Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UNitra POMOCY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UNitra POMOCY

Witam mam takie pytanie mam zamiar kupic jakis stary amplitiuner lub radio unitry czy da sie to przerobic jakos na wzmacniacz ?

skiba32d, amplituner ma w sobie wbudowany wzmacniacz :lol: jakieś radio? O co Ci chodzi może powiedz? Do czego Ci ten wzmacniacz i ile masz na niego pieniędzy?:P

Skomentuj

Kup sobie tosce aws-303 masz wzmacniacz z tunerem czyli tzw. amplituner jedynie co bedziesz musial ewentualnie przerobic to przestroic glowice co nie nalezy do skomplikowanych czynnosci:)

Skomentuj

chce wzmacniacz bo chce zrobic suba aktywnego glosnik mam miec nie mniej niz 80 wat a nie wiecej niz 150 wat mam okazje kupic cos takiego tylko w ladniejszym stanie
        http://www.allegro.pl/item698778632_...on_unitra.html
        nadaje sie to do czegos???

Skomentuj

Cokolwiek kupisz z wytworów byłego PRL(amplituner to tuner czyli radio + wzmacniacz) czy tylko wzmacniacz to nie powinieneś mieć problemów z naprawą,usprawnieniem,regeneracja.To nie były skomplikowane konstrukcje a i elementy do nich niewyszukane.Wracając do Twego zapytania
          Zamieszczone przez skiba32d
          Witam mam takie pytanie mam zamiar kupic jakis stary amplitiuner lub radio unitry czy da sie to przerobic jakos na wzmacniacz ?
          to jak chcesz coś przerabiac skoro nie wiesz co to jest amplituner a co tuner(radio jak nazwałeś)?

Skomentuj

Ten gosciu co to sprzedaje sam nie wie ja tez nie wyglada mi to na amplituner ma wejscie na kasety ma ustawienia od basu glosnosni i inne takie wiec to jest chyba to

Skomentuj

Jakoś tak zrozumiałem, że chcesz kupić radio (czy amplituner?) albo wzmacniacz unitry, a w konsekwencji zepsuty magnetofon (dyskusyjnym jest, czy jego problemem będą tylko kieszeń i kabel zasilający) po to, żeby zrobić z tego panel do suba aktywnego? hmmm... Może lepiej zapoznaj się troszkę z tematami na forum, poczytaj trochę o subach aktywnych i wzmacniaczach do nich. Na tytułowej stronie znajdziesz sporo przydatnych wiadomości... bo jak na razie to trochę do słońca z motyką startujesz

a poza tym
              Zamieszczone przez zbyszek
              skiba32d napisał/a

to jak chcesz coś przerabiac skoro nie wiesz co to jest amplituner a co tuner(radio jak nazwałeś)?

Skomentuj

po prostu dokładnie obejrzyj,jesli ma tuner to bedzie na froncie charakterystyczna skala częstotliwosći;jesli ma wzmak to bedą na froncie pokretła barwy dzwieku i siły głosu a na tylnej ściance gniazda do podłaaczenia głosników- to tak w skrócie a jesli ma jeszcze dodatkowo kieszeń na kasety patentu Philips'a to jeszcze :roll: jakiś magnetofon dodatkowo no to superwypasiony sprzęt-serce poinno sie radować :razz:

Skomentuj

skiba32d, to co pokazałeś w linku z allegro to zwykły odtwarzacz kasetowy... Z niego to można jedynie wybebeszyć obudowę do jakiejś konstrukcji... to do czego chcesz tego wmazka bo nadal nie wiem? Jeśli chcesz robić suba aktywnego to musisz kupić wzmacniacz do tego przeznaczony a nie kombinować jak koń pod górkę...

Skomentuj

To juz wszystko wiem wielkie dzieki troche sam to poje..... ale juz jest ok

Chce zrobic suba aktywnego z wyjsciem na 2 monitorki wybralem juz wzmacniacz TDA 7294 chce 2 polaczyc w mostek i do tego wzmacniacz tda na 2 wyjscia czyli cos takiego
                    http://www.allegro.pl/item702676924_...0w_lm4766.html

da sie te dwa wzmaki podlaczyc czy trzeba jakis jeden wzmacniacz jestem zielony w tym a chce zobic cos w miare przyzwoitego i tanio lub myslalem tez nad czyms takimhttp://www.allegro.pl/item705313604_avt2499_wzmacniacz_4x40_w.html

I tez jest na sprzedanie taki wzmacniacz ale nie wiem czy lepszy od pospolitego tadeusza
                    http://www.allegro.pl/item705094988_...0w_zestaw.html

Doradzcie prosze

Skomentuj

skiba32d, ech coś mi się wydaje że nie jesteś świadom tego co musisz zrobić z takim układem... Nie lepiej kupić coś gotowego? Ten pierwszy wzmak jest z korktą barwy- daruj go sobie...
                      Jak już chcesz robić sobie stereo to weż sobie to zamiast TDA:
                      http://allegro.pl/item706735936_konc...clone_diy.html
                      a na suba może być mostek TDA...

Skomentuj

Mam jeszcze takie jedno pytanie mam juz spis elementow do Mostka TDA ale nie wiem ile wat musza miec mam rezystor 22k ale ile wat sa tez i inne niektore i nie wiem ile musze miec ;/prosze o pomoc

Skomentuj

nie czytałem całego tematu ale:

Unitra WS 442 i podobne

miałem, polecam na starcie.

ja dalem 50zł

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                            Ten pierwszy wzmak jest z korktą barwy- daruj go sobie...
                            Co w tym złego? Układ wygląda sensownie. Do tego tylko jakiś TDA do subwoofera, do tego nie trzeba już regulacji barwy tonu. Ale zostaje problem obudowy, nie wiemy czy kolega skiba32d woli coś kupić czy poskładać.

Skomentuj

Co w tym złego?
                              to że pogarsza jakość wzmacniacza a w większości przypadkach się go nie używa...

Skomentuj

Takiej opinii bardziej bym się spodziewał na forum audiostereo oczywiście teoretycznie masz rację, ale w porównaniu do popsutego przedwzmacniacza, jaki siedzi w WS442, to i tak będzie o dwa nieba ładniej grało.

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
                                  csbiczek napisał/a
                                  Ten pierwszy wzmak jest z korktą barwy- daruj go sobie...

Co w tym złego?
                                  wystarczy zamiast potków wstawić odpowiednie rezystory, żeby regulacja była na "default". A może kolega lubi podbicia - kto zabronił ich używać?
                                  :arrow: Skiba ja chcesz coś dobrego/prostego to polecam LM3886 lub LM4xxx (nie pamiętam symbolu jest to 2xLM3886, można wyciągnąć ponad 100W). A jak czujesz się na siłach to "trany" Symasym, UniAmp lub nawet http://www.allegro.pl/item705779132_...0w_zestaw.html

Skomentuj

ptolek, obudowe wole zrobic jak cos

Skomentuj

Czaruję...
                                    X