Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tracer eclipse lite-spalony wzmacniacz?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tracer eclipse lite-spalony wzmacniacz?

No więc sprawa ma się tak. Zrobiłem subwoofer z 2 głośników rft l3404 połączonych równolegle bez zwrotnicy, skrzynia br 52l. wcześniej eksperymentowałem już z tymi głośnikami i wzmacniaczem i wszystko było ok do czasu przeniesienia tych głośników do innej obudowy.
    Na początku grały dobrze, potem był dziwny dźwięk, coś jakby się kable poluzowały gdzieś i nie stykały dobrze, ale to nie trwało za długo-zaśmierdziało lekko i sub całkiem przestał działać.Tylko na głośnikach o bardzo małym Qts widać lekkie drgania(leciutkie).Teraz sprawdziłem(piszę już z pół godziny), że te drgania to sygnał wejścia do wzmacniacza potraktowany przez filtr dolnoprzepustowy, ale nie wzmocniony. Satelity działają bez zarzutów.

Siedzę teraz nad rozkręconym wzmacniaczem i oglądam go uważnie. Radiator ciepły, wszystkie kable ok, patrze na płytkę i widzę czarny nalot przy rezystorach ZD1 i ZD2 i prawie całe czarne JR2. Nie znam się na elektronice, ale dam radę wymienić te części jeśli to tego wina. Popodłączam wszystko jeszcze raz jak całość ostygnie i dam znać czy coś się zmieniło.

grzechu 12321,
    Sama wymiana tych części nie pomoże. A jeśli pomoże to na krótki okres. Trzeba znaleźć powód spalenia tych części.

A poza tym z tego co znalazłem to to jest głośnik średnio tonowy nie odtwarzający pasma suba z zamkniętą komorą więc po co skrzynia?

Czy to to?
    http://www.allegro.pl/item676841604_...8_db_nowe.html
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest jeszcze wyjście, że dokupię jakiś tani wzmacniacz i zrobię aktywny
      No niby podobne ale...
      moje świetnie grały bass przed spaleniem wzmacniacza
      mają inny kosz-nie są zabudowane od tyłu i są jakby wyciągnięte w tył
      mają inne-szersze zawieszenie górne i jest ono gumowe
      mają ze 2 razy większy magnes
      może inny model i naklejki poprzelepiane
      nie tak,,, tu zdjęcia:

Kiedyś będą zamaskowane elegancko więc proszę o nie komentowanie ich wyglądu-wiem że są zaniedbane(nie przeze mnie)
      PS:
      Może się ze starości zepsuło xD

[ Dodano: 2009-07-16, 19:50 ]
      kurcze no satelity też się psują-są teraz na etapie pierdzenia i się zaraz też rozlecą :( :cry:
      jest na to jakaś rada czy tylko mogę czekać aż przestanie całkiem działać?

Skomentuj

Czaruję...
      X