Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symetria w preampie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symetria w preampie.

Nie wiem jak poradzić sobie z brakiem symetrii w wzmacniaczu różnicowym od mojego preampa. Jeżeli niemożliwe jest sparowanie tranów w ukł. lustra prądowego to jak sobie z tym poradzić?
    Zamiast MATów mam SSMy.

zaznaczone spadki napięc.

kompensować offset

Skomentuj

no ja właśnie odłączyłem cały OP77 przez usunięcie R26 R31 R32 chcąc się uporać z brakiem symetrii, bo parametry walną w łeb i co...

Skomentuj

masz oscyloskop? jak tak to pokaz jak to wygląda

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
          przez usunięcie R26 R31 R32 chcąc się uporać z brakiem symetrii, bo parametry walną w łeb i co...
          Ta symetria jest tak wazna jak zeszloroczny snieg. W artykule jest tylko wzmianka ze zauwazono pogorszenie parametrow przy braku symetrii. Tylko co to znaczy pogorszenie parametrow? I co to znaczy brak symetrii? Uklad ma idiotyczna petle DC servo ktora trzeba regulowac!? Przeciez po to daje sie DC servo zeby juz nie trzeba bylo nic regulowac!
          Widze ze kazdy kto dotchnie sie tego ukladu ma z nim klopot.

Przede wszystkim jest jakis niedobor pradu na R5, R6 tak jakby T6 mial bardzo male wzmocnienie pradowe i duza czesc pradu plynela jego baza. Podaj napiecia na R17, R18 i jakie jest stale na wyjsciu (bez DC serva)?
          Sprawdz luty i wartosci elementow.

Ciekawe ze uniamp ma dokladnie taki sam uklad i jakos wszystko jest symetryczne a Tu trzeba dobierac regulowac i bog wiec co jeszcze.

Skomentuj

miło ,ze jeszcze ktos walczy z tym samym :grin: zaufaj Irkowi jeśli masz problem z DCserwo.Ja walczę z prowadzeniem masy od...... niepamietam kiedy i ciagle jest nie tak.Nie ma znaczenia jakie masz trany(ja mam MAT i też mam problemy)napięcia masz dokładnie te co sa podane na schemacie?

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
              napięcia masz dokładnie te co sa podane na schemacie?
              tak, spadki napięć.

Zamieszczone przez flodins
              masz oscyloskop? jak tak to pokaz jak to wygląda
              No właśnie nie... interesuje się elektroniką, ale elektronikiem zawodowym nie jestem, a narazie 2kzł na hobby nie mam :)

Zamieszczone przez irek
              Podaj napiecia na R17, R18 i jakie jest stale na wyjsciu (bez DC serva)?

Na wyjsciu 13V. R17 i R18 mogę powiedzieć z pamięci, bo układ leży aktualnie 120km ode mnie, że około 1V i były sobie w miare równe, różnica była spowodowana tym, że na R9 jest mniejszy spadek i napięcie na bazie T7 jest większe.

[ Dodano: 2009-06-20, 14:25 ]
              mnie najbardziej zastanawia tranzystor przy R10, czemu taki prąd przez niego płynie, bo po zatkaniu na R10 nie ma spadku napięcia.

Skomentuj

mam komplet SSM'ów do tego pre(nowe nieużywane).Moge Ci je podesłać to se pozamieniasz i zobaczysz co sie bedzie działo.Niebawem postaram sie pomierzyc moje oba kanały i podam Ci wartosci w punkatach,które zaznaczyłes na schemacie

Skomentuj

Uklad ewidentnie jest nasycony bo daje maksymalne dodatnie napiecie wyjsciowe. Mozliwe ze napiecie niezrownowazenia jest tak duze ze bez DC servo tak wlasnie bedzie ale sam uklad jest sprawny.
                  Dc servo jak juz pisalem jest idiotyczny i zostal zaprojektowany pod MAT-y w ktorych wersja pnp ma o wiele mniejsze wzmocnianie od npn dlatego DC servo potrafi tylko sciagac napiecie do ''dolu''. Ja bym na poczatek wywalil R29, R32, T12 (zwora B-K) i sprawdzil wtedy jakie jest stale na wyjsciu i jakie jest napiecie na wyjsciu op77.

