Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gniazda z ampli zasilające inne urządzenia (UniAmpa)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gniazda z ampli zasilające inne urządzenia (UniAmpa)

Witam

Chciał bym podłączyć zasilanie uniampa do jednego z gniazdek sieciowych (230V) w amplitunerze,tak aby podczas włączania apli włączał się róenież uniamp. Uniampa mam podłącząnego do wyjść preaut w ampli yamaha rxv-861.

Problem polega na tym że na gniazdach jest napisane MAX 50W.
    Nie wiem czym to jest uwarunkowane,przecież napewno są załączane przekaźnikiem a te raczej wytrzymują więcej niż 50W, chyba że załaczanie gniazd jest na jakimś triaku. Nie mogę tego odszukać na schemacie.

Podłanczać?

Zamieszczone przez ralfi
    Problem polega na tym że na gniazdach jest napisane MAX 50W.
    Nie wiem czym to jest uwarunkowane,przecież napewno są załączane przekaźnikiem a te raczej wytrzymują więcej niż 50W, chyba że załaczanie gniazd jest na jakimś triaku. Nie mogę tego odszukać na schemacie.
    Trzeba otworzyć ampli i przeanalizować podłączenie tych gniazd i ewentualnie dać mocniejszy przekaźnik, grubsze przewody łączące te gniazda, zmienić przewód zasilający amplituner, na grubszy itp.

Skomentuj

ok, jeśli w ampli masz wyjście przekaźnikowe na 50W i 230V to ładujesz do obudowy uniampa stycznik/przekaźnik na 230V na jego styki podpinasz zasilanie uniampa
      tak że przy włączeniu ampli stycznik w uni załapie i zewrze styki doprowadzające do niego zasilanie

[ Dodano: 2009-07-19, 09:39 ]
      przekaźnik to np. RM84-P-230VAC Relpol (8A) lub RM85-P-230VAC (16A)

Skomentuj

Właśnie miałem nadzieję uniknąć kombinacji z przekaźnikiem. Na razie na próbę podłączyłem bezpośrednio uni, w którym mam trafo 160W do gniazdka w aplitunerze i niby wszystko działa jak należy. Jednak z biegiem czasu mogą się wypalić styki przekaźnika w amplitunerze. Otworzenie ampli nie wchodzi w grę, ponieważ jest na gwarancji.
        Chyba najlepszym wyjściem będzie zainstalowanie przekaźnika w uniampie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
          Jednak z biegiem czasu mogą się wypalić styki przekaźnika w amplitunerze. Otworzenie ampli nie wchodzi w grę, ponieważ jest na gwarancji.
          sam siebie negujesz
          nie zalecał bym ci pracy z uni na wyższych mocach w takim podłączeniu bo będziesz musiał lecieć na gwarancję jak ci styki padną, te gniazda są przeznaczone najczęściej do podłączenia odtwarzacza CD lub DVD a nie końcówki mocy

Skomentuj

Czaruję...
          X