Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STABAMP - stabilizowany zasilacz do wzmacniaczy by IREK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skonczylem caly uklad i zabralem sie za uruchamianie.
    nie wybuchlo wiec pomyslalem ze jest dobrze
    ale nie do konca
    zasilanie to trafo 2x30vac
    a na wyjsciu osiagam ledwo +/-15v :???:
    i to w dodatku nie jest pelna swobodna regulacja. dioda swieci mi tylko zielona po stronie dodatniej. nawet zabezpieczenie mi sie nie zalacza :???:

irku, gdzie szukac bledow? tylko lutowanie? czy dobor elementow?

Skomentuj

Jesli masz chociaz te +-15V na wyjsciu to obie diody zielone musza sie swiecic bo sa podlaczone bezposrednio do wyjsc.

Zmierz napiecie na zenerkach.

Skomentuj

Paweł-jest jakaś poprawa?wykryłeś już przyczynę takiego zachowania układu?...
        Pytam,bo śledzę ten wątek (nie ukrywam,że przez moje lenistwo) ,gdyż testowany zasilacz byłby mi bardzo przydatny i dlatego też czekam na efekty pracy bardziej doświadczonych ...
        Życzę powodzenia i ...będę obserwował :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
          Paweł-jest jakaś poprawa?wykryłeś już przyczynę takiego zachowania układu?...
          niestety nie mam czasu. dzisiaj lub jutro cos pomierze

UWAGA! zmiana adresu pobierania danych!
          http://pawel.lutuje.se/stabamp2.rar

Skomentuj

odswiezam temat po dlugiej przerwie
            znalazlem troche czasu (nudzilo mi sie... :roll: ) wiec zabralem sie za szukanie bledow
            okazalo sie ze z niewiadomych mi przyczyn wlutowalem zenerki odwrotnie.
            teraz wszystko pieknie dziala

mam jedna uwage - chyba sobie zamienie miejscami diody zielone z zoltymi bo jakos logiczniej dla mnie jest ze zielone to wlaczone zasilanie...
            na jakie napiecie obliczales rezystory do diod? bo mi cos slabo swieca przy zasilaniu 2x26vac

irku, jakiej mocy szukac transformatora do tego? tranzystory to TIP 142 i 147

Skomentuj

Rezystory do led-ow sa dobrane do napiecia 100V wiec smialo mozesz je zmnieszyc. Choc ja zalecam kupic ledy o duzej jasnosci wtedy przy duzych napeiciach nie ugotuja sie te rezystory.

Moc trafa zalezy od tego jaki prad i przy jakim napieciu chcesz pobierac. Ja do swojego prototypu zamowilem najmocniejsze trafo jakie zdolalem zmiescic do obudowy i wyszlo 90W, trafo jest wysokie ale o malej srednicy. Napiecie trafa 2x70V zebym mogl operowac do +-100V czyli do ok 500mA powinienem osiagnac. Prad spada wraz ze zmniejszaniem napiecia wyjsciowego, obecnie ustawilem regulacje od ok +-10V zeby i preampy sprawdzac. Zmienilem tez sposob regulacji zeby polepszyc wspolbierznosc napiecia. Dodalem jeszcze szybkie opadanie napiecia po wylaczeniu zasilania, zeby za dlugo nie czekac i od razu moc nanosic poprawki do ukladu.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Dodalem jeszcze szybkie opadanie napiecia po wylaczeniu zasilania, zeby za dlugo nie czekac
                oj to sie napewno przyda...
                mam juz uklad zmontowany do 63v (ograniczaja kondy 47uF/63v) a nastepnie tranzystory (pisales ze do 85v)
                ale kondy w zasilaczu mam na 100v wiec powoli moge modyfikowac to do max napiecia

ale najpierw obudowa

Skomentuj

BC546/556 do 80V ja mam wstawione MPSA42/92.

Skomentuj

Czaruję...
                  X