Podejzewam ze jakby wstawic zwykle BC550/560 to uklad dzialalby bez DC serva i mialby bardzo dobre parametry. Przy tak malych wzmocnieniach to nie ma co mowic o szumach czy znieksztalceniach.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    UkladJa bym na poczatek wywalil R29, R32, T12 (zwora B-K) i sprawdzil wtedy jakie jest stale na wyjsciu i jakie jest napiecie na wyjsciu op77.
                    na wyjsciu 13V, OP 14V

Mogę na wejscie dodać potka balansującego między "+" a "-" zasilania do baz tranów?

Skomentuj

na wyjsciu 13V, OP 14V
                      Sory moj blad, wywal R31 a wstaw R32 i podaj napiecia.

Mogę na wejscie dodać potka balansującego między "+" a "-" zasilania do baz tranów?
                      Przeciez od tego jest uklad DC servo.

Skomentuj

A no wiem, ale widzisz to DC servo jest takie zwalone, że napięcie na wyjściu OPa rośnie praktycznie liniowo z 0 do około 12V, tylko w czasie 20sek...
                        Czyli wiesz jak po jakim czasie na wyjściu preampa uzyskuje 0V...
                        Chyba, ze to tak ma działać, powoli.

Zamieszczone przez irek

Sory moj blad, wywal R31 a wstaw R32 i podaj napiecia.
                        Ale na wyjściu OPa jest dodatnie a potrzebujemy ujemnej połówki. (o ile dobrze łapie to) To zwarcie B-K nie pomoze nam.
                        Po zamianie R31 na R32 nic sie nie zmieniło.

Czy servo ma tak powoli kompensować? Czy lepszym rozwiązaniem będzie wstawienie potka zamiast niego ? Nie umiem odpowiedzieć, bo nie wiem czy to napięcie ma być stale kompensowane, czy jednorazowo - bez sygnału wyrównać i koniec.

Skomentuj

Wlasnie ma dzialac tak wolno bo gdyby dzialalo szybko to by eliminowalo niskie czestotliwosci sygnalu. Oczywiscie troche moze byc szybsze ale to nie tak latwo dobrac bo caly uklad moze sie wzbudzic na niskich czestotliwosciach.

Potencjometr regulacji DC ustawia sie raz ale potem DC moze sie zmieniac ze wzgledu na zmiany termiczne a tylko DC servo je skompensuje.

Ujemna polowka jest potrzebna do oryginalnego ukladu w ktorym zastosowane tranzystory pnp maja duzo nizsze wzmocnienie pradowe dlatego uklad DC servo jest przygotowany tylko do kompensacji ujemnej. I w tym caly problem bo wstawiajac inne tranzystory moze sie okazac ze bedzie potrzebna kompensacja dodatnia. Dlatego konieczne sa te zmiany (zwarcie B-K i wywalenie R31).

Skomentuj

aaa i już wiem sporo.
                            Aha, bo mogłeś nie wiedzieć, jak pisałem wczesniej zamiast MATów mam SSMy. A one mają takie same parametry jak MATy i niektóre nawet lepsze.
                            SSM2210 600hFe
                            SSM2220 150hFe
                            (średnie wzmocnienie)

W tym momencie już wiem co jak działa i zrobię drobny eksperyment, zlikwiduje DC servo i dam potka, będę zamieniał raz na lustro "przy" R31, raz R32 raz oba. Sprawdzę stabilność termiczną no i co najważniejsze różnicę w odsłuchu różnych kombinacji. I po obserwacjach zastosuje jedną z nich.
                            R29 wywalić, OPa wyciągnąć, zwora C-E i zabawa.

Byli tacy agenci to twierdzili, ze bez DC serva gra lepiej, przekonamy sie.

Jakieś rady, czego nie robić?

Edit:
                            Szybkość kompensacji składowej mogę zwiększyć zmniejszając rezystory na wejsciu OPa nie? Tylko czy to dobre posuniecie... Póki co dolne pasmo preampa to 1,5Hz. Warto zawyżyć je na cel?

