Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LM 3886 grzeje się

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I kup sobie pastę termoprzewodzącą i posmaruj nią tylną powierzchnię kostki i dobrze dociśnij do radiatora i po sprawie. Nie dość, że więcej zapłaciłeś za wersję izolowaną to teraz chcesz ją pozbawić izolacji?! Bez sensu. Przynajmniej nie musisz dawać podkładki mikowej/silikonowej.

Skomentuj

Mam go pod 8ohm.Mam pastę.Zostawiam tak jak jest.

Skomentuj

to tymbardziej spokojny mozesz byc.

Skomentuj

Tylko nadal gra cicho.Zwiększyłem wzmocnienie w kompie i też nie ma rewelacji.

Skomentuj

kabel sygnalowy napewno sprawny? jak bardzo cicho? dzwiek bez znieksztalcen?

Skomentuj

Kabel na pewno sprawny,zniekształceń nie ma.Porównując z TDA 1554Q to bardzo cicho.

Skomentuj

a jakie masz wartości rezystorów dzielnika napięcia na wejściu?

Skomentuj

220 ohm i 10 k ohm

Skomentuj

jesli w sprzezeniu jest 10k/220om to wzmocnienie jest wystarczajace, lepiej pokaz caly schemat bo to pewnie jakis wynalazek i kto wie co tam jest skopane.

Skomentuj

Schemat mam ze strony: http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/439814_1.jpg

Skomentuj

mam z tego samego schematu i na dodatek w pajaku i wszystko dziala dobrze...

Ustaw generatorem 50hz i zmierz miernikiem poziom sygnalu (na AC oczywiscie) ktory wychodzi z dzwiekowki.

Skomentuj

Mam jakieś 0,4-0,5 V dokładniej nie zmierzę bo nie mam takiego miernika.

Skomentuj

ten uklad ma bardzo male wzmocnienie (22x) zmien R4 na 220om albo R2,3 na 22k.
                            rownolegle do R2 powinien byc kondensator 220-470pf, R1 dalbym wiekszy. cewka wyjsciowa musi byc zbocznikowana rezystorem 4-10om, zazwyczaj nawija sie ja na nim.
                            schemat z audiostereo wiec wszystko jasne bo tam malo kto ma pojecie o elektronice.

Skomentuj

irek, zrobiłem jak napisałeś i teraz jest super gra głośno.Trochę tylko mało basu i te wysokie ciut za głośne.A czy ten rezystor na cewce może być 0,6W?

Skomentuj

Ja nie bawił bym sie w regulowanie wzmocnienia wiadomo gdy zwieksza sie czułość układ bardziej szumi i zniekształca zastosował bym zwyczajny preamp.

Skomentuj

Jak dla mnie to teraz jest ok.Tylko te basy i za głośny sopran.

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
                                    Ja nie bawił bym sie w regulowanie wzmocnienia wiadomo gdy zwieksza sie czułość układ bardziej szumi i zniekształca zastosował bym zwyczajny preamp.
                                    zwyczajny preamp tez szumi i znieksztalca, zamiast dodawac kolejny stopien wzmocnienia lepiej jest zwiekszyc wzmocnienie samej koncowki mocy. we wzmacniaczasz preamo pelni tylko role regulacji barwy czy innych funkcji ale wcale nie odpowiada za wzmocnienie ktoro wynosi 1.

jak nie masz innego rezystora to moze byc 0,6w w wiekszosci wypadkow owa cewka nie jest potrzebna ale stwierdzenie tego nie jest takie proste. niektorzy ja montuja a inni nie.

Skomentuj

No tak ale autor pisze że po zmianie wzmocnienia nie odpowiada mu dzwiek.
                                      Zamieszczone przez joint32
                                      Tylko te basy i za głośny sopran.
                                      a zwykły tl mógłby rozwiązać sprawę

Skomentuj

Piszę bo po prostu LM ma chyba taki dźwięk i mi to nie odpowiada.Teraz to i tak lipa bo przypadkiem + z wyjścia na głośnik zwarł mi się z - zasilacza i LM-a zabiło.Teraz jest napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza(a miał mieć tyle zabezpieczeń :sad: )

Skomentuj

No niestety tak bywa najgorszym nie bezpieczeństwem dla układów elektronicznych nie są zwarcia przegrzania przepięcia itp itd tylko ludzka głupota i brak wyobraźni i tu żadne zabezpieczenie nie pomoże. :neutral:
                                          joint32 teraz przynajmniej masz powód żeby złożyć coś tranzystorowego. :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X