Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy Toshiba SC 330 Trzaski

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy Toshiba SC 330 Trzaski

Witam

Kupiłem na allegro końcówke mocy toshiba sc 330 gra to pięknie. Niestety posiada pewien mankament mianowicie pojawiają się trzaski w głośnikach w granicach 300-400 Hz Sprawdziłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, luty i nić. Może wina leży po stronie prądu spoczynkowego.

Znalazłem schemat, podaje link

Link
    Link

Prosze o jakies sugestie

Pozdrawiam

Zdaje się, że masz 6-mcy gwarancji

W obu kanałach "równo" trzeszczy?

Skoro elektrolity sprawdziłeś, to wymień C07-C10. ew. wylutuj na próbę C01, C02

Skomentuj

Witam

Dziękuje za odpowiedz

6 miesięcy gwarancji :) a po 4 godzinach przepaliła sie żarówka podświetlająca wskażnik wysterowania.

Wzmacniacz nie trzeszczy co jakiś czas pojawia się pojedyncze mocne pyknięcie w głośnik przeważnie lewy

Nie mam teraz wzmacniacza przed sobą ale z tego co pamiętam nie widziałem C29-C32 przy mostku prostowniczym

Pozdrawiam

Skomentuj

LukaszTG, a przypadkiem nie są to zakłócenia z sieci? Np jak włączy się lodówka lub coś innego, może akurat ten wzmacniacz jest bardziej wrażliwy na takie zakłócenia...

Skomentuj

Witam

Z sieci raczej nie w zasilaczu siedzą 2 x 10 000 uf nie ma szybkiego odłączania głośników jak wyłącze to gra jeszcze minimum 5 sekund więc kondensatory sprawne.

Pozdrawiam

Skomentuj

LukaszTG, ja też mam duże kondy w uni ale czasami jak włączy się lodówka lub zamrażarka to słychać w głośnikach trzaski...

[ Dodano: 2009-09-03, 10:10 ]
            To samo miałem w innych wzmakach... No ale może Ty masz inny problem... Tylko sugerowałem

Skomentuj

Witam

Na schemacie widze na wejściu prawego kanału kondensator odsprzęgający 22nF w lewym już go nie ma może to jest powodem.

Myślałem nad wstawieniem dwóch ceramików po 100nF za kondensatorami filtrującymi.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-04, 01:30 ]
              Witam

Pomierzyłem napięcia według schematu wszystkie sie zgadzają, przelutowałem część elementów, w tej chwili problem występuje tylko w lewym kanale co jakis czas trzeszczy niekiedy nawet głośno strzeli w głośnik potem jakis czas nic się nie dzieje i znowu sie pojawia w różnych odstępach czasu. Zauważyłem, że przy włączaniu występuje też charakterystyczne strzelenie, ale tylko na lewym kanale. Myśle czy nie podmienić C34, C36, C 14, C 06 wszystkie elektrolity mierzyłem miernikiem i są wporządku.

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam
                Najczęstszą przyczyną dziwnych dźwięków w starszym sprzęcie są padnięte elektrolity
                i zimne luty, na starcie od razu wymień wszystkie elektrolity (mimo że miernik pokazuje że
                pojemność mają ok), oprócz tych dużych w zasilaniu i prze lutuj wszystkie luty. Sprawdź tez profilaktycznie wszystkie kabelki, wtyczki, miejsca gdzie kabelki łączą się z płytką. Poruszaj płytką i kabelkami w czasie pracy wzmacniacz (ostrożnie) może winowajca się ujawni.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz

Kondensatory wymieniam pojedynczo, szkoda mi wywalać oryginalnych od toshiba i zastępować skośnookimi :) Przelutuje całą płytke i zobaczymy.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-14, 12:41 ]
                  Witam

Przyczyna byl zimny lut na bazie tranzystora TR2, wszystkie elektrolity zostaly oryginalne.

Pozdrawiam

Skomentuj

Panowie odświeżam temat... Posiadam w/w końcówkę i mam podobny problem, a mianowicie prawy kanał gra ciutkę ciszej i są zniekształcenia(lekko charczy itp), luty przegrzałem i nic nie pomogło. Jakie macie sugestie? Od czego zacząć(od kondów na wejściu?)?

