Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym i Dual Mono

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symasym i Dual Mono

Hej mam takie pytanie, robię sobie wzmacniacz w topologii pseudo Dual mono. Dwie końcówki symasym ( plytki od Flodinsa), oddzielne trafa i zasilacze do obu końcówek, ale niestety jeden potencjometr (podwójny ALPS) dla obu końcówek - dlatego pseudo.
    Pytanie mam co do mas i ich łączenia. Czy wielkim grzechem było by połączenie mas z obu końcówek mocy. Planowałem rozdzielić je i nie łączyć ich we wzmacniaczu, ale właśnie projektuje płytkę pod selektor na przekaźnikach i niestety ciężko mi to zrealizować , połączenie obu mas ułatwiło by sprawę.
    Oczywiście połączę je tylko w jednym punkcie (masa całego wzmacniacza).

Pzdr Devolt

Zamieszczone przez devolt
    jeden potencjometr (podwójny ALPS) dla obu końcówek - dlatego pseudo.
    Przeciez to nie determinuje tego ze nie bedzie to dual mono. Potencjometr ma 2 osobne kanaly i dopuki nie polaczysz ich masa bedzie rozdzielona.

Skomentuj

Oki a czy połączenie tych mas dużo zmieni??
      Bo tak jak pisałem połączenie ułatwiłoby mi zaprojektowanie płytki pod selektor.

Skomentuj

devolt, to chcesz dual mono czy nie? Jesli chcesz laczyc masy we wzmaku to po co w ogole 2 zasilacze itd?

Skomentuj

Bo akurat mam takie z odzysku :) 2 trafka z radmora ts180. No to w takim razie pokombinuje zeby ich nie łączyć.

Skomentuj

Masy i tak masz połączone w źródle sygnału, więc jak chcesz stworzyć pętlę to oczywiście możesz sobie je połączyć jeszcze we wzmacniaczu.

Skomentuj

No tak przecież masa będzie połączona w takim wypadku w więcej niż jednym punkcie...no to problem się rozwiązał :) musze się pomęczyć i rozdzielić masy.

Pzdr Devolt

Skomentuj

Ciekawe jak rozdzielisz masę dla kazdego kanału z komputera albo CD, trzeba przedwzmacniacz z wyjsciem różnicowym

Skomentuj

Albo zaprojektować przetwornik C/A dual mono i korzystać z wyjść cyfrowych.

Skomentuj

Jak masy maja laczyc sie na potku to musisz je polaczyc na samych wejsciach potem puscic jako jedna do potka a nastepnei rozdzielic z sygnalem na dwie koncowki i dalej masy juz maja byc oddzielone. Obudowe podlaczasz do masy wejsciowej czyli tej wspolnej. Masa zasilacza i masa glosnikow (czyli to samo) ma juz byc oddzielnie i nie moze sie kontaktowac z obudowa ani masa sygnalowa. Przy takim ukladzie nalezaloby wywalic rezystory 10om spinajace mase sygnalowa z masa zasilania.

Skomentuj

Udało mi się tak poprowadzić ścieżki w selektorze, że mas nie musiałem łączyć.
                      Gdybym podłączył jakieś źródło, które ma wspólną masę dla lewego i prawego kanału np kompa, to i tak pętla sie nie zrobi, bo będą się one łączyły tylko w jednym punkcie, zaraz przy źródle dźwięku ( w końcówce małego Jacka).

A co do tych rezystorów 10Ω to one chyba są tylko wtedy potrzebne jak zasila się obie końcówki z jednego trafa, zgadza się??
                      Bo tak patrzyłem na inne konstrukcje i np nie ma ich w konstrukcji z Elektora HEXFET, a tam jest włażnie w dual mono z dwoma zasilaczami.

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt
                        Gdybym podłączył jakieś źródło, które ma wspólną masę dla lewego i prawego kanału np kompa, to i tak pętla sie nie zrobi, bo będą się one łączyły tylko w jednym punkcie
                        no jak nie, jak tak

Skomentuj

W którym miejscu zrobi się pętla?? Stworzyłem taki prymitywny schemat prowadzenia masy.
                          Nawet jak się połączy obie masy L z P w kablu od źródła sygnału to nie będzie żadnej pętli.
                          Tak czy owak będę musiał poeksperymentować z masa jak będzie przydźwięk to się coś pomyśli. Chciałem się tylko upewnić czy jak wywalę ten rezystor 10 om i dam zworę, to nie wpłynie to jakoś negatywnie na pracę wzmacniacza.

Pzdr

Skomentuj

mój błąd, a rezystor przy takim połączeniu to trzeba wywalic

Skomentuj

Tylko teraz nie bedziesz mial jak podlaczyc obudowy do masy sygnalowej :)
                              Ja bym jednak zwarl masy na wejsciach (samych gniazdach).
                              Wydaje mi sie ze za bardzo przejmuejsz sie masami bo w selektorze i potku volume duzo wazniejsze jest oblanie sciezek sygnalowych masa zeby zlikwidowac przesluchy miedzykanalowe czy miedzywejsciowe.

Jeszcze nie widzialem wzmacniacza z potkiem stereo ktory by mial rozdzielone masy.

Skomentuj

Poszedłem za radą bardziej doświadczonego kolegi Irka i w końcu połączyłem obie masy.
                                Będą sie tylko łączyły na płytce selektora dalej już oddzielnie.
                                Taka płytka mi wyszła:

Zalałem masą ile sie tylko dało.
                                Nieużywane wejścia będą zwierane do masy poprzez rezystory 100k.
                                Przekaźniki jakie będę stosował mam ze swoich zbiorów dlatego są troszkę inaczej sterowane i posiadają aż 4 wejścia.
                                Przekaźniki mają wbudowany magnes trwały przez co do załączenia i wyłączenia wystarczy podać im impuls około 30V. ( flip-flop chyba tak to się nazywa) . Przekaźniki mają chyba pozłacane styki, bo leżą już u mnie z 10 lat w piwnicy, a styki wyglądają jak nowe :) i mam ich całkiem sporo :)

Pzdr

Skomentuj

Te 100kom to powinny byc na stale na kazdym wejsciu a nie zalaczane przekaznikiem, zazwyczaj daje sie troche wieksza wartosc 220k-1M.
                                  Sciezki sygnalowe wychodzace z selektora a biegnace na potencjometr sa rownolegle do siebie i to na bardzo dlugim odcinku, beda ogromne przesluchy! To wlasnie miedzy nimi powinna isc masa. Widze ze nie czytales tematu o selektorze a byl nie dawno i tam wszystko bylo wyjasnione.

Skomentuj

A można wiedzieć czemu daje się te rezystory na każdym wejściu na stałe podłączone do masy??
                                    Nie będą ograniczały sygnału??

Skomentuj

One sa po to zeby sciagnac potencjal do masy co likwiduje stuki przy przelaczaniu wtedy gdy takich rezystorow nie ma w zrodle sygnalu (zazwyczaj sa).
                                      100kom na pewno nie obciaza zrodla bo wejscie wzmacniacza ma duzo mniejsza rezystancje.

Skomentuj

To jeszcze dla pewności looknij na wersję finalną :) Tak chyba powinno być dobrze??
                                        Rezystorki podciągające wejścia do masy będą miały wartość 220k lutowane pewnie od spodu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X