Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o Pomoc Przt budowie subwoofera na TDA7294 w mostku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze o Pomoc Przt budowie subwoofera na TDA7294 w mostku.

Witam buduje subwoofer na TDA7294 w mostku głośnik użyty to tego to GDN-22-140-8-SCX. Transformator 2x24V 250VA mam nadzieje że starczy, filtr dolno przepustowy. Chciałbym żeby ktoś mi doradził co jeszcze można tu zastosować oraz jaka obudowa. Próbowałem zaprojektować obudowe w winISD ale wkurzyłem się ponieważ nie łapałem tego programu..

na głównej masz opisane krok po kroku jak obchodzić się z WinSD... Myślę że nic więcej CI do budowy nie potrzeba, no jedynie jakieś pierdołki typu br czy elementy do wykończenia. No i szkoda że trafko 2x24V a nie 2x28V...

Skomentuj

Trafo mogę zmienic bo jeszcze nie kupiłem

[ Dodano: 2009-08-21, 20:36 ]
      A chcialbym jeszcze układ odwracania fazy ale niewiem jaki wybrać

Skomentuj

no to kup 2x28V takie jest optymalne i 150-200W max wystarczy dla jednego mostka... A co do ukłądu odwracania fazy to lepsze filtry dolnoprzepustowe go mają...

Skomentuj

Dużo czytałem i pisali że ten głośnik jest do tego odpowiedni. A ile kondesatorów zastosować od odfiltrowania??

Skomentuj

Nie ile tylko jaka pojemność możesz 100x 100uF a wystarczy dać 1x10000uF na stronę i wyjdzie ekonomiczniej

Skomentuj

A moge np 3 x 4700uF na strone??

Skomentuj

Możesz ale to już chyba nawet za dużo, wystarczy 2x4700uF na stronę

Skomentuj

Prosze także o doradzenie jekiego i gdzie można kupić ten filtr dolno przepustowy

Skomentuj

Witam podlacze sie do tematu chce teraz zbudowac wzmacniacz 2.1 na tda7294 czyli na glosniki po jednym tda czyli 2 tda na suba tda w mostku ale jakie trafo do tego???

Skomentuj

skiba32d, 2x24V masz do pojedynczego trafa 200W na 2 kanały wystarczy... 2x28V masz do mostka i 150W wystarczy... Jak nie chcesz kupować 2 traf to kup jedno na 2x24V 350-400W i wsio(będziesz miał trochę mniej watów z mostka i tyle)

Skomentuj

glosnik do suba bedzie mial 10 cali i 100 -150 watt ile strace z tego mostka watow?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek34111
                          Prosze także o doradzenie jekiego i gdzie można kupić ten filtr dolno przepustowy
                          zdecydowanie lepiej jest zrobic to http://diyaudio.pl/portal.php?show=34
                          wszystko w jednym

skiba32d, kupujesz jedno trafo 2x28v i podpinasz pod to caly zestaw.
                          albo robisz w/w mostek TDA i z niego bierzesz zasilanie na stereo albo robisz osobny zasilacz na mostek i na stereo

Skomentuj

Paweł S. teraz to już jest po ptokacha;p Ja już kupiłem TDA w mostku w altronie

Skomentuj

do mostka tda trafo 2x24v jak bedzie wiecej to bedzie latwo spalic tda.
                              na trafie 2x24v 150w osiaga sie optymalne 120w/8omach.

Skomentuj

To jakie wkońcu zastosować trafo

Skomentuj

Optymalne 2x24 V 200W

Skomentuj

A jeśli zastosuje np 250W?? To źle??

Skomentuj

chyba nie

Skomentuj

wieksza moc trafa w niczym nie zaszkodzi tylko ze nie jest konieczna wiec nie warto przeplacac. jesli trficie na trudne trafo o mocy ok 300w to bedzie trzeba do niego doliczyc jeszcze uklad miekkiego startu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X