Skomentuj

Od prądu spoczynkowego i C11. Wejściowemu też warto się przyjrzeć i C05
                      http://sitevantobit.be/tim/bestanden...SC%20330-2.jpg

Skomentuj

Ok zacząłem od prądu i wygląda to tak: w sprawnym kanale na rezystorach emiterowych jest napięcie 1,6mV na charczącym kanale na jednym rezystorze brak napięcia na drugima waha się miedzy 550-600mV :neutral: C5 i C11 wymieniłem, nadal bez zmian. Gdzie dalej szukać?

Skomentuj

Wygląda na to że padł któryś z tranów :cry:. Pomierz te rezy w emiterach czy któryś nie ma zwarcia/przerwy. Zmierz napięcia między B-E tranów Tr12,13,7,9 napięcia na rezach (i same rezy) R49, 19 i 51. napięcie na wy. Mierzysz z podłączonym głośnikiem czy bez ?
                          Winowajca powinien się ujawnić oby okazał się to któryś rez.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                            Mierzysz z podłączonym głośnikiem czy bez ?
                            bez
                            Pomierz te rezy w emiterach czy któryś nie ma zwarcia/przerwy
                            jeden ma przerwę, co z nim? Wymieniać czy coś jeszcze sprawdzić dalej(np w/w rezy napięcia etc)?

Skomentuj

Praktycznie jedyną możliwością spalenia tego reza jest uszkodzony tranzystor którego ten rez "obsługuję" spr. czy tran nie ma zwarcia między C-E, B-E. Jeśli nie to spróbuj wymienić rezystor ale daj 0.25W. W razie czego od razu się spali.

Skomentuj

Jeśli nie to spróbuj wymienić rezystor ale daj 0.25W. W razie czego od razu się spali.
                                tylko nie mam 0,47R :neutral: Mam albo 1r 0,6w albo 0,27r 2w... kupić dokładnie taki sam czy na testy mże być któryś z w/w?

Skomentuj

Może być ten 1om. Jak jest możliwość w miarę bezinwazyjnego włączenia rezystorów ograniczających prąd (10-20om /0.6-5W) w linie zasilania to dobrze by było to zrobić (np. między transformatorem a mostkiem) znacząco zmniejszy to ryzyko upalenia czegoś jeszcze.

Skomentuj

Praktycznie jedyną możliwością spalenia tego reza jest uszkodzony tranzystor którego ten rez "obsługuję" spr. czy tran nie ma zwarcia między C-E, B-E. Jeśli nie to spróbuj wymienić rezystor ale daj 0.25W. W razie czego od razu się spali.
                                    tran który ten rezystor obsługiwał nie ma zwarcia. Dałem jako rezystor emiterowy 1ohm 0,6w.
                                    Jak jest możliwość w miarę bezinwazyjnego włączenia rezystorów ograniczających prąd (10-20om /0.6-5W) w linie zasilania to dobrze by było to zrobić (np. między transformatorem a mostkiem) znacząco zmniejszy to ryzyko upalenia czegoś jeszcze.
                                    dałem między trafo a mostek dałem w obie szyny rezystory 10ohm 0,6w. Po odpaleniu wzmaka oba się skopciły(może to przez ładowanie kondów? w zasilaczu są 2 kondy po 10000uF). Co dalej? Odpalić go bez tych rezystorów w zasilaczu?

Skomentuj

Nie wiem czy znasz tą stronę:
                                      http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
                                      Zamieszczone przez csbiczek
                                      dałem w obie szyny rezystory 10ohm 0,6w
                                      Jeśli chodzi Ci o rezystory uruchomieniowe to powinny być co najmniej na 2W. Dobrze by było jakbyś wpiął również w jedną gałąź zasilania amperomierz i zmierzył prąd pobierany przez układ.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                        Jeśli chodzi Ci o rezystory uruchomieniowe to powinny być co najmniej na 2W
                                        Jak jest możliwość w miarę bezinwazyjnego włączenia rezystorów ograniczających prąd (10-20om /0.6-5W) w linie zasilania to dobrze by było to zrobić
                                        i kogo słuchać?
                                        Zamieszczone przez bart210
                                        Nie wiem czy znasz tą stronę:
                                        http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
                                        znam... Tylko co ma uruchomienie nowego uni do sprawdzania uszkodzonego wzmaka?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X