Skomentuj

Wlasnie wiem ze masz inne trany dlatego to DC servo moze nie dzialac.
                              Jak zbyszkowi uruchamialem te preampy to musialem zmniejszyc wartosc R30 bo uklad DC serva mial za maly zakres regulacji i sie nie kompensowal do zera. A to wina idiotyczengo ukladu DC servo.

Odsluchy tak drobnych zmian jak DC servo czy bez sa idiotyczne , ten uklad nie wplywa w zadnym stopniu na wlasciwosci wzmacniacza w zakresie przebiegow zmiennych on dziala tak jakbys posadzil niewolnika ktory caly czas kreci prk-em od DC na wyjsciu utrzymujac zero na wyjsciu, stad nazwa DC servo.

Pasmo wzmacniacza od dolu to jedno a pasmo ukladu DC servo to drugie wazne jest gdzie sie przecinaja ich charakterystyki co jest wazne dla stabilnosci.

Skomentuj

miałem okazje przesłuchac pre (z działajacym DCserwo ;jak działajacym opisałem Ci) podłaczonym do syma (dwie wersje na Toshiba i NJL)oraz końcówki z RE 6/82.moim zdaniem zdecydowanie lepsze brzmienie daja same końcówki bez tegoz pre aczkolwiek pre daje mozliwosc osiągniecia zakładanych mocy przez końcówki no i dzwiek dynamiczniejszy.

Skomentuj

Według ideowego mam kręcić prką P2, tak, żeby uzyskać możliwie najniższe napięcie na wyjściu OPa.
                                  W moim przypadku bez zmniejszenia rezystora R30 ( do około 40k ) jest to niemożliwe.
                                  Czy powinienem dążyć do tego jak najniższego napięcia na wyjsciu OPa?

Wiadomym jest, że im niższa rezystancja R30 tym szybciej zrównoważa się symetria, bo potrzebne jest mniejsze napiecie na bazie T12, które w dość krótkim czasie uzyskujemy z OPa.

I tak się dzieje (po zamianie R30=40k):

Na starcie zamiast 4V stałego mam 0,7V
                                  OP zbija składową do 3mV (w przypadku R30=100k, tylko do około 100mV zbijał)
                                  No i o wiele mniej czasu potrzeba OPowi do zbicia stałej skł.
                                  Na wyj. OPa zamiast 10V mam 3,5V gdy ustabilizuje się preamp.

Czyli same plusy. Ale czy mogę tak operować wartościami R30 i czy dążyć do 0V na wyj. OPa?

[ Dodano: 2009-07-01, 20:39 ]
                                  Zamieszczone przez zbyszek
                                  miałem okazje przesłuchac pre (z działajacym DCserwo ;jak działajacym opisałem Ci) podłaczonym do syma (dwie wersje na Toshiba i NJL)oraz końcówki z RE 6/82.moim zdaniem zdecydowanie lepsze brzmienie daja same końcówki bez tegoz pre aczkolwiek pre daje mozliwosc osiągniecia zakładanych mocy przez końcówki no i dzwiek dynamiczniejszy.
                                  Aha, dzięki za informacje. Widzisz, na moim biurku czekają już końcówki mocy Elektora 90W 8ohm, których zwykłym sygnałem z karty dzwiękowej 0,7V nie wysteruje. Dlatego zabrałem się za preampa.

Skomentuj

Dobierz tak R30 zeby na wyjsciu opampa bylo w okolicy zera ale nie musza to byc mV tylko spokojnie +- 1V wystarczy. Czym bedzie mniej tym mniej bedzie na wyjsciu preampa. Teoretycznie powinno byc na wyjsciu max +-60uV czyli ponizej mozliwosci pomiarowych typowego miernika 3,5cyfry.

Skomentuj

Więc tak:

preampy wyregulowane, na wyjściu między -2mV, 2mV.

R30 + PR2 = około 50k

wyj. OPa około 70mV

"Grać grają" i gitara. :mrgreen:

Teraz będę się powoli pakował bo wyjeżdżam do Holandii :grin: do pracy na wakacje. Jak wrócę, skończę wszystko.

Irek Zbyszek dzięki za pomoc i wiedzę. Pozdrawiam was.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X