Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacze DIY

Witam,
    w pierwszej kolejności chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami.

Przejdę teraz do konkretów:
    po latach nie trzymania w rękach lutownicy naszła mnie chęć zrobienia nowego sprzętu grającego. Zestaw miałby się składać z kolumn podłogowych (raczej 2 drożnych), wzmacniacza, transportu, DAC'a oraz PreAmpa gramofonowego. (gramofonu nie będę sam robił, raczej kupię)

Co do kolumn jestem już prawie pewien, że padnie na zestaw Peerless HDS164 Nomex i DX25TG-05-04, czyli popularny H16 z akustyka. (Choć z drugiej strony jestem miłośnikiem polskich konstrukcji, jako że wychowałem się na sprzęcie Unitry, zastanawiałem się nad Tonsilami).

Meritum: jaki wzmacniacz DIY polecacie?
    Dłuższy czas się nad tym głowie, naczytałem się różnych opinii, opisów oraz schematów.
    GainClone, Symasym, UniAmp, N-mosfet, Hexfet Giesbersta, Tadeusz 7294, Ugoda itd.

Chciałbym może nawet aby osoby które znają i słyszały te konstrukcję zrobiły ranking, który lepszy. Może ktoś poleci coś innego?

Kolejna sprawa w późniejszym czasie może wzmacniacz na lampkach. I też pytanie jaki?

No i w końcu ostania sprawa PreAmp gramofonowy.
    Potrzebuje schematu na na scalaku. lampie i może elementach dyskretnych.

Pozdrawiam Marcin Prokop

GainClone i TDA7294 bym sobie darował na Twoim miejscu bo jakością one nie grzeszą(mimo że GC to bóstwo np na Audiostereo)... Od siebie mogę polecić Symasyma i UniAmpa :wink:

Skomentuj

Również bym stawiał na symasyma/uniampa, z przewagą na symasyma, choć sam mam Uniampa :] Którego z tych dwóch nie zbudujesz - będzie dobrze ;]

Skomentuj

A ja polecam n-mosfeta. Sam budowałem go i moznamozna wiele z niego wyciągnąć :)

Skomentuj

dac to troche zabawy kombinowaem, ale skonczylo sie jak dotad na projekcie (sample z TI)
          ja polecam wzmacniacz taki ktory sam zlozylem - tez super gra i od tamtej pory nic innego nie gralo lepiej :) HexFet sie to nazywalo, projekt w EP 4/95 prawdopodobnie lub cos kolo tego
          co do pre gramofonowego to poszukaj aplikacji scalaka NE542

Skomentuj

EP 4/95
            Nie ma w w tym EP wzmacniacza

A co do reszty:
            wzmacniacz - N-mosfet lub Symasym.

Jak znajdę linki to wkleję do pre na lampach.

A lampę bym zaczął od prostego projektu z Audiotonu:
            http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html

Skomentuj

5/94
              http://www.scritube.com/limba/polone...m102642119.php

w ktorejs kolejnej jest bardzo konkretny opis uruchamiania, napisany przez jednego z czytelnikow - w skrocie usunal kondensatory ze sprzezenia zwrotnego, bo nie byko dostepnych tranzystorow sterujacych, dal zamienniki i wzmacniacz sie wzbudzal
              zreszta mi tak samo

pozdrawiam

Skomentuj

polecam:
                1.abox(kłopotliwy w uruchomieniu)
                2.uniam( bezproblemowy)
                3.symasym(no polecam wersje jedynie oryginalną czyli na tranach onsemi)

Skomentuj

Czaruję...
                X