Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz tda2003 mostek wzbudza się czy co?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz tda2003 mostek wzbudza się czy co?

zrobiłem mały wzmacniaczyk tak dla rozrywki z części z odzysku więc koszt 0zł wszystko na pająka z początku miałem pętlę masy bo z lenistwa nie chciało mi się robić tego tak jak trzeba (myślałem że przy takim badziewiu na nic to nie wpłynie) a jednak wzmacniacz buczał i to cholernie mocno więc zrobiłem tak jak trzeba masa łączy się w 1 punkcie podłączyłem bez sygnału wszystko super! nie burczy nie szumi no to podpiąłem sygnał, gra tak jak trzeba i wszystko byłoby ok gdyby nagle nie zaczął się przesterowywać buczeć i pierdzieć... po około 5 sekundach od włączenia jest zawsze to samo co to może być?
    SCHEMAT podaję schemat wedłóg którego robiłem wzmacniacz, pętli masy nie ma! układy odizolowane od siebie.

bardzo mozliwe ze sie wzbudza, mozliwe tez ze z powodu zle polaczonych mas bo petla mas to nie jedyny klopot trzeba wiedziec ktore masy sa sygnalowe a ktore zasilania a na koncu laczy sie je jednym przewodem. najwazniejsze sa masy sygnalowe czyli masa wejsciowa, C2 i C3 reszta to masy zasilania w zasilaniu powinien byc jakis elektrolit w miare blisko scalaka. lepiej jakbys zrobil podstawowa aplikacje a nie uproszczona.

Skomentuj

Kiedyś też zbudowałem taki wzmak dokładnie ten sam. Przy 15 omach jeszcze grał ale jak podłaczyłem głośnik 4 omowy wzmak zamieniał się w generator impulsów około 1 Hz.
      Ta (http://www.oranek.user.icpnet.pl/TDA2003_20_1.gif) wersja sprawuje się lepiej .

Skomentuj

tu macie djęcie masa sygnału podłączona była do punktu wspólnej masy, sygnał do wystającej nóżki kondensatora.

Skomentuj

z tego pajaka to nie wiele mozna wywnioskowac na pewno widac ze nie ma kondensatora w zasilaniu. mozna stwierdzic tylko ze to gra dokladnie tak jak wyglada.

Skomentuj

Czym one są odizolowane? Papierem?
            Poza tym nie wiem czy wiesz ale kondów ceramicznych nie daje się do audio, tylko mkt, mkp, mkse.

Skomentuj

Hehe ja bym się cieszył, że to jeszcze nie wybuchło. :mrgreen:
              Koszta wytrawienia kawałka płytki do tego to max 5 zł, a satyskfakcja, że działa jak należy - bezcenna - zastanów się nad tym, czy robić coś raz a porządnie, albo kombinować.

Skomentuj

nie daje się ceramicznych bo zmieniają pojemność pod wpływem temperatury... a gdzie one się niby nagrzeją w tak potężnym wzmacniaczu? robiłem na pająka bo nie wiedziałem nawet czy ten schmat jest prawidłowy poza tym nie chcę za nic płacić bo ma to byc wzmacniacz za 0zł :) dałem papier żeby sprawdzić czy odizolowanie ukladów na cokolwiek wpłynie no i nie wpływa...

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                  dałem papier żeby sprawdzić czy odizolowanie układów na cokolwiek wpłynie no i nie wpływa...
                  pewnie że nie wpływa... Izoluje się trany po to żeby nie stykały się metalową częścią(jeśli są to trany nie izolowane fabrycznie) z radiatorem który zazwyczaj styka się z obudową która jest połączona z masą... W skrócie trany które nie są odizolowane od radiatora można uszkodzić... Kiedyś Irek to ładnie wyjaśnił ale nie pamiętam w którym temacie...

Skomentuj

no tak ale pin 3 czyli masa jest połączony z metalową częścią układu, wspólny radiator stwarza pętlę masy tyle ża bardzo grubej widocznie dlatego to na nic nie wpływa.

Skomentuj

Wywal te podkładki pod scalaki i daj (a pisał Irek!) jakiś elektrolit na zasilaniu.

p.s. czym to obciążasz? (ile omów?)

