poborem) i zasilisz go z trafa 20VA (12V/1.6A) to silnik będzie się kręcił baaaardzo wolno.
                              A co do tego stabilizatora to nie zrobisz na nim regulatora obrotów/napięcia, bo to nie jest stabilizator z płynną regulacją!!!
                              Więc zostaje ci szukanie silnika pod te trafo, bo chyba głupotą byłoby kupowanie trafa 12V/15A!!!

Skomentuj

ten duży przy zatrzymaniu wirnika ma taki pobór mierze co by było gdyby sie zatrzymał bo wiertła nie mógł ukręcić a i tak on jest za duzy i za ciezki wiertarka taka ma być zgrabna i lekka próbowałem dwa silniki z magnetowidu a drugi troche większy i z wiertłem na 100% nie dadzą rady http://allegro.pl/item661996127_siln...010354_18.html taki by się przydał :grin:
                                żuberek masz taka wiertarkę diy jak masz to pokaz :wink:

Skomentuj

Ja mam takie cuś

Powiem, że nie jest wcale takie badziewie jak ludzie o nim piszą.
                                  Silniczek ma 6W i jałowo 11tys obr/min, zasilacz też ma 6W i przy wierceniu silnik znacznie zwalnia. Jeśli jednak zasilimy wiertarkę z zasilacza ATX, to spadek obrotów pod obciążeniem jest niewielki.
                                  Bicie głowicy jest niewielkie, oś silnika ma ledwo wyczuwalne luzy mimo wielu przepracowanych godzin. Co jakiś czas silnik rzęzi, ale po ponownym włączeniu problem znika.
                                  Jedynym problemem jest mocowanie wiertła. Najlepiej byłoby zamocować małą głowicę precyzyjną do wierteł. Jeśli ktoś używa jednego rozmiaru wierteł to może zastosować tulejkę spasowaną suwliwie do wiertła i wkleić wiertło na klej do łożysk.

Dobra zabawka, ale tylko gdy ktoś wierci otwory "od czasu do czasu".
                                  Gdy ktoś robi płytki codziennie, to dla oszczędności czasu i nerwów lepiej kupić lub zrobić wiertarkę stołową.

Skomentuj

żuberek masz taka wiertarkę diy jak masz to pokaz
                                    prosze bardzo:

Skomentuj

żuberek i to działa? nie masz bicia na wiertle?

Skomentuj

Tez taki mialem i nawet do plytek dawalo rade - calkiem nawet trzyma. Zmienilem pozniej na taki wynalazek najprostszy jak koledzy wyzej pokazywali i jednak tym nowym wygodniej. :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X