Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mikrofon do stopy z głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mikrofon do stopy z głośnika

Witam.
    Wyczytałem ostatnio, że można zrobić mikrofon z głośnika i całkiem nieżle nagrywa się takowym mikrofonem stopę. Chodzi mi dokładnie o to jak to polutować.W xlr mamy 3 przewody a w głośniku 2.Czy mam zmostkować 1 z 3 i z obudową?

Gdzieś w makulaturze powinienem mieć opis "elektronicznej" perkusji (za "przetworniki" robiły lekko przerobione głośniki) - tylko nie wiem czy Cię to urządza?

Skomentuj

przy wejsciu symetrycznym mikrofon (twoj glosnik) podlacza sie pod piny 2 i 3 a pin 1 do ekranu kabla, prze niesymetrycznym zwiera sie pin 1 z 3.

Skomentuj

To o czym mówisz nazywa się subkick i rzeczywiście jest stosowane zarówno w studio jak i na scenie. Na pewno produkuje coś takiego seryjnie Yamaha. Do budowy takiego subkicka najlepiej użyć głośnika o niskiej częstotliwości rezonansowej i wsadzić to w jakąś nisko zestrojoną budę (bo chodzi nam o zebranie najniższego dołu ze stopy). Z głośnika masz wyjście niesymetryczne (sygnał i masa). Żeby zrobić z tego symetryczne wsadzasz transformator mikrofonowy, który symetryzuje sygnał (dokładnie tak jak w mikrofonach dynamicznych) albo wpinasz przez di-boxa. Jak chcesz niesymetryczny sygnał to łączysz pin 2 z 3 w XLR.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobilnestudio
          Z głośnika masz wyjście niesymetryczne (sygnał i masa). Żeby zrobić z tego symetryczne wsadzasz transformator mikrofonowy, który symetryzuje sygnał (dokładnie tak jak w mikrofonach dynamicznych) albo wpinasz przez di-boxa. Jak chcesz niesymetryczny sygnał to łączysz pin 2 z 3 w XLR.
          co ty kolego za bzdury wypisujesz? glosnik czy mikrofon zawsze maja dwa wyprowadzenia ktore dla polaczenia symetrycznego podlacza sie do goracych pinow xlr-a czyli pinu 2 i 3.
          nigdy nie laczy sie tych pinow razem!!!!!

Skomentuj

Przepraszam, mój błąd. Prawidłowo ma być tak:
            pin 1: masa
            pin 2: sygnał +
            pin 3: sygnał -

w przypadku połączenia niesymetrycznego łączy się 1 z 3 (czyli masę z sygnałem odwróconym, którego tak naprawdę przy źródle niesymetrycznym nie ma).

A jeśli mamy być precyzyjnym to WKŁADKA MIKROFONOWA (czyli sama kapsuła dynamiczna) ma wyjście niesymetryczne, natomiast zaraz za nią w obudowie mikrofonu jest transformator symetryzujący, więc z mikrofonu wychodzi już sygnał symetryczny.

Skomentuj

transformator wcale nie jest konieczny do symetryzacji sygnalu. stosuje sie go zeby przetransformowac impedancje co polepszy stosunek sygnal/szum. tylko wysokiej klasy mikrofony maja ten transformator, wiekszosc ma tylko mikrofon co nie przeszkadza polaczyc go symetrycznie do pinow 2 i 3, jesli wejscie miksera jest niesymetryczne to na jego gniezdzie pin 3 zostanie zwarty z masa na krotko albo kondensatorem jesli jest zasilanie phantom.

Skomentuj

Czaruję...
              X