teoretycznie trafo powinno mieć napięcią wtórne przy obciązeniu 5A 2 razy 17V czyli przy mocy 150W za kondensatorami filtrującymi powinno być 2 razy 25V (dla mocy mostka 150W).No i przemnórz prąd przez napięcie i bedziesz miał teoretyczną moc trafa.praktycznie dodaj ze 30W
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Prosze o Pomoc Przt budowie subwoofera na TDA7294 w mostku.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez bartek34111No to o jakim napięciu powinno one być?? Bo ja mam zbudowany wzmacniacza na TDA7294 po jednej kostce na kanał i napięcie przed zasilaczem to około 23v A Po wyprostowaniu jakieś 35V i wszysko gra ładnie jak talala
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bartek34111Ale ja mogę mieć transformator o jakim chce napieciu i o jakiej tylko chce mocy.
o mocy wyjsciowej decyduje napiecia zasilania ktoro musi sie miescic w zakresie pracy koncowki drugim ograniczeniem jest moc maksymalna i dla tda7294 wynosi ona 70W. mniejsze napiecie da mniejsza bezpieczniejsza moc a za duze podniesie ta moc i drastycznie spadnie niezawodnosc ukladu.
do mostka tda na 8omach i do pojedynczego tda na 4omach stosuje sie trafo 2x24v. jesli ktos chce pelna moc na pojedynczym tda na 8omach to wtedy ok 2x28v ale nie mozliwa bedzie wtedy praca na 4omach (tda spali sie).
temat walkowany od lat.
Skomentuj
Skomentuj