Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prostownik jako zasilacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prostownik jako zasilacz

Mam pytanie.Czy prostownik do akumulatorów samochodowych może służyć jako zasilacz do wzmacniacza?

Zależy do jakiego. Jeśli samochodowy to ok, a jeżeli domowy to może być ciężko.

Skomentuj

Dzięki za opdowiedż.Chciałbym nim zasilić tda1554Q więc to samochodowy wzmacniacz.Jeszcze pytanie.czy potrzebne są kondensatory do filtracji?

Skomentuj

Kondensatory sa potrzebne ale na razie nie wiemy co to za prostownik? Jesli zwykle trafo z diodami to po podlaczeniu kondensatora filtrujacego moze sie okazac ze bedziesz mial na nim ponad 20V a to za duzo.

Dlatego krotko mowiac prostownik nie nadaje sie do zasilania wzmacniacza.

Skomentuj

przemek126 kup sobie trafo z 40va 12v zrób prosty zasilacz na mostku i kondensatorze i będzie git :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
            przemek126 kup sobie trafo z 40va 12v zrób prosty zasilacz na mostku i kondensatorze i będzie git
            napewno git skoro bedzie 17v po wyprostowaniu.

Skomentuj

No może trochę przesadziłem zasilanie z 15-16v by się przydało ale i tak ta kość ma max 18v. :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                napewno git skoro bedzie 17v po wyprostowaniu.
                A gdzie spadek napięcia na diodach :wink: ?

Skomentuj

przemek126 kup sobie trafo z 40va 12v zrób prosty zasilacz na mostku i kondensatorze i będzie git
                  albo przerób ten prostownik na regulowany zasilacz (blok filtracji + blok regulacji napięcia np. na LM317 lub większym). Ja robiłem testy na zasilaczu regulowanym do 20V/0.5A i owej kości TDA - przy napięciu 17,5V kość się "wyłącza". Po zmniejszeniu napięcia działa nadal sprawnie.

Skomentuj

Zasilacze niestabilizowane nie bardzo nadaja sie do zasilania koncowek samochodowych bo wymagaja napiecia z przedzialu 10-15. Przy 10V moc bedzie bardz oskromna a powyzej 15V bedzie na tyle duza ze kostka moze sie uszkodzic od mocy albo za duzego napiecia. Zasilacz niestabilizowany nie jest w stanie utrzymac napiecia w zakresie 10-15V wliczajac w to zmiane napiecia pod obciazeniem i mozliwe zmiany napiecia sieci +-10%.

Skomentuj

Czaruję...
                    X