Skomentuj

do testów głosnik 8 omowy docelowo będzie 4 o ile w ogóle będzie hehe. myślisz że elektrolit w jakimś stopniu wpłynie na to wzbudzanie? bo mi się wydaje że niestety nie...

Skomentuj

Więc jeśli Ci się tylko wydaje to zrób tak jak pisze irek bo on się na tym zna i wie co mówi.
                          W żadnym wzmacniaczu w torze audio nie widziałem kondensatorów ceramicznych.

Skomentuj

Generalnie ST zrobiłoby większą kasę sprzedając ten scalak jako generator :mrgreen:

A ta Twoja wersja jest dość "odważna":
                            1. Nie ma elektrolita na zasilaniu (jakie zasilanie?)
                            2. Obwód Zobla (C5, C6) uproszczony + "ryzykowne" 8Ω obciążenia
                            3. Oszczędnie potraktowana kwestia elementów odpowiedzialnych za ograniczenie pasma/wzbudzanie (C6-R8;C2-R4 na schemacie SŁAWOMIRA)

Jeśli jeszcze się nie zniechęciłeś i chcesz pomęczyć się z tą właśnie aplikacją załóż elektolita na zasilaniu, obciąż to 4Ω i melduj co się dzieje :)

Skomentuj

zasilanie jest z akumulatora dlatego nie ma elektrolita, myślę że jeszcze się pomęczę ale pewnie zrobię ten wzmacniacz wedłóg innego schematu...

[ Dodano: 2009-08-23, 21:27 ]
                              więc tak: dodanie elektrolita 2200uF nic nie dało(tak jak myślałem) wzmacniacz działa dalej kilka sekund po czym zaczynają się dziać cuda, bez podłączonego głośnika wzbudza się tak samo gdzeje się prawa kość (prawa na schemacie i na zdjęciu) na pewno jest sprawna... myśle że poprostu ten schemat jest do dupy myślę też żeby samemu pobawić się w jakieś filtry antywzbudzeniowe na pewno sporo bym się mógł nauczyć tylko nie wiem czy chce mi się tak męczyć... może coś podpowiecie? jakaś cewka w szeregu z głośnikiem i za nią kondensator równolegle do masy? zdałoby to egzamin?

[ Dodano: 2009-08-23, 21:29 ]
                              jeszcze jedno, bez podanego sygnału w głośniku jest cisza ale kość się strasznie grzeje czyli tak czy siak to nie jest dobrze z sygnałem powstaje jakby echo coś jak pętla akustyczna w cichszych momentach na chwilę ustaje itp...

[ Dodano: 2009-08-23, 22:34 ]
                              nowość! po odpięciu kondensatora C6 wzmacniacz przestał się wzbudzać bez podanego sygnału niestety po podpięciu do wzmacniacza bo z niego biorę sygnał do testów bez jakiejkolwiek muzyki itp wzmacniacz burczy pierdzi itp po podłączeniu kondensatora c6 cisza ale zaczyna się grzać kostka może spróbować dać jakiś rezystor w szereg z tym kondensatorem albo podpiąć go zamiast do masy do wyjścia drugiej kostki czy coś?

Skomentuj

przeciez masz w pdf-ie klasyczny schemat wiec po co sie meczysz z tym uproszczonym?
                                dolaczenie 100n do wyjscia kazdego wzmacniacza spowoduje wzbudzenie dlatego zawsze wstawia sie szeregowo rezystor 1-10om. schematy w notach katalogowych sa tylko umownymi propozycjami bo i tak trzeba uklad dostosowac do konkretnych potrzeb, zaleznie od parti wykonania samego scalaka moga byc konieczne pewne modyfikacje.

Skomentuj

mostka nie widziałem ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                    mostka nie widziałem ;/
                                    ze co? przeciez ten twoj schemat jest wlasnie z noty katalogowej tda2003 i jest opisany jako mostek o niskim koszcie a na poprzedniej stronie jest typowa konfiguracja mostkowa.

http://www.ben.cz/_d/datasheet/tda2003.pdf

Skomentuj

hehe nie miałem tego pdfa :P w tych które znalazłem nie było tych stron...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X